Γκρέτελ & Χάνσελ

2

Το παραμύθι των αδελφών Γκριμ ως μια τρομακτική ιστορία ενηλικίωσης που αντί για τη συναρπαστική αφήγηση προτάσσει τον οπτικό εντυπωσιασμό και τη φεμινιστική παραβολή.

Γκρέτελ & Χάνσελ

Σε ένα από τα διασημότερα παραμύθια των Γερμανών Γκριμ ο Χάνσελ και η Γκρέτελ είναι δύο ανήλικα αδέρφια που παγιδεύονται στο χτισμένο από εδέσματα σπίτι μιας μάγισσας. Στην καινούργια κινηματογραφική διασκευή του Ρομπ Χέιζ, συν-σεναριογράφου της επερχόμενης ταινίας του Αργύρη Παπαδημητρόπουλου «Monday», η Γκρέτελ αναλαμβάνει τον πρωταγωνιστικό ρόλο και οδηγεί τον αθώο, ανυποψίαστο Χάνσελ σε μια μακάβρια περιπέτεια ενηλικίωσης κι ένα αφιλόξενο δάσος, όπου οι δυο τους έχουν εγκαταλειφθεί από την οικογένειά τους.

Βυθισμένοι στη γοτθική ατμόσφαιρα ενός υποβλητικού μύθου, από τη μία ακολουθούμε τα δύο μικρά αδέρφια στη ριψοκίνδυνη περιπλάνησή τους σε έναν κόσμο σκιών και ψευδαισθήσεων, ενώ από την άλλη βρισκόμαστε διαρκώς απέναντι στα διαδοχικά ερωτήματα πάνω στην πίστη, στην αποπλάνηση, στην επιθυμία και στο τέλος της αθωότητας που θέτει στον αναγνώστη/θεατή η διαχρονική ιστορία των Γκριμ. Η ίδια, άλλωστε, δεν είναι παρά ένα τρομακτικό θρίλερ, την ατμόσφαιρα του οποίου συντηρεί ο Νεοϋορκέζος Οζ Πέρκινς («February») τονίζοντας το φανταστικό και ψυχαναλυτικό στοιχείο της.

Γκρέτελ & Χάνσελ - εικόνα 1

Προσθέτει δε κι εκείνο της γυναικείας ψυχολογίας, καθώς ξεκινά τη διήγηση με την απούσα από το παραμύθι ιστορία ενός σατανικού κοριτσιού με υπερφυσικές ικανότητες, το οποίο εγκαταλείφθηκε από τους συγχωριανούς του στο δάσος, κι εστιάζει την πλοκή στην αντιπαράθεση της Γκρέτελ και της Χόλντα, της έφηβης που είναι έτοιμη να ανακαλύψει τις αληθινές ικανότητές της και της ηλικιωμένης μάγισσας που προσφέρει το απομονωμένο οίκημά της ως καταφύγιο στα παιδιά, τους προσφέρει κάθε λογής λιχουδιά και τα παγιδεύει εκεί με ύποπτες διαθέσεις.

Η σύγκρουσή τους δεν είναι παρά αυτή της εκδικητικής, μισαλλόδοξης θηλυκής συμπεριφοράς (προϊόν ανδροκρατούμενης κοινωνικής καταπίεσης) με τη σοφή, ισορροπημένη γυναικεία ψυχοσύνθεση, χωρίς να σημαίνει πως η ενηλικίωση επέρχεται τελικά χωρίς επώδυνο τίμημα. Μόνο που οι Πέρκινς και Χέιζ προτάσσουν αντί για τη συναρπαστική αφήγηση τον οπτικό εντυπωσιασμό και τη φεμινιστική παραβολή, υπενθυμίζοντάς μας διαρκώς πως «αυτό που παρακολουθείτε δεν είναι ένα απλό παραμύθι». Η «αθόρυβη» μέθοδος των Γκριμ είναι σαφώς αποτελεσματικότερη...

ΗΠΑ. 2020. Διάρκεια: 87΄. Διανομή: ODEON.

Περισσότερες πληροφορίες

Γκρέτελ & Χάνσελ

Gretel & Hansel
2
  • Φαντασίας
  • 2020
  • Διάρκεια: 87 '
  • Όζγουντ Πέρκινς

Μια φορά κι έναν καιρό μια νεαρή κοπέλα κι ο μικρός αδελφός της αναζητούν στέγη και τροφή σ’ ένα σκοτεινό δάσος. Θα βρεθούν στο σπίτι μιας γυναίκας που θα τους φιλοξενήσει πρόθυμα, γρήγορα όμως θα υποπτευτούν πως εκείνη κρύβει κάποιο επικίνδυνο μυστικό.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Οι καλύτερες ταινίες που παίζουν τώρα στα σινεμά (25/4-1/5)

Μια λίστα με τις ιδανικότερες προτάσεις για κινηματογραφική έξοδο αυτήν την εβδομάδα.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
26/04/2024

Ο Λοράν Καντέ ήταν ένας λαϊκός σκηνοθέτης

Ένας από τους πιο ενδιαφέροντες Γάλλους δημιουργούς έχασε τη ζωή του σε ηλικία 63 ετών.

Η αβεβαιότητα για την Ίριδα παραμένει

Τα μέλη του ΠΟΦΠΑ καταγγέλλουν την παντελή αδιαφορία της διοίκησης του ΕΚΠΑ τόσο για το μέλλον της ιστορικής αίθουσας όσο και για τις δράσεις του Ομίλου.

Ο Ράιαν Γκόσλινγκ μάς συστήνεται ως ο "Κασκαντέρ"

Δείτε αποκλειστικά στο "α" ένα απόσπασμα από τα παρασκήνια της νέας ταινίας του διάσημου ηθοποιού.

"Stop Making Sense": Στον κόσμο ενός κεφαλιού

Τίποτα δεν έχει νόημα. Αλλά το "Stop Making Sense" έχει.

Η "Φόνισσα" υποψήφια για 16 βραβεία Ίρις

Δείτε αναλυτικά της υποψηφιότητες για την επετειακή 15η απονομή της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου.

Συνεχίζονται οι προβολές του ντοκιμαντέρ "Χρήστος, το Τελευταίο Παίδι"

Η βραβευμένη ταινία της Τζούλια Αμάτι παίζεται για δεύτερη εβδομάδα στους κινηματογράφους.