Free Guy

2

Το «Truman Show» συναντά το «Fortnite» σε μια meta-«αλγοριθμική» περιπέτεια, η οποία αποκρύπτει σε CGI εκρήξεις τη σεναριακή ανεπάρκεια και το βεβιασμένο ρομάντζο που βρίσκεται στον πυρήνα του.

Free Guy

Μπορούν άραγε οι αλγόριθμοι να έχουν κρυφές σε εμάς ζωές; Μπορούν, ακόμα, να ερωτευθούν; Εάν η απάντηση είναι καταφατική, πόσο αληθινά είναι αυτά όταν συμβαίνουν σε έναν κόσμο που διακόπτεται με το πάτημα ενός κουμπιού; Τα παραπάνω ερωτήματα βρίσκονται στο φόντο του εκρηκτικού «Free Guy» που διαδραματίζεται σε ένα open-world βιντεοπαιχνίδι.

Εκεί βρίσκεται ένας δευτερεύων χαρακτήρας, ο φιλήσυχος τραπεζικός υπάλληλος (Ράιαν Ρέινολντς), ο οποίος ξαφνικά συνειδητοποιεί πως δεν είναι φτιαγμένος από σάρκα αλλά πίξελ. Τότε ανακαλύπτει, επιπλέον, πως έχει αποστολή να σώσει τον ψηφιακό κόσμο στον οποίο ζει. Την αλήθεια τού ξεφουρνίζει μια παίκτρια (Τζόντι Κόμερ) που τυχαίνει να είναι και σχεδιάστρια του γκέιμ, η οποία μαζί με το φίλο της (Τζο Κίρι) θέλουν να αποδείξουν πως ο ιδιοκτήτης της εταιρείας παραγωγής του παιχνιδιού (Τάικα Γουαϊτίτι) έχει κλέψει την πρωτότυπη ιδέα τους. Πονοκεφαλιάσατε;

Free Guy - εικόνα 1

Κι ο γράφων είναι η αλήθεια, αφού η άσκοπα φορτωμένη πλοκή δεν έχει στην πραγματικότητα κάτι ιδιαίτερα περίπλοκο να πει. Εξάλλου, ο Σον Λέβι («Μια Νύχτα στο Μουσείο») δε φημίζεται για τις εικονοκλαστικές κινηματογραφικές αναζητήσεις του, αλλά για την προσφορά απλοϊκού, ψυχαγωγικού σινεμά, που ικανοποιεί τα απολύτως απαραίτητα. Κάτι που καταφέρνει, υιοθετώντας την πιασάρικη «το "Truman Show" συναντά το "Fortnite"» λογική, η οποία λειαίνει το έδαφος για τα ερμηνευτικά σολαρίσματα του Ρέινολντς, ο οποίος θυμίζει έναν Deadpool... κατάλληλο για όλους. Από ακομπλεξάριστο φαν άλλο τίποτα, λοιπόν, όσο όμως παραμένουμε στο σύμπαν του παιχνιδιού. Διότι στον αληθινό κόσμο ο Λέβι μοιάζει να επινοεί το σενάριο καθώς τρέχει, κάτι που ούτε ο απροσδόκητα αδιάφορος Γουαϊτίτι σώνει, ούτε ο αποσταγμένος «έρωτας» μεταξύ των πρωταγωνιστών.

ΗΠΑ, Καναδάς. 2021. Διάρκεια: 115΄. Διανομή: FEELGOOD ENT.

Περισσότερες πληροφορίες

Free Guy

2
  • Περιπέτεια
  • 2021
  • Διάρκεια: 115 '
  • Σον Λέβι

Ένας φιλήσυχος τραπεζικός υπάλληλος αγνοεί πως αποτελεί δευτερεύοντα χαρακτήρα στον κόσμο ενός βιντεοπαιχνιδιού. Όταν συνειδητοποιεί πως είναι φτιαγμένος από πίξελ και όχι σάρκα, ανακαλύπτει επίσης ότι η αποστολή του δεν είναι να βρίσκεται στο φόντο, αλλά να σώσει τον ψηφιακό κόσμο στον οποίο ζει.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Η "Φόνισσα" υποψήφια για 16 βραβεία Ίρις

Δείτε αναλυτικά της υποψηφιότητες για την επετειακή 15η απονομή της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
25/04/2024

Συνεχίζονται οι προβολές του ντοκιμαντέρ "Χρήστος, το Τελευταίο Παίδι"

Η βραβευμένη ταινία της Τζούλια Αμάτι παίζεται για δεύτερη εβδομάδα στους κινηματογράφους.

Αγγελική Παπούλια πώς βρέθηκες στη Σλοβενία για τον "Τελευταίο Ήρωα";

Η καταξιωμένη Ελληνίδα ηθοποιός μιλά στο "α" για τη συμμετοχή της στη σπιρτόζικη δραμεντί όπου υποδύεται μια εκπρόσωπο πολυεθνικής που αναστατώνει μια μικρή φτωχή κοινωνία.

Επαγγελματίας Υπνοβάτης

Ενδιαφέρουσα ιδέα που μένει απλά υποσχόμενη, μιας και υλοποιείται με σεναριακή χοντροκοπιά, ερμηνευτική ανεπάρκεια και αφηγηματική προχειρότητα.

Μην Ανοίγεις την Πόρτα

Η πρώτη ταινία των Unboxholics είναι ένα ψυχολογικό θρίλερ με υποβλητική ατμόσφαιρα, αλλά ελάχιστο ψαχνό. Δραματικά ισχνό και σκηνοθετημένο μονότονα, κορυφώνεται χωρίς την παραμικρή έκπληξη.

Οι Αντίπαλοι

Σεναριακό υπόδειγμα αθλητικού (μελο)δράματος πάνω στις απρόβλεπτες διαδρομές των ανθρώπινων επιθυμιών. "Χορογραφημένο" με ερωτική ένταση και σκηνοθετημένο με φλασάτη, βιντεοκλιπίστικη αυταρέσκεια.

Ζωντανό Πνεύμα

Δύο κόσμοι και τρεις γενιές συγκρούονται σε ένα δράμα ενηλικίωσης με στοιχεία μαγικού ρεαλισμού, κωμωδίας και θρίλερ, το οποίο, όμως, ασθμαίνει για να βρει την ιδανική ισορροπία.