Οδηγός Cinema

Ελπίδα

3

Θα μπορούσε να είναι ένα δακρύβρεχτο χολιγουντιανό μελό. Μια μπεργκμανική στιβαρότητα, όμως, προστατεύει και γεμίζει τρυφερότητα αυτόν τον (ίσως υπερβολικά διαλογικό) απολογισμό των ελπίδων, των συμβιβασμών και των απογοητεύσεων μιας γυναίκας που αναγκάζεται να σταθεί ειλικρινής απέναντι στον εαυτό της και στους άλλους.

Hope

Η "Ελπίδα" είναι η τρίτη ταινία της 56χρονης Νορβηγίδας Μαρία Σόνταλ, συζύγου του επίσης σκηνοθέτη Χανς Πέτερ Μόλαντ ("Με Σειρά Εξαφάνισης"), με τον οποίο έχουν τρία παιδιά. Η Άνια, η ηρωίδα της, είναι μια επιτυχημένη σκηνοθέτιδα του θεάτρου και σύντροφος του επίσης καλλιτέχνη Τόμας, με τον οποίο μεγαλώνουν έξι παιδιά. Τρία δικά τους και τρία από τον δικό του πρώτο γάμο. Κι όπως ακριβώς πριν από μερικά χρόνια η Σόνταλ, έτσι και η Άνια διαγιγνώσκεται με όγκο στον εγκέφαλο.

Παραμονές Χριστουγέννων και με μια σειρά εξετάσεων –οι οποίες θα επιβεβαιώσουν αν πρόκειται για (μη ιάσιμη) μετάσταση του καρκίνου των πνευμόνων που την ταλαιπώρησε πρόσφατα– να εκκρεμούν, εκείνη προσπαθεί να συνέλθει από το σοκ και αναγκάζεται να κάνει έναν απολογισμό της ζωής της.

Hope


Η ημιβιογραφική εξομολόγηση της Σόνταλ θα μπορούσε εύκολα να γίνει ένα δακρύβρεχτο χολιγουντιανό μελό. Εκείνη όμως διαλέγει έναν διαφορετικό τρόπο κινηματογραφικής σκιαγράφησης του πορτρέτου μιας γυναίκας που ξαφνικά αναγκάζεται να σταθεί επώδυνα ειλικρινής απέναντι στον εαυτό της και τους άλλους. Απέχοντας πιθανότατα λίγους μήνες, αν όχι μέρες, από το θάνατό της, η Άνια καταλαβαίνει πως δεν έχει τίποτα πλέον να κερδίσει κρύβοντας αλήθειες από τις οποίες έτρεχε να ξεφύγει μια ζωή.

Έτσι, θα αντικρίσει όσα και όσους την περιτριγυρίζουν από μια νέα προοπτική, κυρίως όμως τον αδιάφορο, εγωιστή Τόμας και τη μόνιμα αποστασιοποιημένη συμπεριφορά του. Μόνο που η απειλή της απώλειας θα μεταμορφώσει κι αυτόν σε έναν καινούργιο(;) σύντροφο, παγιδευμένο μαζί της σε έναν ανεμοστρόβιλο συναισθηματικών αλλαγών και ψυχολογικών μεταπτώσεων.

Hope

Υπαρξιακά αδιέξοδα, αναπάντητες ερωτήσεις, αλλά κι ένα υποδόρια μαύρο χιούμορ που ξορκίζει τις μελοδραματικές ευκολίες και φέρνει κοντά μας δυο χαρακτήρες με ελαττώματα, πάθη και θέληση για ζωή. Με μπεργκμανική στιβαρότητα, η Σόνταλ προστατεύει και γεμίζει τρυφερότητα τον (ίσως υπερβολικά διαλογικό) απολογισμό των ελπίδων, των συμβιβασμών και των απογοητεύσεών τους.  

Νορβηγία, Σουηδία. 2019. Διάρκεια: 130΄. Διανομή: NEO FILMS.
 

Περισσότερες πληροφορίες

Ελπίδα

Håp / Hope
3
  • Δραματική
  • 2019
  • Διάρκεια: 125 '
  • Μαρία Σοντάλ

Η Άνια είναι μια επιτυχημένη σκηνοθέτιδα. Μετά τη διάγνωσή της με όγκο στον εγκέφαλο, αναγκάζεται να επανεξετάσει τη ζωή της και τη σχέση της με το σύντροφό της Τόμας, με τον οποίο μεγαλώνουν μαζί έξι παιδιά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Νίτραμ

Βραβείο αντρικής ερμηνείας στις Κάνες για ένα ψυχολογικό θρίλερ υπόγειας έντασης και καλοσχεδιασμένου σασπένς.

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΗΣΤΟς ΜΗΤΣΗς
19/05/2022

Τα Κορδόνια

Ανατομία των περίπλοκων, αντιφατικών οικογενειακών δεσμών και συμβιβασμών, η οποία δεν μπορεί να συντάξει σωστά τις ενδιαφέρουσες παρατηρήσεις και ιδέες της.

Το Κοστούμι

Δραματικό θρίλερ δωματίου και διαδοχικών ανατροπών από τον οσκαρικό σεναριογράφο του "Παιχνιδιού της Μίμησης".

Νύχτα της Φωτιάς

Χρυσή Αθηνά στις Νύχτες Πρεμιέρας για μια λυρική και ταυτόχρονα σκληρά ρεαλιστική ιστορία ενηλικίωσης, η οποία χειρίζεται με ευαίσθητη ειλικρίνεια τις ηρωίδες, τα συναισθήματα και τα κοινωνικοπολιτικά της σχόλια.

Άνοιξη σε Μια Μικρή Πόλη

Χαμένο για χρόνια κινέζικο δράμα ημιτονίων και καταπιεσμένων παθών, από τις σημαντικότερες στιγμές του μεταπολεμικού ασιατικού σινεμά.

Κώδικας: Εκδίκηση

Ένας έμπειρος σκηνοθέτης ταινιών δράσης ("Επιχείρηση Χρυσά Μάτια", "Casino Royale") κάνει ό,τι μπορεί για να δώσει νεύρο σε μια άνιση περιπέτεια εκδίκησης, η οποία, όταν αρχίζει να συνδέει τα κομμάτια της πλοκής, δεν έχει πια την παραμικρή πρωτότυπη ιδέα.

Έναρξη του φεστιβάλ Κανών με ζόμπι και Ζελένσκι

Μετά από μια πλήρη ακύρωση και μια χρονιά διστακτικής επανεκκίνησης, η μεγαλύτερη σινε-γιορτή σήκωσε αυλαία με ρεκόρ προσέλευσης, χαλαρή σινεφίλ διάθεση και έναν απρόσμενο καλεσμένο.