Φως στο Σκοτάδι

3

Συναισθηματικός όσο και ρεαλιστής, ο Άφλεκ χτίζει αργά ένα δράμα υπόγειας έντασης με αναμενόμενες αλλά καλοδιατυπωμένες κινηματογραφικά απαντήσεις πάνω στις αντιθέσεις ηλικιακής ωριμότητας και συναισθηματικής αθωότητας, αρσενικών και θηλυκών αναγκών, ατομικών επιθυμιών και κοινωνικών ευθυνών.

Φως στο Σκοτάδι

Λίγα πράγματα χωρίζουν τη σεναριακή ιδέα, την εικονογραφία αλλά και τη φιλοσοφική θεματική της δεύτερης σκηνοθετικής προσπάθειας του οσκαρικού ηθοποιού Κέισι Άφλεκ από τον «Δρόμο» του Τζον Χίλκοουτ, διασκευή του ομώνυμου μυθιστορήματος του Κόρμακ ΜακΚάρθι. Και στις δύο ταινίες ένας πατέρας με το παιδί του προσπαθούν να επιβιώσουν σε έναν μετα-αποκαλυπτικό κόσμο χωρίς κανόνες, μόνο που εδώ η ανθρωπότητα έχει να αντιμετωπίσει ακόμη ένα σκοτεινότερο μέλλον: πριν από μία δεκαετία μια πανδημία είχε αφανίσει σχεδόν όλο τον γυναικείο πληθυσμό, έτσι ο πατέρας της Ραγκ είναι υποχρεωμένος να κινείται ανάμεσα στους επιζώντες χωρίς να αποκαλύψει σε κανέναν το φύλο της έφηβης κόρης του.

Ο Άφλεκ αξιοποιεί αργά και υπομονετικά το εύρημά του (υπογράφει και το σενάριο), φέρνοντας σε αντιπαράθεση, κυρίως μέσα από μια σειρά συζητήσεων, ηλικιακή ωριμότητα και συναισθηματική αθωότητα, αρσενικές και θηλυκές ανάγκες, ατομικές επιθυμίες και κοινωνικές ευθύνες. Σε έναν κόσμο χωρίς αξίες όμως με τι τρόπο όλα αυτά αναγνωρίζονται, διαχωρίζονται και μπαίνουν σε προτεραιότητα; Το αγωνιώδες και αναπάντεχα βίαιο φινάλε δίνει τις αναμενόμενες αλλά καλοδιατυπωμένες κινηματογραφικά απαντήσεις.

ΗΠΑ. 2019. Διάρκεια: 119΄. Διανομή: ΣΠΕΝΤΖΟΣ FILM.

Περισσότερες πληροφορίες

Φως στο Σκοτάδι

Light of my Life
3
  • Δραματική
  • 2019
  • Διάρκεια: 119 '
  • Κέισι Άφλεκ

Μία δεκαετία ύστερα από μια πανδημία που έχει αφανίσει σχεδόν όλο τον γυναικείο πληθυσμό του πλανήτη ένας άντρας προσπαθεί να επιβιώσει σε ένα μετα-αποκαλυπτικό κόσμο χωρίς να αποκαλύψει σε κανέναν το φύλο της έφηβης κόρης του.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Χρήστο Πασσαλή, τι συμβαίνει στο "Ησυχία 6-9";

Ο πρωταγωνιστής και πρωτοεμφανιζόμενος σκηνοθέτης μάς μιλά για τη weird ιστορία αγάπης που αναπτύσσεται στο ιδιοσυγκρασιακό ντεμπούτο του.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
08/12/2022

Ησυχία 6-9

Καφκική δυστοπία και αγωνιώδες ρομαντικό δράμα το οποίο, παρά το εγκεφαλικό ύφος, διατηρεί ακλόνητο σε όλη τη διάρκειά του ένα μελαγχολικό σφίξιμο στην καρδιά.

Λευκός Θόρυβος

Άνιση και αναποτελεσματικά πιστή μεταφορά ενός επιθετικά σατιρικού μυθιστορήματος του Ντον ΝτεΛίλο, από το οποίο επιβιώνουν μόνο θραύσματα των φιλοσοφικών ιδεών και σπίθες της βιτριολικής ευφυίας του.

R.M.N.

Υποδειγματικό σινεμά ρεαλισμού ιδωμένο με όρους θρίλερ, όχι όμως με την αιχμηρότητα που μας έχει συνηθίσει ο Κριστιάν Μουντζίου.

Καραγκιόζης the Movie

Μια καλοπροαίρετη μεταφορά του θεάτρου σκιών, η οποία εγκλωβίζεται στην προσπάθειά της να αποδειχθεί ταυτόχρονα μοντέρνα και πιστή στο πρωτότυπο έργο.

Πιο Πολύ Από Ποτέ

Προσωπικές επιλογές και ευθύνες συγκρούονται υπόκωφα στο εσωτερικό μιας βραδύκαυστης, χαμηλόφωνης ταινίας που, μέσα από το θάνατο και τα μάτια της υπέροχης Βίκι Κριπς, κοιτάει τη ζωή κατάματα.

Η Ιστορία της Γυναίκας μου

Μυθιστορηματικών διαστάσεων ερωτικό δράμα, η αυστηρή, καλλιγραφική αισθητική του οποίου αγωνίζεται να του προσδώσει φρεσκάδα, χυμούς και συναίσθημα.