Ελπίδα

3

Θα μπορούσε να είναι ένα δακρύβρεχτο χολιγουντιανό μελό. Μια μπεργκμανική στιβαρότητα, όμως, προστατεύει και γεμίζει τρυφερότητα αυτόν τον (ίσως υπερβολικά διαλογικό) απολογισμό των ελπίδων, των συμβιβασμών και των απογοητεύσεων μιας γυναίκας που αναγκάζεται να σταθεί ειλικρινής απέναντι στον εαυτό της και στους άλλους.

Hope

Η "Ελπίδα" είναι η τρίτη ταινία της 56χρονης Νορβηγίδας Μαρία Σόνταλ, συζύγου του επίσης σκηνοθέτη Χανς Πέτερ Μόλαντ ("Με Σειρά Εξαφάνισης"), με τον οποίο έχουν τρία παιδιά. Η Άνια, η ηρωίδα της, είναι μια επιτυχημένη σκηνοθέτιδα του θεάτρου και σύντροφος του επίσης καλλιτέχνη Τόμας, με τον οποίο μεγαλώνουν έξι παιδιά. Τρία δικά τους και τρία από τον δικό του πρώτο γάμο. Κι όπως ακριβώς πριν από μερικά χρόνια η Σόνταλ, έτσι και η Άνια διαγιγνώσκεται με όγκο στον εγκέφαλο.

Παραμονές Χριστουγέννων και με μια σειρά εξετάσεων –οι οποίες θα επιβεβαιώσουν αν πρόκειται για (μη ιάσιμη) μετάσταση του καρκίνου των πνευμόνων που την ταλαιπώρησε πρόσφατα– να εκκρεμούν, εκείνη προσπαθεί να συνέλθει από το σοκ και αναγκάζεται να κάνει έναν απολογισμό της ζωής της.

Hope


Η ημιβιογραφική εξομολόγηση της Σόνταλ θα μπορούσε εύκολα να γίνει ένα δακρύβρεχτο χολιγουντιανό μελό. Εκείνη όμως διαλέγει έναν διαφορετικό τρόπο κινηματογραφικής σκιαγράφησης του πορτρέτου μιας γυναίκας που ξαφνικά αναγκάζεται να σταθεί επώδυνα ειλικρινής απέναντι στον εαυτό της και τους άλλους. Απέχοντας πιθανότατα λίγους μήνες, αν όχι μέρες, από το θάνατό της, η Άνια καταλαβαίνει πως δεν έχει τίποτα πλέον να κερδίσει κρύβοντας αλήθειες από τις οποίες έτρεχε να ξεφύγει μια ζωή.

Έτσι, θα αντικρίσει όσα και όσους την περιτριγυρίζουν από μια νέα προοπτική, κυρίως όμως τον αδιάφορο, εγωιστή Τόμας και τη μόνιμα αποστασιοποιημένη συμπεριφορά του. Μόνο που η απειλή της απώλειας θα μεταμορφώσει κι αυτόν σε έναν καινούργιο(;) σύντροφο, παγιδευμένο μαζί της σε έναν ανεμοστρόβιλο συναισθηματικών αλλαγών και ψυχολογικών μεταπτώσεων.

Hope

Υπαρξιακά αδιέξοδα, αναπάντητες ερωτήσεις, αλλά κι ένα υποδόρια μαύρο χιούμορ που ξορκίζει τις μελοδραματικές ευκολίες και φέρνει κοντά μας δυο χαρακτήρες με ελαττώματα, πάθη και θέληση για ζωή. Με μπεργκμανική στιβαρότητα, η Σόνταλ προστατεύει και γεμίζει τρυφερότητα τον (ίσως υπερβολικά διαλογικό) απολογισμό των ελπίδων, των συμβιβασμών και των απογοητεύσεών τους.  

Νορβηγία, Σουηδία. 2019. Διάρκεια: 130΄. Διανομή: NEO FILMS.
 

Περισσότερες πληροφορίες

Ελπίδα

Håp / Hope
3
  • Δραματική
  • 2019
  • Διάρκεια: 125 '
  • Μαρία Σοντάλ

Η Άνια είναι μια επιτυχημένη σκηνοθέτιδα. Μετά τη διάγνωσή της με όγκο στον εγκέφαλο, αναγκάζεται να επανεξετάσει τη ζωή της και τη σχέση της με το σύντροφό της Τόμας, με τον οποίο μεγαλώνουν μαζί έξι παιδιά.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Εμφύλιος Πόλεμος

Πολιτική περιπέτεια γυρισμένη με ρεαλισμό, προβλέψιμα απλοϊκή στην εξέλιξή της και μονοδιάστατη στην παραβολή της για τη σύγχρονη αμερικανική πραγματικότητα.

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΗΣΤΟς ΜΗΤΣΗς
18/04/2024

Η Αρπαγή

Δομημένη σαν ψυχολογικό θρίλερ, μια ιστορία εμμονής αποκαλύπτει τη συντριπτική δύναμη των κοινωνικών ρόλων σ’ έναν κόσμο ψυχολογικής ανασφάλειας κι έλλειψης επικοινωνίας.

Το Περασμένο Καλοκαίρι

Αρκετά πιστό ριμέικ της δανέζικης "Βασίλισσας της Καρδιάς". Ενός τολμηρότερου ερωτικού δράματος, το οποίο διέθετε ένα διαφορετικό, αιχμηρό φινάλε.

Αμπιγκέιλ

Το μυστήριο συναντά το horror και το απενοχοποιημένο φαν, σε ένα διασκεδαστικό μιξ αναφορών και χαβαλέ, μέχρις ότου χαθεί ο έλεγχος και κυριαρχήσει η σαχλαμάρα.

Σπίθα στη Θάλασσα

Συγκινητικό δράμα επώδυνης ενηλικίωσης, το οποίο δεν ανοίγεται στα βαθιά σεναριακά, αντλώντας συναισθηματική δύναμη από τους τρισδιάστατους χαρακτήρες του.

Μη μου Λες Ψέματα

Συναισθηματική, στέρεα, όσο και εύπεπτη δραμεντί πάνω στα αληθινά ψέματα, τα οποία ξεκινούν από τη ζωή και γίνονται συναρπαστικές λογοτεχνικές και κινηματογραφικές ιστορίες.

Ένα Φλιτζάνι Καφέ και Καινούργια Παπούτσια

Υπαρξιακά αδιέξοδα πασχίζουν να αναδειχθούν μέσα από μια μελοδραματική συνθήκη, ο μινιμαλιστικός χειρισμός της οποίας καταντά φτωχός και μονοδιάστατος.