M*A*S*H

3,5

Μια ριζοσπαστική στη φόρμα της αντιπολεμική κωμωδία, η οποία επενδύει στον απίθανο σουρεαλισμό για να καταγγείλει τον παραλογισμό της βίας και την αδιαφορία απέναντι στην αδικία.

M*A*S*H

Λέγεται συχνά πως το χιούμορ ξορκίζει το κακό. Χωράνε, όμως, πλάκες με τη φρίκη του πολέμου; Ο κινηματογράφος έχει απαντήσει δεκάδες φορές καταφατικά, αλλά κανείς δεν το έχει κάνει με τον τρόπο του αμίμητου Ρόμπερτ Όλτμαν, ο οποίος εμπνεύστηκε το «M.A.S.H.» όσο μαινόταν ο άσκοπος πόλεμος του Βιετνάμ. Η ταινία, ωστόσο, διαδραματίζεται είκοσι χρόνια νωρίτερα, όταν τα αμερικανικά στρατεύματα «εξήγαγαν δημοκρατία» στην Κορέα. Εκεί, μια ομάδα χειρουργών-στρατιωτών, προκειμένου να αντεπεξέλθει στη φρίκη των αιματοχυσιών, περνά το χρόνο της φλερτάροντας, πίνοντας και, ενίοτε, κάνοντας επεμβάσεις σε τραυματίες.

M*A*S*H - εικόνα 1

Με όπλο το ακραίο σουρεαλιστικό χιούμορ, δημιουργούν μια αόρατη ασπίδα προστασίας από το μέτωπο και όσα συμβαίνουν στο ιατρείο τους• κυνικά αστεία ανταλλάσσονται πάνω από ανοιχτά κορμιά στα χειρουργεία, αλλά ποτέ δεν ακούγεται ούτε ένας πυροβολισμός. Συνάμα, η απείθειά τους απέναντι στον πόλεμο μεταφράζεται και σε έναν συνολικό αντικομφορμισμό, απέναντι στην εξουσία, τη θρησκεία, τη σεξουαλική καταπίεση. Ο Όλτμαν, έτσι, κατασκευάζει ρηξικέλευθη και ριζοσπαστική γλώσσα –ακόμα και τις στιγμές που το χιούμορ της μετα-ειρωνείας ξεφεύγει όσον αφορά τους γυναικείους χαρακτήρες– και υπογράφει έναν σαρδόνιο αντιπολεμικό ύμνο.

ΗΠΑ. 1970. Διάρκεια: 116΄. Διανομή: ODEON.

Περισσότερες πληροφορίες

M.A.S.H

3,5
  • Κωμωδία
  • 1970
  • Διάρκεια: 116 '
  • Ρόμπερτ Όλτμαν

Κατά τη διάρκεια του πολέμου της Κορέας,μια ομάδα Αμερικανών χειρουργών-στρατιωτών, προκειμένου να αντεπεξέλθει στη φρίκη των αιματοχυσιών, περνά το χρόνο της φλερτάροντας, πίνοντας και, ενίοτε, κάνοντας επεμβάσεις σε τραυματίες.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

To 5o Balkan Can Kino Συμπόσιο Κινηματογράφου επιστρέφει στην Αθήνα

Προβολες ταινιών, μικρού και μεγάλου μήκους, καλλιτεχνικών εγκαταστάσεων, συζητήσεων και εργαστηρίων, σε παρουσιάσεις νέων καινοτόμων οπτικοακουστικών έργων που εγείρουν ερωτήματα σχετικά με τη δική μας ταυτότητα, θέση και σχέση με την αποαποικιοποίηση.

27/09/2022

Τα "Minions" προσπαθούν να διασκεδάσουν τη φθινοπωρινή μελαγχολία των κινηματογραφικών αιθουσών

Στην έκτη εβδομάδα του, το σίκουελ του πασίγνωστου animation επανήλθε στην κορυφή του ελληνικού box office, μπροστά από το άνοιγμα του θρίλερ "Μην Ανησυχείς Αγάπη μου".

Τα καλύτερα έρχονται για το Animasyros

Παρακολουθήσαμε το διεθνές φεστιβάλ animation με έδρα την Ερμούπολη αφήνοντάς μας υποσχέσεις για το μέλλον.

"Αnimation Storytelling Workshop" ή αλλιώς, τα πάντα για να φτιάξεις το τέλειο animation

Ένα εντατικό εκπαιδευτικό σεμινάριο που προσφέρει όλα τα απαιτούμενα εργαλεία για την εξέλιξη των επαγγελματιών του animation.

Τα βραβεία του 15ου Animasyros 2022

Δείτε όλους τους νικητές του διεθνούς φεστιβάλ animation της Σύρου.

Οι ταινίες που έρχονται στις αίθουσες την Πέμπτη 29/9

Μια επική περιπέτεια και τέσσερις ακόμα τίτλοι προσεχώς στις μαρκίζες των κινηματογράφων.

Ο Ομάρ Ελ Ζοχάιρι κάνει την πατριαρχία "Φτερά και Πούπουλα"

Συνομιλούμε με το σκηνοθέτη του πρωτότυπου αιγυπτιακού δράματος όπου ο Μαγικός ρεαλισμός συναντά κοινωνική καταγγελία.