Φως στο Σκοτάδι

3

Συναισθηματικός όσο και ρεαλιστής, ο Άφλεκ χτίζει αργά ένα δράμα υπόγειας έντασης με αναμενόμενες αλλά καλοδιατυπωμένες κινηματογραφικά απαντήσεις πάνω στις αντιθέσεις ηλικιακής ωριμότητας και συναισθηματικής αθωότητας, αρσενικών και θηλυκών αναγκών, ατομικών επιθυμιών και κοινωνικών ευθυνών.

Φως στο Σκοτάδι

Λίγα πράγματα χωρίζουν τη σεναριακή ιδέα, την εικονογραφία αλλά και τη φιλοσοφική θεματική της δεύτερης σκηνοθετικής προσπάθειας του οσκαρικού ηθοποιού Κέισι Άφλεκ από τον «Δρόμο» του Τζον Χίλκοουτ, διασκευή του ομώνυμου μυθιστορήματος του Κόρμακ ΜακΚάρθι. Και στις δύο ταινίες ένας πατέρας με το παιδί του προσπαθούν να επιβιώσουν σε έναν μετα-αποκαλυπτικό κόσμο χωρίς κανόνες, μόνο που εδώ η ανθρωπότητα έχει να αντιμετωπίσει ακόμη ένα σκοτεινότερο μέλλον: πριν από μία δεκαετία μια πανδημία είχε αφανίσει σχεδόν όλο τον γυναικείο πληθυσμό, έτσι ο πατέρας της Ραγκ είναι υποχρεωμένος να κινείται ανάμεσα στους επιζώντες χωρίς να αποκαλύψει σε κανέναν το φύλο της έφηβης κόρης του.

Ο Άφλεκ αξιοποιεί αργά και υπομονετικά το εύρημά του (υπογράφει και το σενάριο), φέρνοντας σε αντιπαράθεση, κυρίως μέσα από μια σειρά συζητήσεων, ηλικιακή ωριμότητα και συναισθηματική αθωότητα, αρσενικές και θηλυκές ανάγκες, ατομικές επιθυμίες και κοινωνικές ευθύνες. Σε έναν κόσμο χωρίς αξίες όμως με τι τρόπο όλα αυτά αναγνωρίζονται, διαχωρίζονται και μπαίνουν σε προτεραιότητα; Το αγωνιώδες και αναπάντεχα βίαιο φινάλε δίνει τις αναμενόμενες αλλά καλοδιατυπωμένες κινηματογραφικά απαντήσεις.

ΗΠΑ. 2019. Διάρκεια: 119΄. Διανομή: ΣΠΕΝΤΖΟΣ FILM.

Περισσότερες πληροφορίες

Φως στο Σκοτάδι

Light of my Life
3
  • Δραματική
  • 2019
  • Διάρκεια: 119 '
  • Κέισι Άφλεκ

Μία δεκαετία ύστερα από μια πανδημία που έχει αφανίσει σχεδόν όλο τον γυναικείο πληθυσμό του πλανήτη ένας άντρας προσπαθεί να επιβιώσει σε ένα μετα-αποκαλυπτικό κόσμο χωρίς να αποκαλύψει σε κανέναν το φύλο της έφηβης κόρης του.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Γκιόργκι Πάλφι, πώς μια κότα γίνεται πρωταγωνίστρια;

Ο σκηνοθέτης της ταινίας "Κότα" μίλησε στο "α" για τη δημιουργική διαδικασία της νέας του ταινίας.

ΓΡΑΦΕΙ: ΦΩΤΕΙΝΗ ΝΙΚΟΛΙΤΣΑ
19/09/2026

Θρίλερ που βλέπουμε στους κινηματογράφους αυτή την εβδομάδα

Διαβάστε για όσα θρίλερ αξίζει να δείτε στα σινεμά αυτή την εβδομάδα.

32ες Νύχτες Πρεμιέρας: Το συγκλονιστικό ντοκιμαντέρ "ΝΑΖΑ" σε πανελλήνια πρώτη προβολή

Το ντοκιμαντέρ των Γιουβάλ Αμπραχάμ και Ρέιτσελ Σορ για το εσωτερικό του ισραηλινού στρατιωτικού και πληροφοριακού μηχανισμού έρχεται στο 32ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας.

H άδεια Αθηνάς γίνεται υπαίθριο σινεμά δωρεάν προβολών

Το κινηματογραφικό αφιέρωμα Midnight Express θα ξεκινήσει στις 23:00 γεμίζοντας με τη νοσταλγία του σελιλόιντ τον άδειο από οχήματα δρόμο.

Οι νέες ταινίες που βλέπουμε το ΠΣΚ στα θερινά σινεμά

Όλες οι νέες ταινίες που παίζονται στους κινηματογράφους από τις 17 Σεπτεμβρίου.

Ο Όλιβερ Λάσε τον Νοέμβριο στο 67ο ΦΚΘ

Ως guest curator του φετινού αφιερώματος με τίτλο "Καλωσήλθατε στην Έρημο", ο σκηνοθέτης του "Sirat" θα παρευρεθεί στο 67ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, δίνοντας μια ομιλία αλλά και συμμετέχοντας σε μία πολυμεσική εγκατάσταση.

Πιερφραντσέσκο Φαβίνο: Άσε με να κάνω λάθος

Ο κορυφαίος Ιταλός ηθοποιός μιλάει για τον απαιτητικό ρόλο του αντισυμβατικού προπονητή που υποδύεται στο "Tennis Maestro" του Αντρέα Ντι Στέφανο και απομυθοποιεί το εμμονικό κυνήγι της τελειότητας πάνω, αλλά και έξω από τη μεγάλη οθόνη.