Ένα Ψάρι που το Έλεγαν Γουάντα

4

Πνευματώδες βρετανικό χιούμορ, μοντέρνα αμερικανική κωμωδία και η τρέλα των Μόντι Πάιθον συναντιούνται σε μια ξεκαρδιστική, αμοραλιστική σάτιρα βραβευμένη με Όσκαρ (β΄ αντρικού ρόλου για τον Κέβιν Κλάιν).

Ένα Ψάρι που το Έλεγαν Γουάντα

Η παράδοση της κλασικής βρετανικής κωμωδίας των Ίλινγκ Στούντιος (σκηνοθέτης ο Τσαρλς Κράιτον της «Συμμορίας του Λάβεντερ Χιλ») και το αναρχικό, σουρεαλιστικό πνεύμα των Μόντι Πάιθον (σεναριογράφος και πρωταγωνιστής ο Τζον Κλιζ) δίνουν ραντεβού σε μια ιντριγκαδόρικη πλοκή γεμάτη ανατροπές κι αλληλοκαρφώματα: μια Αμερικανίδα κλέφτρα διαμαντιών φλερτάρει έναν συντηρητικό Άγγλο δικηγόρο για να της αποκαλύψει που έχει κρύψει τη λεία της ληστείας ο συλληφθείς συνένοχός της. Κάτι το οποίο προκαλεί τη ζήλια του εραστή της, την ίδια ώρα που το έτερο μέλος της συμμορίας, ο φιλόζωος Κεν, προσπαθεί να ξεφορτωθεί μια γριούλα, βασική μάρτυρα στη δίκη.

Δίκαια υποψήφια για Όσκαρ σκηνοθεσίας και σεναρίου, με τον Κέβιν Κλάιν να κερδίζει τελικά αυτό του β΄ αντρικού ρόλου, η ταινία εμποτίζει τη γοργή αφήγηση μιας χολιγουντιανής αστυνομικής κωμωδίας με πνευματώδες βρετανικό χιούμορ, αξέχαστους, ολοζώντανους χαρακτήρες, διαδοχικά ευρήματα και μια σατιρική κοινωνική ματιά που σαρκάζει την αμερικανική αμετροέπεια, τον εγγλέζικο κομφορμισμό και ένα διάχυτο, κυρίαρχο παντού αμοραλισμό. Υπόδειγμα κινηματογραφικής ακρίβειας και τάιμινγκ, παραμένει μια απόλυτα ξεκαρδιστική σινε-απόλαυση.

Μ. Βρετανία, ΗΠΑ. 1988. Διάρκεια: 108΄. Διανομή: ONE FROM THE HEART

Περισσότερες πληροφορίες

Ένα Ψάρι Που το Έλεγαν Γουάντα

A Fish Called Wanda
4
  • Κωμωδία
  • 1988
  • Διάρκεια: 108 '
  • Τσαρλς Κράιτον

Μια Αμερικανίδα κλέφτρα διαμαντιών φλερτάρει έναν συντηρητικό Άγγλο δικηγόρο για να της αποκαλύψει πού έχει κρύψει τη λεία της ληστείας ο συλληφθείς συνένοχός της. Κάτι που προκαλεί τη ζήλια του εραστή της, την ίδια ώρα που το έτερο μέλος της συμμορίας, ο φιλόζωος Κεν, προσπαθεί να ξεφορτωθεί μια γριούλα, βασική μάρτυρα στη δίκη.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Ο Χρήστος που δε μένει πια εδώ παρουσιάζει το ασύγκριτο "Μαζί, Ποτέ!"

Το ανατρεπτικό φιλμ του Φατίχ Ακίν αφηγείται μια hardcore ερωτική ιστορία στα άκρα που συνδυάζει τρυφερότητα, ανθρωπιά, ασυμβίβαστη τρέλα και rock’n’roll ρομαντισμό.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
19/04/2024

Η σκηνοθέτρια Ιρίς Καλτενμπάκ γύρισε μία από τις εκπλήξεις της χρονιάς

Στην "Αρπαγή" η πρωτοεμφανιζόμενη δημιουργός υπογράφει ένα ψυχογράφημα που μένει αξέχαστο.

Οι ταινίες "Χάρι Πότερ" επιστρέφουν στους κινηματογράφους

Τα "Epic Movie Nights" φέρνουν ξανά στη μεγάλη οθόνη το franchise που λατρεύουν οι millennials.

"Αγαπούσε τα Λουλούδια Περισσότερο": Η νέα ταινία του Γιάννη Βεσλεμέ στο φεστιβάλ της Τραϊμπέκα

Ο σκηνοθέτης της "Νορβηγίας" ετοιμάζεται για παγκόσμια πρεμιέρα στη σημαντική νεοϋορκέζικη διοργάνωση.

Οι Άλεξ Γκάρλαντ & Κίρστεν Ντανστ μιλούν στο "α" για τον "Εμφύλιο Πόλεμο"

Ο σκηνοθέτης και η πρωταγωνίστρια της πολιτικά φορτισμένης δυστοπικής περιπέτειας απαντούν στις ερωτήσεις του "α" γύρω από τη δημιουργία μιας αγωνιώδους ταινίας, η οποία απεικονίζει έναν ανησυχητικό μελλοντικό κόσμο.

Εμφύλιος Πόλεμος

Πολιτική περιπέτεια γυρισμένη με ρεαλισμό, προβλέψιμα απλοϊκή στην εξέλιξή της και μονοδιάστατη στην παραβολή της για τη σύγχρονη αμερικανική πραγματικότητα.

Η Αρπαγή

Δομημένη σαν ψυχολογικό θρίλερ, μια ιστορία εμμονής αποκαλύπτει τη συντριπτική δύναμη των κοινωνικών ρόλων σ’ έναν κόσμο ψυχολογικής ανασφάλειας κι έλλειψης επικοινωνίας.