Με κεντρικό αφιέρωμα το "Όλη η μνήμη του κόσμου", τίτλος εμπνευσμένος από τη διάσημη μικρού μήκους ταινία (1956) του Αλέν Ρενέ, το φετινό θεσσαλονικιώτικο φεστιβάλ των αληθινών εικόνων εστιάζει στις ταινίες οι οποίες αξιοποιούν το κάθε λογής αρχειακό υλικό και στοχάζονται πάνω στην οργάνωση της ιστορικής μνήμης. Γι' αυτό και όταν στην τελετή έναρξης της Πέμπτης 5/3 πήρε το λόγο η γενική διευθύντρια του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης Ελίζ Ζαλαντό, τόνισε ότι ""όλες και όλοι μαζί βιώνουμε αυτή την παράξενη και ιλιγγιώδη αίσθηση του να βλέπουμε την Ιστορία να ξετυλίγεται κυριολεκτικά μπροστά στα μάτια μας. Για κάποιους, η Ιστορία επαναλαμβάνεται. Για άλλους, με τρόπο τραγικό, "σκοντάφτει". Για όλους, όμως, αποτελεί το κλειδί για να κατανοήσουμε όσα συμβαίνουν γύρω μας σήμερα. Στο φεστιβάλ αποφασίσαμε να εστιάσουμε σε αυτό το παρελθόν που ακούγεται τόσο δυνατά μέσα από ταινίες αρχείου, οι οποίες ανοίγουν τις πόρτες σε "όλη τη μνήμη του κόσμου", όπως έλεγε ο Αλέν Ρενέ".
Οικοδεσπότες της τελετής ήταν το δίδυμο Χρίστος Γαλιλαίας και Αστέρης Πελτέκης, καλλιτεχνικοί διευθυντές του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης και του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος, αντίστοιχα. Οι χαριτωμένες ποδοσφαιρικές αναφορές τους ελάφρυναν το κλίμα, με τον καλλιτεχνικό διευθυντή του φεστιβάλ Ορέστη Ανδρεαδάκη να αναφέρει πως "σ' έναν κόσμο γεμάτο ανησυχία, αμφιβολία, πόλεμο και φόβο, σημασία έχει να είμαστε ενωμένοι. Κι αυτό που μας ενώνει εδώ, στην πόλη της Θεσσαλονίκης, είναι ο πολιτισμός". Ο ίδιος, μάλιστα, ανακοίνωσε πως ο θεσμός συμμετέχει σε μια ταινία που γυρίζεται αυτή τη στιγμή και θα συνεχίσει να γυρίζεται καθ’ όλη τη διάρκεια του φεστιβάλ. Ένα υβριδικό ντοκιμαντέρ για την ιστορία του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, με σκηνοθέτη τον Τζώρτζη Γρηγοράκη ("Digger") και πρωταγωνιστές τους Χρήστο Πασσαλή και Κωνσταντίνα Μεσσήνη.

Από τους επισήμους οι οποίοι ανέβηκαν στη σκηνή του Ολύμπιον δεν θα μπορούσε να λείπει ο Υφυπουργός Πολιτισμού, Υπεύθυνος για Θέματα Σύγχρονου Πολιτισμού, Ιάσωνας Φωτήλας, πάντα έτοιμος να εκπλήξει το ακροατήριό του. Το είχε κάνει τον Νοέμβριο τραγουδώντας Σαββόπουλο, το επανέλαβε τώρα επικαλούμενος μια κουβέντα με τον φίλο του... Κώστα, στον οποίο εξήγησε ότι "οι καλλιτέχνες και οι δημιουργοί θα συνεχίσουν να διεκδικούν περισσότερα για τον κλάδο και τους ανθρώπους τους. Γιατί αυτό πρέπει να κάνουν. Και το Υπουργείο Πολιτισμού θα συνεχίσει να τους ακούει και να τους στηρίζει έμπρακτα". Νωρίτερα είχε αναφέρει πως για πρώτη φορά στα Επιλεκτικά Προγράμματα χρηματοδότησης έχει δημιουργηθεί διακριτή και ξεχωριστή δράση, την οποία συνοδεύει στοχευμένος προϋπολογισμός για το ντοκιμαντέρ. "Ο συνολικός προϋπολογισμός ανέρχεται πλέον στα 15 εκατομμύρια ευρώ από εφτά εκ. ευρώ το 2025", είπε συγκεκριμένα, "ποσό σημαντικά αυξημένο σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, όπου ήταν κάτω από τα τέσσερα εκ. ευρώ. Δηλαδή το 2019 ήταν τέσσερα εκ., το 2025 εφτά εκ., το 2026 15 εκ. Μέσα σε μόλις 16 μήνες, το Υπουργείο Πολιτισμού κατάφερε μέσω ΕΚΚΟΜΕΔ να διπλασιάσει δύο φορές τον προϋπολογισμό των Επιλεκτικών Προγραμμάτων". Από την άλλη, μόλις την προηγούμενη Τρίτη η Ένωση Ελληνικού Ντοκιμαντέρ (Hellas Doc) παραχώρησε συνέντευξη Τύπου, ζητώντας την επαναφορά του ελληνικού ντοκιμαντέρ και του πολιτιστικού περιεχομένου στον πυρήνα της Δημόσιας Τηλεόρασης, μετά και τη μετατροπή της ΕΡΤ2 σε κανάλι αποκλειστικά αθλητικού χαρακτήρα.

Αναπόφευκτα, κάποια στιγμή εφτασε και η ώρα της μεγάλης οθόνης, στην οποία προβλήθηκε το "Ρώτα την Ι Τζιν" ("Ask E. Jean") της παρούσας στον Ολύμπιον Άιβι Μίροπολ. Το ντοκιμαντέρ της εξιστορεί τον αγώνα της δημοσιογράφου Ελίζαμπεθ Τζιν Κάρολ ενάντια στον Ντόναλντ Τραμπ, τον οποίο κατάφερε να καταδικάσει δυο φορές για δυσφήμιση και κακοποίηση. Με αρχειακό όσο και ρεπορταζιακό υλικό και προσπαθώντας να κρατήσει ειλικρινή στάση απέναντι στους δυο "μονομάχους", η Μίροπολ σχολιάζει την αμερικανική πραγματικότητα τα χρόνια του #MeToo και υπερασπίζεται μια αλήθεια, ηθικού περιεχομένου, η οποία κινδυνεύει να χαθεί (ο Τραμπ δεν έχει πληρώσει ακόμα τις αποζημιώσεις) για χάρη μιας άλλης, αποκλειστικά πολιτικού συμφέροντος.