70 Πεντακοσάρικα

2

Θρίλερ διαδοχικών ανατροπών σκηνοθετημένο με ρυθμό και ένταση, γραμμένο όμως με φανερή διάθεση να εντυπωσιάσει. Αν και ελάχιστα αληθοφανές, παρακολουθείται με στοιχειώδες ενδιαφέρον.

70 Πεντακοσάρικα

Binladens: Τα χαρτονομίσματα των 500 ευρώ στην ισπανική αργκό. Από τον Μπιν Λάντεν, για τον οποίο όλοι μιλούσαν, αλλά κανείς δεν είχε δει από κοντά. Ήδη από τον (πρωτότυπο) τίτλο της, η ταινία του τηλεοπτικού Κόλντο Σέρα μάς βάζει –με μια γερή δόση ειρωνείας– στο κλίμα: σε μια Ισπανία βυθισμένη στην οικονομική κρίση, τα πάντα έχουν να κάνουν με τα λεφτά. Όλα λοιπόν ξεκινούν από μια τράπεζα του Μπιλμπάο, όπου η απελπισμένη Ρακέλ ζητά ένα επείγον δάνειο 35.000 ευρώ. Πρέπει να τα παραδώσει εντός 24 ωρών στους διεφθαρμένους κοινωνικούς λειτουργούς που κρατούν την κόρη της και απειλούν να τη δώσουν για μόνιμη υιοθεσία. Κι ενώ οι ικεσίες της μοιάζουν να πείθουν το διευθυντή της τράπεζας, δυο ένοπλοι κουκουλοφόροι εισβάλλουν στο υποκατάστημα. Η απόπειρα ληστείας δεν εξελίσσεται όμως σύμφωνα με το σχέδιο και σε λίγο η αστυνομία τους περικυκλώνει, μαζί με τους εφτά συνολικά υπαλλήλους και πελάτες τους οποίους κρατούν ομήρους.

70 Πεντακοσάρικα - εικόνα 1

Μέσα από την προσπάθεια της Ράκελ να εξασφαλίσει τα 35.000 ευρώ στον απαιτούμενο χρόνο, ξεγελώντας τόσο τους ληστές όσο και την αστυνομία, η ταινία του Σέρα περιγράφει έναν αμοραλιστικό κόσμο όπου επιβιώνει μόνον ο δυνατότερος· ή ο εξυπνότερος· ή ο πιο αδίστακτος. Μια πολιτικά συζητήσιμη «αντισυστημική» λογική, πακεταρισμένη σ’ ένα θρίλερ διαδοχικών ανατροπών σκηνοθετημένο με ρυθμό και ένταση, γραμμένο όμως με φανερή διάθεση να εντυπωσιάσει. Οι 167 βαθμοί IQ της Ρακέλ δύσκολα εξηγούν όλα όσα σκαρφίζεται για να ξεγελάσει τους πάντες και τα πάντα, οι υπερβολικές συμπτώσεις βγάζουν μάτι, παρ’ όλα αυτά, αλλά αν και ελάχιστα αληθοφανή, τελικά τα «70 Πεντακοσάρικα» υπηρετούν αξιοπρεπώς τα κλισέ του είδους και παρακολουθούνται με ένα στοιχειώδες ενδιαφέρον.

Ισπανία. 2018. Διάρκεια: 100΄. Διανομή: WEIRD WAVE.

Περισσότερες πληροφορίες

70 Πεντακοσάρικα

70 Binladens
2
  • Θρίλερ
  • 2018
  • Διάρκεια: 100 '
  • Κόλντο Σέρα

Μια γυναίκα πρέπει να βρει επειγόντως 35.000 ευρώ για να πάρει πίσω την κόρη της από διεφθαρμένους κοινωνικούς λειτουργούς που απειλούν να τη δώσουν για υιοθεσία. Την ώρα, όμως, που είναι έτοιμη να πάρει δάνειο, στο τραπεζικό κατάστημα γίνεται ένοπλη ληστεία.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Επαγγελματίας Υπνοβάτης

Ενδιαφέρουσα ιδέα που μένει απλά υποσχόμενη, μιας και υλοποιείται με σεναριακή χοντροκοπιά, ερμηνευτική ανεπάρκεια και αφηγηματική προχειρότητα.

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΗΣΤΟς ΜΗΤΣΗς
25/04/2024

Μην Ανοίγεις την Πόρτα

Η πρώτη ταινία των Unboxholics είναι ένα ψυχολογικό θρίλερ με υποβλητική ατμόσφαιρα, αλλά ελάχιστο ψαχνό. Δραματικά ισχνό και σκηνοθετημένο μονότονα, κορυφώνεται χωρίς την παραμικρή έκπληξη.

Οι Αντίπαλοι

Σεναριακό υπόδειγμα αθλητικού (μελο)δράματος πάνω στις απρόβλεπτες διαδρομές των ανθρώπινων επιθυμιών. "Χορογραφημένο" με ερωτική ένταση και σκηνοθετημένο με φλασάτη, βιντεοκλιπίστικη αυταρέσκεια.

Ζωντανό Πνεύμα

Δύο κόσμοι και τρεις γενιές συγκρούονται σε ένα δράμα ενηλικίωσης με στοιχεία μαγικού ρεαλισμού, κωμωδίας και θρίλερ, το οποίο, όμως, ασθμαίνει για να βρει την ιδανική ισορροπία.

Ο Τελευταίος Ήρωας

Κουστουριτσική, ξέφρενη και βιτριολική σάτιρα, η οποία βγαίνει απ’ τα νερά της όταν προσπαθεί, αδίκως, να σοβαρευτεί και να περάσει "μηνύματα".

Σούπερ Μάγκι

Σίκουελ ενός διεκπεραιωτικά στημένου αυστραλέζικου animation, το οποίο καταγγέλλει απλοϊκά τους κινδύνους της υπνωτιστικά γοητευτικής νέας εικονικής πραγματικότητας.

Ο Μύλος και ο Σταυρός

Με κάδρα που παραπέμπουν σε πίνακες της φλαμανδικής και της ολλανδικής σχολής, ο Μαγιέφσκι στήνει μια οπτικά μεγαλοπρεπή αλληγορία πάνω στην τέχνη, την αληθινή ζωή και την ανθρώπινη μισαλλοδοξία.