Η Ιστορία της Πράσινης Γραμμής

0,5

Άτσαλη, αφελής κι ερασιτεχνική προσπάθεια εθνικής συμφιλίωσης, η οποία αγγίζει τα όρια της παρωδίας.

Η Ιστορία της Πράσινης Γραμμής

Όπως έχουμε δει σε όλες σχεδόν τις ταινίες πάνω στον διχασμό μιας χώρας, από την Κορέα ως την Ιρλανδία, στο τέλος αυτό που θα επικρατήσει θα είναι η συμφιλιωτική διάθεση: οι άνθρωποι πάνω από τα παιχνίδια της πολιτικής, της θρησκείας, της ιδεολογίας. Τα κυπριακά φιλμ δεν αποτελούν εξαίρεση κι ενδεικτικό είναι πως και η προηγούμενη ταινία του Πανίκκου Χρυσάνθου «Ακάμας» (2006) προσπαθούσε να ομονοήσει Ελληνοκυπρίους και Τουρκοκυπρίους μέσα από μια ερωτική ιστορία αλά Ρωμαίος και Ιουλιέτα.

Αυτό το απλοϊκό εύρημα συμφιλίωσης επαναλαμβάνεται και στην «Ιστορία της Πράσινης Γραμμής», στην οποία ένας Ελληνοκύπριος στρατιώτης (με το όνομα… Κύπρος) που υπηρετεί στην Πράσινη Γραμμή ανακαλύπτει ότι ο Τούρκος του αντικρινού φυλακίου μένει στο σπίτι του. Και οι δυο πρόσφυγες εξ αιτίας του πολέμου, αποφασίζουν να κάνουν από ένα κρυφό ταξίδι ο καθένας στην «άλλη πλευρά». Αυτό που θα ανακαλύψουν δεν θα εκπλήξει κανέναν, αλλά θα πλήξει μέχρι θανάτου πολλούς, σε μια άτσαλη, αφελή και ερασιτεχνικά στημένη δραμεντί, η οποία αγγίζει και σε σημεία ξεπερνά τα όρια της παρωδίας.

Κύπρος, Ελλάδα. 2017. Διάρκεια: 115΄. Διανομή: NEW STAR.

Περισσότερες πληροφορίες

Η Ιστορία της Πράσινης Γραμμής

0,5
  • Δραματική
  • 2017
  • Διάρκεια: 115 '
  • Πανίκκος Χρυσάνθου

Ένας Ελληνοκύπριος στρατιώτης που υπηρετεί στην Πράσινη Γραμμή ανακαλύπτει ότι ο Τούρκος του αντικρινού φυλακίου μένει στο σπίτι του. Και οι δύο πρόσφυγες, τους οποίους ο πόλεμος ανάγκασε να μετακινηθούν, αποφασίζουν να κάνουν από ένα κρυφό ταξίδι ο καθένας στην «άλλη πλευρά».

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

4 σπουδαίες ταινίες για το Ολοκαύτωμα που δεν έχετε δει

Τιμούμε την Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος βλέποντας ξανά φιλμ που απεικόνισαν με ανατριχιαστική ευστοχία το οδυνηρό γεγονός.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
27/01/2023

Ο σκηνοθέτης Χλίνουρ Πάλμασον στην επική "Χώρα του Θεού"

Συζητάμε με τον βραβευμένο Σκανδιναβό σκηνοθέτη ενός εκ των πιο εντυπωσιακών arthouse φιλμ των τελευταίων ετών, το οποίο αναπαριστά τη μαγευτική και απάτητη Ισλανδία του 19ου αιώνα.

Το ελληνικό σινεμά από την αρχή στο Untold Φιλμ Φέστιβαλ

Η νέα κινηματογραφική διοργάνωση φιλοδοξεί να γίνει θεσμός, συστήνοντας στους σινεφίλ εγχώρια φιλμ που… διέφυγαν από τα γραφεία διανομής.

Η Χώρα του Θεού

Αιώνιο και εφήμερο συγκρούονται σε ένα μυστικιστικής ατμόσφαιρας, σιωπηλό και εικαστικά εντυπωσιακό χερτζογκικό έπος πάνω στην αυτοκαταστροφική ανθρώπινη ματαιοδοξία και το ακατάλυτο φυσικό μεγαλείο.

Joyland

Ξεπερνώντας τα μελοδραματικά προσκόμματα, η ιστορία ενός απαγορευμένου έρωτα ακτινογραφεί διεισδυτικά την πατριαρχική ασιατική/ μουσουλμανική πραγματικότητα και τα ανίκητα κοινωνικά ταμπού της.

Νοσταλγία

Γκανγκστερικό δράμα με στιβαρή ματιά και παλιομοδίτικη κοψιά, το οποίο διαχειρίζεται με αφηγηματική σιγουριά μια προβλέψιμη ιστορία αναπόδραστου παρελθόντος και επώδυνης νοσταλγίας.

Εκτός Ελέγχου

Καθαρόαιμη περιπέτεια στον αυτόματο πιλότο, η οποία αποφεύγει τις υπερβολικές αναταράξεις, ακολουθώντας ένα συνετά προβλέψιμο μέχρι κεραίας σχέδιο πτήσης.