Peterloo

3

Επικό ιστορικό δράμα που αναπαριστά με (φλύαρη) λεπτομέρεια μια μελανή σελίδα της αγγλικής ιστορίας. Σεναριακά επιδέξιος και σκηνοθετικά στιβαρός, ο Μάικ Λι προκρίνει τη δύναμη των επίκαιρων πολιτικοκοινωνικών μηνυμάτων του.

Peterloo

«Κάποια πράγματα καλυτερεύουν, κάποια μένουν πάντοτε τα ίδια», απαντά στη σύζυγό του ένας εργάτης όταν εκείνη τον ρωτάει για το μέλλον, αλλά και το νόημα της μεγάλης πορείας που ετοιμάζεται να κάνει την επαύριο ο λαός του Μάντσεστερ. Βρισκόμαστε στην αγγλική μεγαλούπολη του βορρά τον Αύγουστο του 1819, όταν μια σειρά από άδικους νόμους και η γενικότερη κυβερνητική πολιτική απαξίωσης των λαϊκών στρωμάτων έχουν σπρώξει το σύνολο των μη προνομιούχων στην απόγνωση. Έτσι, ο φρέσκος αέρας δημοκρατικής μεταρρύθμισης που φυσά σ’ όλη τη χώρα φτάνει και στην κομητεία του Λάνκασαϊρ, η οποία δεν έχει καν αντιπρόσωπο στο εθνικό κοινοβούλιο.

Θέλοντας να υπερασπιστούν τα στοιχειώδη δικαιώματά τους, πάνω από 60.000 πολίτες θα συγκεντρωθούν ειρηνικά στην πλατεία Σεντ Πίτερς, όπου ο παθιασμένος ρήτορας Χένρι Χαντ θα απευθυνθεί στο πλήθος. Πριν καν τελειώσει το λόγο του, όμως, οι αρχές (δημοτικές, δικαστικές, πολιτειακές και θρησκευτικές) διατάζουν το στρατό να επέμβει δυναμικά, με αποτέλεσμα μια αναίτια εκατόμβη που άφησε πίσω της δεκαπέντε νεκρούς κι εκατοντάδες τραυματίες. Έμεινε στην ιστορία ως «Σφαγή του Πίτερλου», αναφορά στον Σεντ Πίτερ και το πεδίο μάχης του Βατερλό (Waterloo), το οποίο είχε λάβει χώρα πριν τέσσερα χρόνια.

Peterloo - εικόνα 1

Στην εποχή του θυελλώδους Brexit ο Μάικ Λι αποφασίζει να ανοίξει το μεγάλο βιβλίο της βρετανικής ιστορίας σε μια από τις μελανότερες σελίδες του. Με μια φροντισμένη παραγωγή, την οποία εξασφάλισε με χρηματοδότηση του Amazon, χρησιμοποιεί τη φόρμα του ιστορικού δράματος για να σχολιάσει κάποια πράγματα που βελτιώθηκαν και κάποια που παραμένουν πάντοτε τα ίδια. Χωρίς βασικό πρωταγωνιστή και μοιράζοντας το δραματικό του βάρος σε διάφορους χαρακτήρες και από τις «δυο μεριές», ζωγραφίζει με αφηγηματική υπομονή και επιμονή στη λεπτομέρεια ένα ιστορικό φρέσκο, όπου πρόοδος και συντήρηση, μισαλλοδοξία και εγκαρτέρηση, δημοκρατία και αυταρχισμός συγκρούονται μετωπικά με καθαρά ταξικούς όρους.

Μεγάλες σε διάρκεια διαλογικές σκηνές, που μπορεί κατά στιγμές να κουράζουν, ζωηροί χαρακτήρες με διαφορετικές απόψεις πάνω στα πράγματα, μεθοδικό χτίσιμο της έντασης, η οποία θα κορυφωθεί στη μεγάλη σκηνή του φινάλε, και μια αντιδραματοποιημένη αντιμετώπιση της σφαγής που προκρίνει έναν παλιομοδίτικο, μα βαθύ ρεαλισμό. Μια ένδοξη πολεμική στιγμή (Βατερλό) σηκώνει την αυλαία του δράματος και μια ντροπιαστική παρωδία της την κλείνει. Στο τέλος, όρθια στο πεδίο της κινηματογραφικής μάχης στέκονται τα πολιτικοκοινωνικά μηνύματα που πριμοδοτεί ο Λι (θυμίζοντας έντονα το «Γη και Ελευθερία» του Κεν Λόουτς), επιλέγοντας να είναι πριν απ’ όλα απλός, εύληπτος και επίκαιρος.

Περισσότερες πληροφορίες

Peterloo

3
  • Κοινωνική
  • 2018
  • Διάρκεια: 154 '
  • Μάικ Λι

Τα γεγονότα της "Σφαγής του Πίτερλου", όταν το 1819 οι βρετανικές αστυνομικές δυνάμεις έπνιξαν στο αίμα μια ειρηνική διαδήλωση στο Μάντσεστερ.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Εμφύλιος Πόλεμος

Πολιτική περιπέτεια γυρισμένη με ρεαλισμό, προβλέψιμα απλοϊκή στην εξέλιξή της και μονοδιάστατη στην παραβολή της για τη σύγχρονη αμερικανική πραγματικότητα.

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΗΣΤΟς ΜΗΤΣΗς
18/04/2024

Η Αρπαγή

Δομημένη σαν ψυχολογικό θρίλερ, μια ιστορία εμμονής αποκαλύπτει τη συντριπτική δύναμη των κοινωνικών ρόλων σ’ έναν κόσμο ψυχολογικής ανασφάλειας κι έλλειψης επικοινωνίας.

Το Περασμένο Καλοκαίρι

Αρκετά πιστό ριμέικ της δανέζικης "Βασίλισσας της Καρδιάς". Ενός τολμηρότερου ερωτικού δράματος, το οποίο διέθετε ένα διαφορετικό, αιχμηρό φινάλε.

Αμπιγκέιλ

Το μυστήριο συναντά το horror και το απενοχοποιημένο φαν, σε ένα διασκεδαστικό μιξ αναφορών και χαβαλέ, μέχρις ότου χαθεί ο έλεγχος και κυριαρχήσει η σαχλαμάρα.

Σπίθα στη Θάλασσα

Συγκινητικό δράμα επώδυνης ενηλικίωσης, το οποίο δεν ανοίγεται στα βαθιά σεναριακά, αντλώντας συναισθηματική δύναμη από τους τρισδιάστατους χαρακτήρες του.

Μη μου Λες Ψέματα

Συναισθηματική, στέρεα, όσο και εύπεπτη δραμεντί πάνω στα αληθινά ψέματα, τα οποία ξεκινούν από τη ζωή και γίνονται συναρπαστικές λογοτεχνικές και κινηματογραφικές ιστορίες.

Ένα Φλιτζάνι Καφέ και Καινούργια Παπούτσια

Υπαρξιακά αδιέξοδα πασχίζουν να αναδειχθούν μέσα από μια μελοδραματική συνθήκη, ο μινιμαλιστικός χειρισμός της οποίας καταντά φτωχός και μονοδιάστατος.