Έρημη Χώρα

3,5

Ελεγειακό τέμπο, στεγνή, λιτή αφήγηση, αίσθηση υπαρξιακού θρίλερ: με το μελαγχολικά μεγαλόπρεπο στιλ ενός Μπέλα Ταρ, ο πρωτοεμφανιζόμενος Μπαχραμί αποχαιρετά πικρά έναν ολόκληρο τρόπο ζωής που συμπαρασύρει ανθρώπους, ελπίδες και αξίες.

Erimi_hora

Διευρύνοντας αργά, αλλά στιβαρά και ουσιαστικά το κινηματογραφικό ύφος του, το ιρανικό σινεμά είναι πλέον ανοιχτό και σε ιδέες που ξεφεύγουν κατά πολύ από τις χειροποίητα νεορεαλιστικές εικόνες του. Έτσι, ο πρωτοεμφανιζόμενος Αχμάντ Μπαχραμί δεν διστάζει να μεταφέρει στα βάθη της Ασίας το ιδιοσυγκρασιακό στιλ του Μπέλα Ταρ για να αφηγηθεί την αλληγορική ιστορία μιας έρημης χώρας. Της ίδιας της πατρίδας του, το επιβλητικό φυσικό τοπίο της οποίας γίνεται ένα με τους σκυφτούς, ρυτιδιασμένους και σιωπηλά απελπισμένους ανθρώπους, οι οποίοι δουλεύουν σε ένα επαρχιακό εργοστάσιο τσιμεντόλιθων. Εκεί, ο έμπειρος επιστάτης Λοτφολά μεσολαβεί εδώ και χρόνια ανάμεσα στον ιδιοκτήτη και στους εργάτες, προσπαθώντας να διατηρήσει όλες τις ισορροπίες. Όταν όμως διαπιστώνει πως η επιχείρηση είναι έτοιμη να κλείσει, πρέπει να πάρει μερικές σημαντικές αποφάσεις.

Ο Μπαχραμί ακολουθεί το δρόμο που άνοιξαν οι Αμπάς Κιαροστάμι και Μοχσέν Μαχμαλμπάφ, προχωρά όμως μακρύτερα, σε ένα άγνωστο, επικίνδυνο, μα συναρπαστικό κινηματογραφικό τοπίο υπαρξιακής ερήμωσης. Καθώς η κάμερά του επιστρέφει ξανά και ξανά στα λόγια που απευθύνει το αφεντικό στους απλήρωτους εργαζόμενούς του, μια καλά κρυμμένη αλήθεια ξεπροβάλλει μέσα από υπομονετικά, τελετουργικά τράβελινγκ και μακριές σιωπές. Μια αλήθεια συνδεδεμένη με το τέλος μιας χιλιόχρονης παράδοσης (των χειροποίητων οικοδομικών υλικών) και μια νέα, ασπρόμαυρη πραγματικότητα που αιφνιδιάζει μόνο όσους είναι προσκολλημένοι στο παρελθόν (από τα κάρα ως τις ξεπερασμένες ηθικές αξίες). Αυτό το ανθρώπινο πάτσγουορκ εθνοτήτων, γλωσσών και συμπεριφορών είναι πλέον καταδικασμένο να διαλυθεί και να ομογενοποιηθεί, καθώς ο Μπαχραμί στρέφει αργά την κάμερα σε κάθε "πρωταγωνιστή" και τον φέρνει αντιμέτωπο με τον εαυτό του. Άλλος τον αποποιείται, άλλος τον ανταλλάσσει και άλλος, όπως ο Λοτφολά, τον αποδέχεται• μαζί με το τίμημά του.

Περισσότερες πληροφορίες

Έρημη Χώρα

The Wasteland
3,5
  • Δραματική
  • 2020
  • Διάρκεια: 102 '
  • Αχμάντ Μπαχραμί

Σε ένα ιρανικό επαρχιακό εργοστάσιο τσιμεντόλιθων, ο έμπειρος επιστάτης Λοτφολά μεταφέρει τις εντολές του ιδιοκτήτη στους εργάτες, προσπαθώντας να διατηρήσει όλες τις ισορροπίες. Όταν όμως διαπιστώνει πως η επιχείρηση είναι έτοιμη να κλείσει, πρέπει να πάρει μερικές σημαντικές αποφάσεις.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Μερικά πράγματα που πρέπει να γνωρίζεις για τη 'Βουγονία' του Γιώργου Λάνθιμου

Η νέα του ταινία του σημαντικού Έλληνα σκηνοθέτη κάνει πρεμιέρα αυτή την Πέμπτη και ορίστε τι πρέπει να ξέρεις γι' αυτήν.

ΓΡΑΦΕΙ: ΚΡΙΣΤΥ ΠΕΡΡΗ
05/11/2025

Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης 2025: Από την Finos Film στην Ιζαμπέλ Ιπέρ

Μέσα από δυο τιμητικές βραβεύσεις, το φεστιβάλ υποκλίθηκε στη μεγάλη ντίβα του ευρωπαϊκού σινεμά, αλλά και στους σταρ του παλιού ελληνικού κινηματογράφου. Υπάρχει όμως και ο σύγχρονος...

Η τρελή σκηνή της Έμα Στόουν στο ‘Βουγονία’ και η ανάμειξη της Τζένιφερ Άνιστον

Η εμφάνιση- έκπληξη της Τζένιφερ Άνιστον σε μία από τις πρώτες σκηνές της ταινίας και πώς συνέβη.

Ελληνικό box office: Πόσα εισιτήρια κόπηκαν στην Γιορτή του Σινεμά;

Η τελευταία Πέμπτη του Οκτωβρίου έχει πλέον καθιερωθεί ως μέρα Γιορτής του Σινεμά, με το αντίστοιχο τετραήμερο να σημειώνει κάθε φορά ρεκόρ προσέλευσης. Είναι όμως πολλά τα 119.097 εισιτήρια που κόπηκαν στις 30/10;

Τι νέο θα δούμε στους κινηματογράφους από αυτή την Πέμπτη

Η τελευταία ταινία του Γιώργου Λάνθιμου είναι το highlight μιας εβδομάδας, η οποία περιλαμβάνει επίσης την επιστροφή του 'Predator', τρόμο, πυγμαχικό δράμα, animation και δυο ντοκιμαντέρ πάνω στην ισραηλοπαλαιστινιακή διαμάχη κάνουν πρεμιέρα στις αίθουσες στις 05/11.

Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης 2025: Όλοι μιλούν για τον "Άμνετ"

Μια πρωτότυπη, υποβλητική και συγκινητικότατη προσέγγιση στον σαιξπηρικό πρίγκιπα της Δανιμαρκίας, η οποία μπορεί να φτάσει και σε διψήφιο αριθμό οσκαρικών υποψηφιοτήτων, ανέβασε κατακόρυφα τις εντάσεις της φετινης διοργάνωσης.

"Αποκατεστημένες και υπέροχες": Ταινίες που ξεχάστηκαν στο χρόνο ζωντανεύουν στην οθόνη

Το 14ο Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου της Αθήνας επιστρέφει με διαμαντάκια από το παγκόσμιο σινεμά και βωβά αριστουργήματα.