Το Τραγούδι του Δρόμου

5

Τα διδάγματα του νεορεαλισμού ταξιδεύουν ως τη νοτιοανατολική Ασία σε ένα αριστούργημα ποιητικών εικόνων, ανθρώπινων συναισθημάτων και συγκινητικών μαθημάτων ζωής.

Το Τραγούδι του Δρόμου

Ο Σατγιαζίτ Ράι (1921-1992) παραμένει ο κορυφαίος κινηματογραφικός δημιουργός που ανέδειξε η βαριά σινε-βιομηχανία της Ινδίας και ο άνθρωπος που έκανε γνωστό το σινεμά της σε όλο τον κόσμο, ανεξαρτητοποιώντας τις εικόνες του από τις μελοδραματικές συμβάσεις του Bollywood. Εικόνες απόλυτα ρεαλιστικές και ταυτόχρονα βαθιά ποιητικές, οι οποίες εντυπωσιάζουν ήδη από το «Τραγούδι του Δρόμου», την πρώτη ταινία του, της οποίας τα γυρίσματα κράτησαν σχεδόν τρία χρόνια.

Παίρνοντας έμπνευση από ένα ημιαυτοβιογραφικό μυθιστόρημα του Μπιμπουτιμπουσάν Μπαντιοπαντιάι και υπό τους ήχους του σιτάρ του Ραβί Σανκάρ, ο Ράι μας μεταφέρει στις αρχές του αιώνα και σε ένα χωριό όπου ζει ο μικρός Άπου, γιος ενός πάμφτωχου αγρότη. Εκείνος θα αναγκαστεί να πουλήσει τα χωράφια του και να ξενιτευτεί, με τη σύζυγό του να αγωνίζεται σκληρά για να μεγαλώσει τα παιδιά της, καθώς οι χαρές εναλλάσσονται με τις στεναχώριες και τις συμφορές σε ένα αριστούργημα κινηματογραφικής ευαισθησίας, ανθρώπινων συναισθημάτων και συγκινητικών μαθημάτων ζωής. Και σε ένα αξέχαστο ταξίδι ενηλικίωσης που θα συνεχιστεί σε δύο ακόμα ταινίες, οι οποίες ολοκληρώνουν τη θρυλική «τριλογία του Άπου».

Α/Μ. Ινδία. 1955. Διάρκεια: 125΄. Διανομή: NEW STAR.

Περισσότερες πληροφορίες

Το Τραγούδι του Δρόμου

Pather Panchali
5
  • Δραματική
  • 1955
  • Διάρκεια: 125 '
  • Σατγιαζίτ Ράι

Η ζωή του μικρού Άπου, γιου ενός φτωχού αγρότη, σε ένα χωριό των Ινδιών στις αρχές του προηγούμενου αιώνα.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Ο Χρήστος που δε μένει πια εδώ παρουσιάζει το ασύγκριτο "Μαζί, Ποτέ!"

Το ανατρεπτικό φιλμ του Φατίχ Ακίν αφηγείται μια hardcore ερωτική ιστορία στα άκρα που συνδυάζει τρυφερότητα, ανθρωπιά, ασυμβίβαστη τρέλα και rock’n’roll ρομαντισμό.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
19/04/2024

Η σκηνοθέτρια Ιρίς Καλτενμπάκ γύρισε μία από τις εκπλήξεις της χρονιάς

Στην "Αρπαγή" η πρωτοεμφανιζόμενη δημιουργός υπογράφει ένα ψυχογράφημα που μένει αξέχαστο.

Οι ταινίες "Χάρι Πότερ" επιστρέφουν στους κινηματογράφους

Τα "Epic Movie Nights" φέρνουν ξανά στη μεγάλη οθόνη το franchise που λατρεύουν οι millennials.

"Αγαπούσε τα Λουλούδια Περισσότερο": Η νέα ταινία του Γιάννη Βεσλεμέ στο φεστιβάλ της Τραϊμπέκα

Ο σκηνοθέτης της "Νορβηγίας" ετοιμάζεται για παγκόσμια πρεμιέρα στη σημαντική νεοϋορκέζικη διοργάνωση.

Οι Άλεξ Γκάρλαντ & Κίρστεν Ντανστ μιλούν στο "α" για τον "Εμφύλιο Πόλεμο"

Ο σκηνοθέτης και η πρωταγωνίστρια της πολιτικά φορτισμένης δυστοπικής περιπέτειας απαντούν στις ερωτήσεις του "α" γύρω από τη δημιουργία μιας αγωνιώδους ταινίας, η οποία απεικονίζει έναν ανησυχητικό μελλοντικό κόσμο.

Εμφύλιος Πόλεμος

Πολιτική περιπέτεια γυρισμένη με ρεαλισμό, προβλέψιμα απλοϊκή στην εξέλιξή της και μονοδιάστατη στην παραβολή της για τη σύγχρονη αμερικανική πραγματικότητα.

Η Αρπαγή

Δομημένη σαν ψυχολογικό θρίλερ, μια ιστορία εμμονής αποκαλύπτει τη συντριπτική δύναμη των κοινωνικών ρόλων σ’ έναν κόσμο ψυχολογικής ανασφάλειας κι έλλειψης επικοινωνίας.