Mortal Engines

2

Καταιγισμός κλισέ προσγειώνουν ανώμαλα μια νεανική περιπέτεια φαντασίας με ενδιαφέρουσα αισθητική, αλλά παντελώς αλλοπρόσαλλη πλοκή.

Mortal Engines

Αφού ολοκλήρωσε την τριλογία του «Χόμπιτ», ο Πίτερ Τζάκσον επέστρεψε στο σχέδιο που άρχισε να τον απασχολεί μετά τα «Παραδεισένια Οστά», σχεδόν πριν από μία δεκαετία. Τη μεταφορά στην οθόνη του τετράτομου λογοτεχνικού μπεστ σέλερ του Βρετανού Φίλιπ Ριβ «Mortal engines», μιας νεανικής steampunk φαντασίας, στην οποία φουτουριστικοί κόσμοι συναντούν τη βιομηχανική αισθητική του 19ου αιώνα.

Κρατώντας λοιπόν τον ρόλο σεναριογράφου και παραγωγού (μαζί με τις μόνιμες συνεργάτιδές του Φιλίπα Μπόγενς και Φραν Γουόλς), ο 57χρονος Νεοζηλανδός αγκαζάρει τον storyboard artist του Κρίστιαν Ρίβερς για σκηνοθέτη και μας μεταφέρει σε έναν οικολογικά και τεχνολογικά κατεστραμμένο μελλοντικό κόσμο, όπου οι επιζήσαντες ζουν σε κινούμενες πόλεις-γιγάντιες μηχανές. Ανάμεσά τους μια νεαρή κοπέλα που ζητά εκδίκηση, ένας μαθητευόμενος ιστορικός και μια επικηρυγμένη από τις αρχές, οι οποίοι θα ηγηθούν μιας επανάστασης ενάντια στην αυταρχική εξουσία του πολεμοχαρούς Λονδίνου.

Mortal Engines - εικόνα 1

Λάτρης των παραμυθένιων κόσμων και των εξωτικών κατορθωμάτων, ο Τζάκσον γοητεύεται από μια αντικαπιταλιστική αλληγορία, την οποία δεν φοβάται να συνδέσει με το Brexit και την επεκτατική τάση της αγγλόφωνης Δύσης προς ανατολάς. Σαφής όσο και ναΐφ αναφορά, η οποία μάλλον αδυνατίζει πολιτικά από την καρικατουρίστικη φιγούρα του Ταντέους Βαλεντάιν (Χιούγκο Γουίβινγκ) ως κακιασμένου ιμπεριαλιστή και από την αδυναμία της βαρυφορτωμένης ιστορίας να αποκολληθεί από τα κλισέ των εφηβικών περιπετειών φαντασίας.

Έτσι γραφικοί χαρακτήρες, εύκολες ανατροπές και καταιγισμός αφελειών προσγειώνουν ανώμαλα στην κοινοτοπία ένα χαριτωμένα φαντασμαγορικό θέαμα με ενδιαφέρουσα αισθητική, αλλά παντελώς αλλοπρόσαλλη πλοκή. Μάταια ο Τζάκσον αγωνίζεται να την εμπλουτίσει με ταξικούς διαχωρισμούς, οικολογικές ανησυχίες και αντιεξουσιαστικό λόγο, κρατώντας στο τέλος όρθια μόνο το καθησυχαστικό χάπι εντ και το γλυκερό ρομάντζο.

ΗΠΑ, Νέα Ζηλανδία. 2018. Διάρκεια: 128΄. Διανομή: TULIP ENT.

Περισσότερες πληροφορίες

Φονικές Μηχανές

Mortal Engines
2
  • Φαντασίας
  • 2018
  • Διάρκεια: 128 '
  • Κρίστιαν Ρίβερς

Σε έναν οικολογικά και τεχνολογικά κατεστραμμένο κόσμο, όπου οι επιζήσαντες ζουν σε κινούμενες πόλεις-γιγάντιες μηχανές, μια νεαρή κοπέλα που ζητά εκδίκηση, ένας μαθητευόμενος ιστορικός και μια επικηρυγμένη από τις αρχές θα ηγηθούν μιας επανάστασης ενάντια στην αυταρχική εξουσία του πολεμοχαρούς Λονδίνου.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Ο Χρήστος που δε μένει πια εδώ παρουσιάζει το ασύγκριτο "Μαζί, Ποτέ!"

Το ανατρεπτικό φιλμ του Φατίχ Ακίν αφηγείται μια hardcore ερωτική ιστορία στα άκρα που συνδυάζει τρυφερότητα, ανθρωπιά, ασυμβίβαστη τρέλα και rock’n’roll ρομαντισμό.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
19/04/2024

Η σκηνοθέτρια Ιρίς Καλτενμπάκ γύρισε μία από τις εκπλήξεις της χρονιάς

Στην "Αρπαγή" η πρωτοεμφανιζόμενη δημιουργός υπογράφει ένα ψυχογράφημα που μένει αξέχαστο.

Οι ταινίες "Χάρι Πότερ" επιστρέφουν στους κινηματογράφους

Τα "Epic Movie Nights" φέρνουν ξανά στη μεγάλη οθόνη το franchise που λατρεύουν οι millennials.

"Αγαπούσε τα Λουλούδια Περισσότερο": Η νέα ταινία του Γιάννη Βεσλεμέ στο φεστιβάλ της Τραϊμπέκα

Ο σκηνοθέτης της "Νορβηγίας" ετοιμάζεται για παγκόσμια πρεμιέρα στη σημαντική νεοϋορκέζικη διοργάνωση.

Οι Άλεξ Γκάρλαντ & Κίρστεν Ντανστ μιλούν στο "α" για τον "Εμφύλιο Πόλεμο"

Ο σκηνοθέτης και η πρωταγωνίστρια της πολιτικά φορτισμένης δυστοπικής περιπέτειας απαντούν στις ερωτήσεις του "α" γύρω από τη δημιουργία μιας αγωνιώδους ταινίας, η οποία απεικονίζει έναν ανησυχητικό μελλοντικό κόσμο.

Εμφύλιος Πόλεμος

Πολιτική περιπέτεια γυρισμένη με ρεαλισμό, προβλέψιμα απλοϊκή στην εξέλιξή της και μονοδιάστατη στην παραβολή της για τη σύγχρονη αμερικανική πραγματικότητα.

Η Αρπαγή

Δομημένη σαν ψυχολογικό θρίλερ, μια ιστορία εμμονής αποκαλύπτει τη συντριπτική δύναμη των κοινωνικών ρόλων σ’ έναν κόσμο ψυχολογικής ανασφάλειας κι έλλειψης επικοινωνίας.