Soul

3,5

Το μαγικό άγγιγμα της Pixar μετατρέπει μια απλή ιστορία δεύτερης ευκαιρίας σε ένα διασκεδαστικότατο σινε-ταξίδι στην ανθρώπινη επιθυμία.

Soul

Έχοντας συμπληρώσει 30 χρόνια ως συνεργάτης της Pixar, ο Πιτ Ντόκτερ είναι ο άνθρωπος που, μετά τον ιδρυτή της Τζον Λάσετερ, τη βοήθησε όσο κανείς άλλος να εξελιχτεί στο κορυφαίο σύγχρονο animation στούντιο. Είτε ως σεναριογράφος είτε ως σκηνοθέτης, υπέγραψε μερικές από τις σπουδαιότερες ταινίες της («Toy Story», «Μπαμπούλας Α.Ε.», «Γουόλ-Υ», «Ψηλά στον Ουρανό», «Τα Μυαλά που Κουβαλάς»), αποσπώντας τρία Όσκαρ από εννιά συνολικά υποψηφιότητες. Το τελευταίο για ένα ακόμα ευρηματικό, πρωτότυπο και διασκεδαστικά εγκεφαλικό κινούμενο σχέδιο, γραμμένο από τον ίδιο, τον Μικ Τζόουνς και τον θεατρικό συγγραφέα Κεμπ Πάουερς («One Night in Miami…»).

Soul - εικόνα 1

Συνδυάζοντας τις σεναριακές συνταγές του αριστουργηματικού «Τα Μυαλά που Κουβαλάς» και του μελωδικότατου «Coco», το «Soul» επικεντρώνει την πλοκή του στον «εσωτερικό κόσμο» ή μάλλον σ’ ένα αόρατο επέκεινα όπου οι ψυχές συγκεντρώνονται πριν… εξαϋλωθούν οριστικά και αμετάκλητα. Εκεί δηλαδή όπου θα βρεθεί και ο Αφροαμερικανός Τζο (με τη φωνή του Τζέιμι Φοξ), δάσκαλος μουσικής στο γυμνάσιο με κρυφό πάθος του την τζαζ. Έτοιμος να δοκιμαστεί ως πιανίστας μιας περιζήτητης μπάντας, θα πέσει θύμα ατυχήματος και θα βρεθεί παγιδευμένος ανάμεσα σ’ αυτήν και την επόμενη ζωή. Σε μια καινούρια πραγματικότητα γεμάτη αλλόκοτες οντότητες και δικούς της κανόνες, οι οποίοι θα τον ορίσουν «κηδεμόνα» της αγέννητης Ψυχής 22 (Τίνα Φέι). Έτσι, θα ξεκινήσει μια συναρπαστικά περιπετειώδης φιλία, εμπλουτισμένη με διασκεδαστικές καρτουνίστικες αναποδιές, χαριτωμένα διλήμματα ζωής και το σασπένς της πιθανής αποκάλυψης του λογιστικού λάθους που κρατά ακόμα «ζωντανό» τον Τζο.

Soul - εικόνα 2

Όλο εκπλήξεις και ευρήματα, το «Soul» μετατρέπει μια απλή ιστορία δεύτερης ευκαιρίας σε ένα κομψό, πολυεπίπεδο και μουσικά απολαυστικό σινε-ταξίδι στην αχαρτογράφητη χώρα της ανθρώπινης επιθυμίας. Σε όλα όσα ως αποφάσεις του παρελθόντος και επιθυμίες για το μέλλον μας καθορίζουν, στη φιλία, στην προσωπική έκφραση, στην αλληλοκατανόηση. Κι όλα αυτά με τη μέγιστη αφηγηματική χάρη, η οποία απέφερε στον Ντόκτερ το Όσκαρ καλύτερου animation και στους Τρεντ Ρέζνορ, Άτικους Ρος («The Social Network», «Mank) και Τζον Μπατίστ αυτό της μουσικής.

Η ταινία προβάλλεται με υπότιτλους, μεταγλωττισμένη στα ελληνικά και σε 3D.

Σκηνοθεσία: Πιτ Ντόκτερ, Κεμπ Πάουερς. ΗΠΑ. 2020. Διάρκεια: 100΄. Διανομή: FEELGOOD ENT.

Περισσότερες πληροφορίες

Soul

3,5
  • Animation
  • 2020
  • Διάρκεια: 100 '
  • Πιτ Ντόκτερ

Ο Τζο είναι δάσκαλος μουσικής στο γυμνάσιο, πάθος του όμως είναι η τζαζ. Έτοιμος να δοκιμαστεί ως μέλος μιας περιζήτητης μπάντας, θα πέσει θύμα ατυχήματος και θα βρεθεί παγιδευμένος ανάμεσα σ’ αυτήν και την επόμενη ζωή.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Ελληνικό box office: Οι θεατές είπαν τα "Κάλαντα των Χριστουγέννων"

Παρά τις αντιρρήσεις των καιρικών φαινομένων, δυο ελληνικές ταινίες, ένα animation και ένα θρίλερ τρόμου έφεραν όλων των ειδών τους θεατές και πάλι στις αίθουσες, ζεσταίνοντας το γιορτινό κινηματογραφικό κλίμα.

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΗΣΤΟς ΜΗΤΣΗς
09/12/2025

Το "The Blair Witch Project" επιστρέφει στη μεγάλη οθόνη

Επόμενος σταθμός στην ενότητα προβολών "Fundamentals of Cinema: New Classics", το εμβληματικό found footage θρίλερ των Ντάνιελ Μίρικ και Εντουάρντο Σάντσες.

Τι νέο θα δούμε στους κινηματογράφους από αυτή την Πέμπτη

Ρόουζ Μπερν, Δήμος Αβδελιώδης, Κάρολος Ντίκενς και όλα όσα θα δούμε στους κινηματογράφους αυτή την εβδομάδα.

Athens Short Film Festival 2025: Τα highlights του φετινού προγράμματος

Οι προγραμματιστές του φεστιβάλ μικρού μήκους μοιράζονται με το "α" τις ταινίες που δεν πρέπει να χάσουμε.

Αυτές είναι οι υποψηφιότητες των 83ων Χρυσών Σφαιρών

Ο Πολ Τόμας Άντερσον κερδίζει τη "Μία Μάχη Μετά την Άλλη", καθώς η ταινία του συγκέντρωσε εννιά συνολικά υποψηφιότητες. Ακολουθούν "Συναισθηματική Αξία" και "Αμαρτωλοί", ενώ τρεις απέσπασε η λανθιμική "Βουγονία".

Οι προβολές του CineFIX επιστρέφουν στο ΕΜΣΤ

Βραβευμένες ταινίες μικρού και μεγάλου μήκους, αλλά και μία βραδιά με βουβό κινηματογράφο θα απολαύσουμε στο Μουσείο.

Ιάκωβε Σκενδερίδη, τι πρέπει να παρακολουθήσουμε στο 14ο Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου;

Ο Επικεφαλής Συντονισμού Προγράμματος, επιμελητής και προγραμματιστής του φεστιβάλ μας προτείνει τις δράσεις και προβολές που δεν πρέπει να χάσουμε για τις επόμενες πέντε μέρες του ΦΠΚΑ.