Ο Γαλαξίας

3,5

Η ιστορία των χριστιανικών αιρέσεων ανά τους αιώνες δίνει στον Μπουνιουέλ την αφορμή για μια σουρεαλιστική σάτιρα του δογματισμού κι ένα ανατρεπτικό, κωμικό σινε-δοκίμιο πάνω στις ιδέες που συγκροτούν το σύγχρονο δυτικό πολιτισμό.

Ο Γαλαξίας

Ο διάσημος σεναριογράφος Ζαν-Κλοντ Καριέρ και ο Λουίς Μπουνιουέλ συνεργάζονται για τρίτη φορά («Το Ημερολόγιο Μιας Καμαριέρας», «Η Ωραία της Ημέρας») πάνω σε ένα αντισυμβατικό… road movie στα πρότυπα του πικαρέσκου μυθιστορήματος του 16ου και 17ου αιώνα. Πρόκειται για ένα ταξίδι στο χώρο και το χρόνο που επιχειρούν δυο ζητιάνοι-προσκυνητές καθ’ οδόν προς την Κομποστέλα. Περνώντας από τον μεσαίωνα στην εποχή του ρομαντισμού κι από εκεί στο σήμερα, θα συναντήσουν στο διάβα τους ένα σωρό βιβλικά και υπαρκτά πρόσωπα, από τον Ιησού και τον διάβολο ως τον μαρκήσιο Ντε Σαντ.

Η ιστορία των χριστιανικών αιρέσεων ανά τους αιώνες δίνει στον Μπουνιουέλ την αφορμή για μια σουρεαλιστική σάτιρα του δογματισμού κι ένα ανατρεπτικό, αστείο σινε-δοκίμιο πάνω στις ιδέες που συγκροτούν το σύγχρονο δυτικό πολιτισμό. Γεωγραφία, Ιστορία και λογική ανατρέπονται διαρκώς, το χιούμορ δρα αντιδιδακτικά, η ματιά παραμένει αποστασιοποιημένη και τα όρια ανάμεσα στην κωμωδία, την αλληγορική φαντασία και την «τοιχογραφία» ιδεών καταργούνται με έναν αφοπλιστικά απλό και κινηματογραφικά συναρπαστικό τρόπο.

Γαλλία, Ιταλία. 1969. Διάρκεια: 101΄. Διανομή: AMA FILMS.

Περισσότερες πληροφορίες

Ο Γαλαξίας

La Voie Lactee
3,5
  • Σινεφίλ
  • 1970
  • Διάρκεια: 102 '
  • Λουίς Μπουνιουέλ

Δυο προσκυνητές καθ’ οδόν προς την Κομποστέλα θα ξεκινήσουν ένα παράλληλο ταξίδι στο χρόνο, περνώντας από το μεσαίωνα στην εποχή του ρομαντισμού κι από εκεί στο σήμερα.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Αναζητούνται θεατές: Πώς θα γεμίσουν ξανά τα σινεμά; Η Carousel Films απαντά

Ο υπεύθυνος της εταιρίας Βασίλης Κωνσταντόπουλος, απαντά στις ερωτήσεις του "α" στο πλαίσιο του ρεπορτάζ όπου αναζητούνται χειροπιαστές λύσεις για το μέλλον του κινηματογράφου.

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΗΣΤΟς ΜΗΤΣΗς & ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
30/01/2023

Updated | Οι ταινίες που έρχονται στις αίθουσες την Πέμπτη 2/2

Επιστροφή στο γαλατικό χωριό, ένα ανατρεπτικό θρίλερ από τον Μ. Νάιτ Σιάμαλαν και ένα υποψήφιο για Όσκαρ φιλμ προσεχώς στις μαρκίζες των κινηματογράφων.

Αναζητούνται θεατές: Πώς θα γεμίσουν ξανά τα σινεμά; Η One from the Heart απαντά

Οι υπεύθυνοι της εταιρίας Λευτέρης Αδαμίδης και Σοφία Αγγελίδου, απαντούν στις ερωτήσεις του "α" στο πλαίσιο του ρεπορτάζ όπου αναζητούνται χειροπιαστές λύσεις για το μέλλον του κινηματογράφου.

Ψηφίστε την καλύτερη ταινία του 2022 και κερδίστε 131 σινεφίλ δώρα!

Αναδείξτε τα κορυφαία φιλμ της χρονιάς και διεκδικήστε συλλεκτικά κινηματογραφικά δώρα.

Ένα must αφιέρωμα στον αιρετικό σκηνοθέτη Καβν ντε λα Κρουζ

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα παρουσιάζονται όλες οι ταινίες του δημιουργού από τις Φιλιππίνες ο οποίος θα βρίσκεται στην Αθήνα.

4 σπουδαίες ταινίες για το Ολοκαύτωμα που δεν έχετε δει

Τιμούμε την Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος βλέποντας ξανά φιλμ που απεικόνισαν με ανατριχιαστική ευστοχία το οδυνηρό γεγονός.

Ο σκηνοθέτης Χλίνουρ Πάλμασον στην επική "Χώρα του Θεού"

Συζητάμε με τον βραβευμένο Σκανδιναβό σκηνοθέτη ενός εκ των πιο εντυπωσιακών arthouse φιλμ των τελευταίων ετών, το οποίο αναπαριστά τη μαγευτική και απάτητη Ισλανδία του 19ου αιώνα.