Το παιχνίδι των λυγμών

4

Όσκαρ πρωτότυπου σεναρίου, από έξι συνολικά υποψηφιότητες, για ένα από τα τολμηρότερα δράματα του σύγχρονου σινεμά. Από την κοινωνική πολιτική σε αυτή του σεξ, ο Τζόρνταν εξερευνά με παρρησία και σκληρή, ειλικρινή ανθρωπιά τα θέματα της ταυτότητας, των φύλων, της πίστης και του πατριωτισμού.

Το παιχνίδι των λυγμών

Δημιουργός ο οποίος πατάει με το ένα πόδι του στη στέρεα βρετανική παράδοση του ρεαλισμού («Μόνα Λίζα», «The Butcher Boy») και με το άλλο στην ονειρική φαντασία («Η Παρέα των Λύκων», «Συνέντευξη με Ένα Βρικόλακα»), ο 71χρονος σήμερα Νιλ Τζόρνταν κέρδισε το 1992 το Όσκαρ πρωτότυπου σεναρίου για ένα από τα τολμηρότερα δράματα του σύγχρονου σινεμά. Βασισμένο στα πολιτικά γεγονότα που συντάραξαν την Ιρλανδία στο δεύτερο μισό του προηγούμενου αιώνα (The Troubles), το «Παιχνίδι των Λυγμών» αφηγείται συναρπαστικά μια απρόβλεπτη ερωτική ιστορία, παρασύροντάς μας βαθιά σε ένα λαβύρινθο στο κέντρο του οποίου συναντιούνται η ανθρώπινη επιθυμία και οι ιστορικοκοινωνικές επιταγές – το όνειρο και η πραγματικότητα.

Το παιχνίδι των λυγμών - εικόνα 1

O μύθος του βατράχου που μεταφέρει ένα σκορπιό στην πλάτη του για να διασχίσουν το ποτάμι και ο σκορπιός τελικά τον τσιμπά, μην μπορώντας να αντισταθεί στη φύση του, επανέρχεται στην ιστορία του Φέργκους, εθελοντή του IRA ο οποίος γίνεται φίλος με τον αιχμάλωτο Βρετανό στρατιώτη Τζόντι. Όταν ο τελευταίος δοκιμάζει να δραπετεύσει, τα πράγματα παίρνουν απρόοπτη τροπή, οδηγώντας τον Φέργκους στο Λονδίνο, όπου θα συναντήσει τη γοητευτική ερωμένη του Τζόντι, Ντιλ. Αυτό το οποίο ξεκινά ως πολιτικό θρίλερ, αλλάζει ρότα με μια δυναμική σεναριακή ανατροπή και εξελίσσεται σε ένα ερωτικό δράμα, κρύβει μέσα του μια σειρά από επιπλέον εκπλήξεις (μια απ’ όλες είναι επιπέδου… «Έκτης Αίσθησης»), καθώς εξαρχής όλα εδώ είναι στημένα σαν ένα παιχνίδι διαδοχικών μεταμφιέσεων και παραπλανήσεων.

Το παιχνίδι των λυγμών - εικόνα 2

Ο Τόσο η σύγχρονη Ιρλανδία όσο και οι ρόλοι του αρσενικού - θηλυκού αποκαλύπτονται σταδιακά ως «τόποι» θολής αλήθειας και αδύνατης συνύπαρξης, όπου οι άνθρωποι παγιδεύονται μέσα τους ανίκανοι να υπερβούν τους κανόνες που τους διέπουν. Είναι πολιτικοί οι λόγοι; Ιστορικοί; Ταξικοί; Ή μήπως όλα οφείλονται στην ανθρώπινη φύση; Από την κοινωνική πολιτική σε αυτή του σεξ, ο Τζόρνταν θέτει με παρρησία και σκληρή, ειλικρινή ανθρωπιά αναπάντητα ερωτήματα πάνω στις έννοιες της ταυτότητας, των φύλων, της πίστης και του πατριωτισμού. ΗΠΑ. 1992. Διάρκεια: 112΄. Διανομή: BIBLIOTHEQUE.

Περισσότερες πληροφορίες

Το Παιχνίδι των Λυγμών

The Crying Game
4
  • Δραματική
  • 1992
  • Διάρκεια: 112 '
  • Νιλ Τζόρνταν

Ο πολεμιστής του IRA Φέργκους γίνεται φίλος με τον αιχμάλωτο Βρετανό στρατιώτη Τζόντι. Όταν ο τελευταίος δοκιμάζει να δραπετεύσει τα πράγματα παίρνουν μια απρόοπτη τροπή, οδηγώντας τον Φέργκους στο Λονδίνο, όπου θα συναντήσει τη γοητευτική ερωμένη του Τζόντι, Ντιλ.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

To 5o Balkan Can Kino Συμπόσιο Κινηματογράφου επιστρέφει στην Αθήνα

Προβολες ταινιών, μικρού και μεγάλου μήκους, καλλιτεχνικών εγκαταστάσεων, συζητήσεων και εργαστηρίων, σε παρουσιάσεις νέων καινοτόμων οπτικοακουστικών έργων που εγείρουν ερωτήματα σχετικά με τη δική μας ταυτότητα, θέση και σχέση με την αποαποικιοποίηση.

27/09/2022

Τα "Minions" προσπαθούν να διασκεδάσουν τη φθινοπωρινή μελαγχολία των κινηματογραφικών αιθουσών

Στην έκτη εβδομάδα του, το σίκουελ του πασίγνωστου animation επανήλθε στην κορυφή του ελληνικού box office, μπροστά από το άνοιγμα του θρίλερ "Μην Ανησυχείς Αγάπη μου".

Τα καλύτερα έρχονται για το Animasyros

Παρακολουθήσαμε το διεθνές φεστιβάλ animation με έδρα την Ερμούπολη αφήνοντάς μας υποσχέσεις για το μέλλον.

"Αnimation Storytelling Workshop" ή αλλιώς, τα πάντα για να φτιάξεις το τέλειο animation

Ένα εντατικό εκπαιδευτικό σεμινάριο που προσφέρει όλα τα απαιτούμενα εργαλεία για την εξέλιξη των επαγγελματιών του animation.

Τα βραβεία του 15ου Animasyros 2022

Δείτε όλους τους νικητές του διεθνούς φεστιβάλ animation της Σύρου.

Οι ταινίες που έρχονται στις αίθουσες την Πέμπτη 29/9

Μια επική περιπέτεια και τέσσερις ακόμα τίτλοι προσεχώς στις μαρκίζες των κινηματογράφων.

Ο Ομάρ Ελ Ζοχάιρι κάνει την πατριαρχία "Φτερά και Πούπουλα"

Συνομιλούμε με το σκηνοθέτη του πρωτότυπου αιγυπτιακού δράματος όπου ο Μαγικός ρεαλισμός συναντά κοινωνική καταγγελία.