Το Ένστικτο της Ζωής

2

Το ένστικτο επιβίωσης γεννά ένα δραματικό θρίλερ με κοινωνικές αναφορές, αλλά χωρίς αφηγηματική ισορροπία ανάμεσα στο μαύρο χιούμορ, στον υπαρξιακό εφιάλτη, στην μπουρζουά καταγγελία και μια πειστική, αγωνιώδη πλοκή.

Το Ένστικτο της Ζωής

Στέλεχος επιχείρησης τροφίμων, ο Αντόνιο είναι ένας φιλήσυχος, επιτυχημένος οικογενειάρχης, που θα δει την τακτοποιημένη καθημερινότητά του να ανατρέπεται όταν διαγνωστεί με οξεία νεφρική ανεπάρκεια. Ύστερα από λίγο καιρό οι τακτικές αιμοκαθάρσεις γίνονται όλο και πιο επιβαρυντικές, ενώ η επίσημη λίστα με τους πιθανούς δότες νεφρού μικραίνει με απελπιστικά αργούς ρυθμούς. Καθώς οι νόμιμες οδοί αποδεικνύονται αδιέξοδες, λοιπόν, το –ζωώδες του πρωτότυπου τίτλου– ένστικτο επιβίωσης έρχεται στην επιφάνεια και ο ήρωάς μας αναγκάζεται να πάρει μερικές δυναμικές πρωτοβουλίες.

Αν η δεύτερη ταινία του Αργεντινού Αρμάντο Μπο, οσκαρικού συν-σεναριογράφου του Αλεχάντρο Γκονζάλες Ινιάριτου («Biutiful», «Birdman»), έμενε επικεντρωμένη στο πρόσωπο του Αντόνιο, θα μπορούσε να εξελιχτεί ως ένα σκοτεινό κοινωνικό θρίλερ που θα φλέρταρε με τον υπαρξιακό εφιάλτη. Για τον Αντόνιο η επείγουσα αναζήτηση δότη τον ωθεί σε μια κατάβαση στην κόλαση χωρίς επιστροφή. Η αρχή γίνεται με την «εξάρτησή» του από ένα ζευγάρι περιθωριακών νέων, καθώς ο άντρας είναι συμβατός δότης. Εκείνοι αυξάνουν διαρκώς τις απαιτήσεις τους, η υπομονή της δικής του οικογένειας εξαντλείται και οι αντιδράσεις του ίδιου γίνονται ανεξέλεγκτες, ενώ ο Μπο διευρύνει το στόχο της κριτικής του σε ολόκληρη την αργεντίνικη κοινωνία.

Το Ένστικτο της Ζωής - εικόνα 1

Η έντονη διάθεση του σκηνοθέτη να καταγγείλει τη ζωώδη πλευρά μας τον εμποδίζει να αναπτύξει το σενάριό του με την απαιτούμενη κινηματογραφική κομψότητα. Οι υπερβολές συσσωρεύονται, η ειρωνεία περισσεύει και από ένα σημείο και μετά η αφηγηματική ισορροπία ανάμεσα στο μαύρο χιούμορ, το δραματικό ψυχογράφημα, το αντικαπιταλιστικό σχόλιο και μια πειστική, αγωνιώδη πλοκή χάνεται οριστικά.

Αργεντινή, Ισπανία. 2018. Διάρκεια: 112΄. Διανομή: SEVEN FILMS.

Περισσότερες πληροφορίες

Το Ένστικτο της Ζωής

Animal
2
  • Θρίλερ
  • 2018
  • Διάρκεια: 112 '
  • Αρμάντο Μπο

Ο Αντόνιο είναι ένας οικονομικά επιτυχημένος, τυπικός οικογενειάρχης που χρειάζεται επείγουσα μεταμόσχευση νεφρού. Οι νόμιμες οδοί όμως είναι αδιέξοδες κι έτσι εκείνος αποφασίζει να πάρει μερικές δυναμικές πρωτοβουλίες.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Τι νέο βλέπουμε στα σινεμά αυτό το ΠΣΚ

Οι κριτικές, τα τρέιλερ και όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζεις για τις νέες ταινίες της εβδομάδας στους κινηματογράφους της Αθήνας.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
21/11/2025

Πού θα δεις όλες τις ταινίες του Γιάννη Οικονομίδη

Λίγο πριν την κυκλοφορία της νέας του ταινίας, όλη η φιλμογραφία του Γιάννη Οικονομίδη αποκλειστικά στο cinobo.com

Ξεκινάει το 11ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου

Μπαίνοντας δυναμικά στη δεύτερη δεκαετία του, το πετυχημένο σινε-event της Καλαμάτας σηκώνει αυλαία και από τις 21 έως τις 30/11 παρουσιάζει ένα διευρυμένο πρόγραμμα 108 ντοκιμαντέρ από όλο τον κόσμο, αλλά και ένα πλούσιο καλειδοσκόπιο παράλληλων δράσεων.

Οι καλύτερες ταινίες που παίζουν τώρα στα σινεμά (20-26/11)

Μια λίστα με τις ιδανικότερες προτάσεις για κινηματογραφική έξοδο αυτήν την εβδομάδα.

Ο Χλίνουρ Πάλμασον έκανε μια ταινία για την "Αγάπη που Απομένει"

Μιλήσαμε με τον διακεκριμένο Ισλανδό δημιουργό που σκηνοθετεί ένα βραδυφλεγές οικογενειακό δράμα με φόντο τα επιβλητικά τοπία του απομακρυσμένου νησιού.

Pt-shorts: Οι βραβευμένες ταινίες του 2025 στην Αθήνα

Tο pt-shorts: Potidania Film Festival επιστρέφει στην Αθήνα με μια ειδική προβολή των 6 βραβευμένων ταινιών μικρού μήκους του 2025.

Όλες οι κριτικές των νέων ταινιών της εβδομάδας

Η άποψη του "α" για τις πρεμιέρες που παίζονται στους κινηματογράφους από τις 20 Νοεμβρίου.