Το Ξεκίνημα της Μέρας

Η σταδιακή και σταθερή απανθρωποποίηση μιας κοινωνίας μέσα από ένα φεστιβαλικής κοπής ρεαλιστικό δράμα με προβλέψιμη εξέλιξη.

Το Ξεκίνημα της Μέρας

Ο 38χρονος Αλβανός ντοκιμαντερίστας Γκεντιάν Κότσι αφηγείται μια απόλυτα συνηθισμένη ιστορία: η Λέτα αδυνατεί να πληρώσει το νοίκι του σπιτιού στο οποίο μένει μαζί με το ενός έτους βρέφος της. Όταν αναλαμβάνει να φροντίζει την υπερήλικη και κατάκοιτη μητέρα μιας γνωστής της που φεύγει από την Αλβανία, γνωρίζει καλά πως αυτήν τη δουλειά πρέπει να την κρατήσει με οποιοδήποτε κόστος.

Η (αναμενόμενη) εξέλιξη της υπόθεσης μετατρέπει την κοινότοπη περίπτωση της Λέτα σε... πρωτοσέλιδο, με τον Κότσι να εστιάζει στο πώς οι χαμηλότονοι και φιλήσυχοι άνθρωποι της διπλανής πόρτας φτάνουν, στριμωγμένοι από μια «ανήθικη» πραγματικότητα, στα ακατάληπτα άκρα.

Κλειστοί χώροι ενός αλλοτριωμένου αστικού περιβάλλοντος (ο Ηλίας Αδάμης φωτογραφίζει σε γκρίζους και μελαγχολικούς καφέ τόνους), κοντινά πλάνα που εξωτερικεύουν την απόγνωση των χαρακτήρων, σχέσεις εξάρτησης και μια ρεαλιστική συνθήκη, η επιβίωση, η οποία έρχεται σε μετωπική σύγκρουση με τη συμπόνια, την κατανόηση και την αίσθηση δικαίου. Ο σχολαστικός ρεαλισμός του Κότσι περιγράφει αυτήν τη σταδιακή και σταθερή κοινωνική απανθρωποποίηση με τον πικρό, στιβαρό όσο και προβλέψιμο τρόπο ενός φεστιβαλικού δράματος.

Αλβανία, Ελλάδα. 2017. Διάρκεια: 85΄. Διανομή: SEVEN FILM.

Περισσότερες πληροφορίες

Το Ξεκίνημα της Μέρας

Daybreak
2,5
  • Δραματική
  • 2017
  • Διάρκεια: 85 '
  • Γκέντιαν Κότσι

Η Λέτα αδυνατεί να πληρώσει το νοίκι του σπιτιού στο οποίο μένει μαζί με το ενός έτους βρέφος της. Όταν αναλαμβάνει να φροντίζει την υπερήλικη και κατάκοιτη μητέρα μιας γνωστής της που φεύγει από την Αλβανία, γνωρίζει καλά πως αυτήν τη δουλειά πρέπει να την κρατήσει με οποιοδήποτε κόστος.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Ευρωπαϊκή πρεμιέρα και κυκλοφορία για το "Ι.Ω." του Αλέξη Αλεξίου

Η υβριδική μικρού μήκους του σκηνοθέτη του "Τετάρτη 04:45" παρουσιάζεται στο διεθνές κοινό προτού βρεθεί στις ελληνικές αίθουσες.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
06/10/2022

Τα "Σαγόνια του Καρχαρία" (ξε)σκίζουν ακόμα

Σχεδόν 50 χρόνια μετά την πρεμιέρα του το κλασικό θρίλερ του Στίβεν Σπίλμπεργκ βρίσκει ξανά το δρόμο του προς τις αίθουσες.

Η "Musa" του Νίκου Νικολόπουλου στην Ταινιοθήκη

Η "χειροποίητη" ταινία συνδυάζει μεθόδους του κλασικού κινηματογράφου με μεθόδους video art.

Οι Coldplay στα Village Cinemas σε ζωντανή αναμετάδοση

Η συναυλία θα μεταδίδεται από την Αργεντινή σε πραγματικό χρόνο, μέσω δορυφόρου.

Στην Αυλή του Σχολείου

Βραβείο κριτικών στις Κάνες για ένα αποκαλυπτικό ψυχογράφημα και μια διεισδυτική ματιά πάνω στην κοινωνική ένταξη στην καλύτερη παράδοση των αδελφών Νταρντέν.

Η Κυρία Χάρις Πάει στο Παρίσι

Ένα πνευματώδες σενάριο και μια εξαιρετική Λέσλι Μάνβιλ ζωηρεύουν μια τυποποιημένη κομεντί της παλιάς σχολής.

Τα Σαγόνια του Καρχαρία

Υποδειγματικό θρίλερ, σκηνοθετημένο με δεξιοτεχνία που κόβει την ανάσα. Πρωτοφανής εμπορική επιτυχία, η οποία άλλαξε τα δεδομένα του χολιγουντιανού σινεμά.