Ανάμνηση

2,5

Αναμφίβολα πρωτότυπο, όσο και εξοντωτικά ομφαλοσκοπικό, αποτελεί μια ξεχωριστή –take it or leave it– σινεφίλ εμπειρία.

Ανάμνηση

Με σκηνοθετική καριέρα σχεδόν τριών δεκαετιών, ο βραβευμένος με Χρυσό Φοίνικα στις Κάνες Απιτσατπόνγκ Βερασεθάκουλ («Ο Θείος Μπούνμι Θυμάται τις Προηγούμενες Ζωές του») έχει υπογράψει πολλές σπονδυλωτές και μικρού μήκους ταινίες, συν-σκηνοθεσίες, σειρά από ντοκιμαντέρ και μόλις έξι μεγάλου μήκους μυθοπλασίες. Κινηματογραφιστής ατμόσφαιρας και εσωτερικών ρυθμών, έχει χτίσει με τον καιρό ένα απόλυτα δικό του σύμπαν μυστικιστικών εικόνων, οι οποίες προσπαθούν να περιγράψουν τη σχέση του ανθρώπου με την (αιώνια) φύση, τη (συλλογική) μνήμη και τον (βιωμένο) χρόνο. Ένα σινεμά καθαρής οπτικής έκφρασης, ψιθυριστής και υποβλητικής, το οποίο δεν χρειάζεται τα στέρεα θεμέλια μιας σεναριακής πλοκής (εξ ου και οι λιγοστές μεγάλου μήκους) για να θέσει τα ερωτήματά του και να αναμετρηθεί με τις ιδέες του.

Ανάμνηση - εικόνα 1
©Kick the Machine Films

Πιστός στο σιωπηλό, τελετουργικού τέμπου και απόκρυφων διαδρομών ύφος του, ο Ταϊλανδός auteur ακολουθεί εδώ την Τίλντα Σουίντον ως τις ζούγκλες της Λατινικής Αμερικής και σε μια διαδρομή συνειδησιακής αφύπνισης: η Τζέσικα, η οποία στη Σκοτία ασχολείται με την ανθοκομία, επισκέπτεται την αδελφή της στην Μπογκοτά. Εκεί αρχίζει να ακούει παράξενους ήχους, ακόμα και κατά τη διάρκεια των νυχτερινών ωρών, τους οποίους κανείς άλλος δεν αντιλαμβάνεται. Αναζητώντας την προέλευσή τους, θα συναντήσει τελικά έναν ηλικιωμένο ερημίτη με μερικές αποκαλυπτικές «εξηγήσεις».

Ο Βερασεθάκουλ δεν διαθέτει απαντήσεις, αν και κάποιες απροσδόκητες εικόνες του φινάλε της ταινίας μπορεί να εξοργίσουν πολλούς (ορθολογιστές και μη). Η δική του προσοχή είναι στραμμένη στην πορεία της ηρωίδας –περνώντας από τον νεαρό μηχανικό ήχου, την άρρωστη αδελφή της, τον ποιητή Χουάν, την αρχαιολόγο Ανιές– ως τον μυστηριώδη Ερνάν, ένα ταξίδι συνάντησης με τον κόσμο του αοράτου, όπου συλλογικές κι αταβιστικές μνήμες αποκτούν οντότητα, ξυπνώντας την καταπιεσμένη συνείδηση μιας ανθρώπινης κοινότητας, ενός τόπου, μιας ολόκληρης χώρας. Μνήμες που στοιχειώνουν τις ίδιες τις κινηματογραφικές εικόνες με έναν αναμφίβολα πρωτότυπο, όσο και εξοντωτικά ομφαλοσκοπικό τρόπο, κάνοντας το «Memoria» μια απαιτητική και ξεχωριστή –take it or leave it– σινεφίλ εμπειρία.

Κολομβία, Ταϋλάνδη, Γαλλία. 2021. Διάρκεια: 136΄. Διανομή: ΣΠΕΝΤΖΟΣ FILM.

Περισσότερες πληροφορίες

Ανάμνηση

Memoria
2,5
  • Σινεφίλ
  • 2021
  • Διάρκεια: 136 '
  • Απιτσατπόνγκ Βερεσεθάκουλ

Η Τζέσικα, η οποία στη Σκοτία ασχολείται με την ανθοκομία, επισκέπτεται την αδελφή της στη Μπογκοτά. Εκεί αρχίζει να ακούει παράξενους ήχους, τους οποίους κανείς άλλος δεν αντιλαμβάνεται, και αναζητά την προέλευσή τους.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Τι νέο βλέπουμε στους κινηματογράφους το ΠΣΚ

Μία ιστορία αστικής επιβίωσης με την υπογραφή του Σον Μπέικερ, το πορτραίτο ενός συζύγου που θρηνεί και όλες οι ταινίες που κυκλοφόρησαν την Πέμπτη 08/01.

ΓΡΑΦΕΙ: ΜΑΝΤΥ ΒΛΑΣΣΟΠΟΥΛΟΥ
09/01/2026

Οι καλύτερες ταινίες που παίζουν τώρα στα σινεμά (8-14/1)

Μια λίστα με τις ιδανικότερες προτάσεις για κινηματογραφική έξοδο αυτήν την εβδομάδα.

Τι είδαν οι Έλληνες στο σινεμά το 2025;

Με μια ελληνική ταινία στην κορυφή για δεύτερη συνεχόμενη φορά έκλεισε η κινηματογραφική χρονιά, η οποία πρόσφερε τις δικές της εκπλήξεις και απογοητεύσεις.

Το όνομά του είναι Τέρνερ, Κάλουμ Τέρνερ: Το φαβορί για τον ρόλο του Τζέιμς Μποντ

Αρραβωνιασμένος με την Ντούα Λίπα, υποστηρικτής της Τσέλσι και πρωταγωνιστής σε ταινία του Τζόρτζ Κλούνει. Τι ξέρουμε για τη νέα εκδοχή του πράκτορα 007;

Ο Καποδίστριας, ο Άγιος Παΐσιος και πώς οι πιστοί βρίσκουν το δρόμο για τις αίθουσες

Η "επιστροφή της θρησκείας" δεν θα μπορούσε να αφήσει αδιάφορη την πολιτιστική βιομηχανία ανοίγοντας το δρόμο για την προσέλκυση ενός νέου ειδικού κοινού.

Μπένεντικτ Κάμπερμπατς, πώς ήταν να συμπρωταγωνιστείς με ένα κοράκι;

Συναντήσαμε το διάσημο ηθοποιό στο Βερολίνο για να μάθουμε περισσότερα σχετικά με την ταινία του Ντίλαν Σάουθερν, όπου υποδύεται έναν πατέρα που καταρρέει από το πένθος.

"Και ΕΛ και ΑΛ": To βραβευμένο ντοκιμαντέρ για την αλβανική μετανάστευση στην Ελλάδα έρχεται στη Στέγη

Το "Και ΕΛ και ΑΛ" θα προβληθεί στις 21 Ιανουαρίου στη Μικρή Σκηνή, παρουσία του σκηνοθέτη, Ιλίρ Τσούκο, και συντελεστών της ταινίας.