Free Guy

2

Το «Truman Show» συναντά το «Fortnite» σε μια meta-«αλγοριθμική» περιπέτεια, η οποία αποκρύπτει σε CGI εκρήξεις τη σεναριακή ανεπάρκεια και το βεβιασμένο ρομάντζο που βρίσκεται στον πυρήνα του.

Free Guy

Μπορούν άραγε οι αλγόριθμοι να έχουν κρυφές σε εμάς ζωές; Μπορούν, ακόμα, να ερωτευθούν; Εάν η απάντηση είναι καταφατική, πόσο αληθινά είναι αυτά όταν συμβαίνουν σε έναν κόσμο που διακόπτεται με το πάτημα ενός κουμπιού; Τα παραπάνω ερωτήματα βρίσκονται στο φόντο του εκρηκτικού «Free Guy» που διαδραματίζεται σε ένα open-world βιντεοπαιχνίδι.

Εκεί βρίσκεται ένας δευτερεύων χαρακτήρας, ο φιλήσυχος τραπεζικός υπάλληλος (Ράιαν Ρέινολντς), ο οποίος ξαφνικά συνειδητοποιεί πως δεν είναι φτιαγμένος από σάρκα αλλά πίξελ. Τότε ανακαλύπτει, επιπλέον, πως έχει αποστολή να σώσει τον ψηφιακό κόσμο στον οποίο ζει. Την αλήθεια τού ξεφουρνίζει μια παίκτρια (Τζόντι Κόμερ) που τυχαίνει να είναι και σχεδιάστρια του γκέιμ, η οποία μαζί με το φίλο της (Τζο Κίρι) θέλουν να αποδείξουν πως ο ιδιοκτήτης της εταιρείας παραγωγής του παιχνιδιού (Τάικα Γουαϊτίτι) έχει κλέψει την πρωτότυπη ιδέα τους. Πονοκεφαλιάσατε;

Free Guy - εικόνα 1

Κι ο γράφων είναι η αλήθεια, αφού η άσκοπα φορτωμένη πλοκή δεν έχει στην πραγματικότητα κάτι ιδιαίτερα περίπλοκο να πει. Εξάλλου, ο Σον Λέβι («Μια Νύχτα στο Μουσείο») δε φημίζεται για τις εικονοκλαστικές κινηματογραφικές αναζητήσεις του, αλλά για την προσφορά απλοϊκού, ψυχαγωγικού σινεμά, που ικανοποιεί τα απολύτως απαραίτητα. Κάτι που καταφέρνει, υιοθετώντας την πιασάρικη «το "Truman Show" συναντά το "Fortnite"» λογική, η οποία λειαίνει το έδαφος για τα ερμηνευτικά σολαρίσματα του Ρέινολντς, ο οποίος θυμίζει έναν Deadpool... κατάλληλο για όλους. Από ακομπλεξάριστο φαν άλλο τίποτα, λοιπόν, όσο όμως παραμένουμε στο σύμπαν του παιχνιδιού. Διότι στον αληθινό κόσμο ο Λέβι μοιάζει να επινοεί το σενάριο καθώς τρέχει, κάτι που ούτε ο απροσδόκητα αδιάφορος Γουαϊτίτι σώνει, ούτε ο αποσταγμένος «έρωτας» μεταξύ των πρωταγωνιστών.

ΗΠΑ, Καναδάς. 2021. Διάρκεια: 115΄. Διανομή: FEELGOOD ENT.

Περισσότερες πληροφορίες

Free Guy

2
  • Περιπέτεια
  • 2021
  • Διάρκεια: 115 '
  • Σον Λέβι

Ένας φιλήσυχος τραπεζικός υπάλληλος αγνοεί πως αποτελεί δευτερεύοντα χαρακτήρα στον κόσμο ενός βιντεοπαιχνιδιού. Όταν συνειδητοποιεί πως είναι φτιαγμένος από πίξελ και όχι σάρκα, ανακαλύπτει επίσης ότι η αποστολή του δεν είναι να βρίσκεται στο φόντο, αλλά να σώσει τον ψηφιακό κόσμο στον οποίο ζει.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Τα "Σαγόνια του Καρχαρία" (ξε)σκίζουν ακόμα

Σχεδόν 50 χρόνια μετά την πρεμιέρα του το κλασικό θρίλερ του Στίβεν Σπίλμπεργκ βρίσκει ξανά το δρόμο του προς τις αίθουσες.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
06/10/2022

Στην Αυλή του Σχολείου

Βραβείο κριτικών στις Κάνες για ένα αποκαλυπτικό ψυχογράφημα και μια διεισδυτική ματιά πάνω στην κοινωνική ένταξη στην καλύτερη παράδοση των αδελφών Νταρντέν.

Η Κυρία Χάρις Πάει στο Παρίσι

Ένα πνευματώδες σενάριο και μια εξαιρετική Λέσλι Μάνβιλ ζωηρεύουν μια τυποποιημένη κομεντί της παλιάς σχολής.

Τα Σαγόνια του Καρχαρία

Υποδειγματικό θρίλερ, σκηνοθετημένο με δεξιοτεχνία που κόβει την ανάσα. Πρωτοφανής εμπορική επιτυχία, η οποία άλλαξε τα δεδομένα του χολιγουντιανού σινεμά.

Η Πρόσκληση

Κωμικά γραφικοί και ελάχιστα τρομακτικοί βρικόλακες προσπαθούν αδέξια να κρυφτούν πίσω από ένα love story βγαλμένο από Βίπερ Νόρα.

Ο Κοτολαγός και το Χάμστερ του Σκότους

Το πιο αγαπημένο θέμα των σύγχρονων animations είναι η κινητήριος δύναμη μιας καλοστημένης και διασκεδαστικής εξωτικής περιπέτειας αλά Ιντιάνα Τζόουνς… τζούνιορ.

Πνεύμα Από Σπίτι

Πολύ φασαρία για το τίποτα άνω των δέκα ετών, σε ένα ρώσικο animation ανεκμετάλλευτων ιδεών και χιλιοχρησιμοποιημένων τρικ.