Η Κλεό Από τις 5 ως τις 7

4,5

Η αποθέωση της σκηνοθετικής λιτότητας και της κινηματογραφικής ακρίβειας σε μία από τις σημαντικότερες ταινίες της νουβέλ βαγκ.

Η Κλεό Από τις 5 ως τις 7

Η αποθέωση της σκηνοθετικής λιτότητας και της κινηματογραφικής ακρίβειας σε μία από τις σημαντικότερες ταινίες της νουβέλ βαγκ.

Η Κλεό Από τις 5 ως τις 7 - εικόνα 1

Μετά το μινιμαλιστικό ερωτικό δράμα «La Pointe Courte» (1955) και μερικά μικρού μήκους ντοκιμαντέρ, η Ανιές Βαρντά («Δίχως Στέγη, Δίχως Νόμο», «Πρόσωπα & Ιστορίες») επιχειρεί στις αρχές του ’60 να περιγράψει τη σχέση της μοντέρνας γυναίκας και του ρέοντος, γεμάτου προκαταλήψεις όσο και υποσχέσεις κόσμου της, στρέφοντας την κάμερά της στην Κλεό και στο Παρίσι. Η γαλλική πρωτεύουσα και η νεαρή τραγουδίστρια είναι οι πρωταγωνίστριες αυτής της σχεδόν δίωρης (η ταινία εξελίσσεται σε μιά­μιση ώρα «πραγματικού» χρόνου) αστικής περιπλάνησης μιας αρχικά εγωίστριας, αυτάρεσκης και βαθιά φοβισμένης κοπέλας, η οποία περιμένει τα αποτελέσματα των κρίσιμων ιατρικών εξετάσεων της προηγούμενης ημέρας.

Η Κλεό Από τις 5 ως τις 7 - εικόνα 2

Με κάμερα στο χέρι και μιαν αίσθηση χαλαρής παρατήρησης, η Βαρντά την παρακολουθεί στις προγραμματισμένες και τυχαίες συναντήσεις της με γνωστούς και αγνώστους, μεταπλάθοντας την απλή καθημερινότητα μιας γυναίκας και μιας πόλης σε γνήσια υπαρξιακή οδύσσεια. Με απλότητα, χιού­μορ (η Κλεό παρακολουθεί μια ασπρόμαυρη βωβή κωμωδία με πρωταγωνιστές τους Ζαν-Λικ Γκοντάρ, Άννα Καρίνα και Εντί Κονσταντέν) και αυτοσχεδιαστική διάθεση μα τόσο διεισδυτική σκηνοθετική­ ακρίβεια, περιγράφει αφοπλιστικά­ την αλλοτρίωση του «δεύτερου φύλου» υπό το αντρικό βλέμμα (τα διαρ­κή πλάνα της ηρωίδας μέσα από αντανακλάσεις) και τους κοινωνικούς περιορισμούς που του έχουν επιβληθεί.

Ακόμη και ο πόλεμος της Αλγερίας δηλώνει «παρών», αλλά η Βαρντά δεν υψώνει­ ποτέ τον καταγγελτικό πολιτικό της τόνο. Χαμηλότονα και με αξιοθαύμαστη διακριτικότητα, σκιαγραφεί αριστοτεχνικά το πορτρέτο μιας ανασφαλούς γυναίκας, η οποία στο τέλος της διαδρομής στην καρδιά μιας σύγχρονης μητρόπολης-σύμβολο του δυτικού πολιτισμού αφήνει πίσω τις προκαταλήψεις μιας­ (σύντομης) ζωής και κοιτάζει το μέλλον με ανανεωμένο βλέμμα.

Έγχρ., Α/Μ. Γαλλία. 1962. Διάρκεια: 90΄. Διανομή: AMA FILMS.

Περισσότερες πληροφορίες

Η Κλεό Από τις 5 έως τις 7

Cleo de 5 a 7
4,5
  • Δραματική
  • 1962
  • Διάρκεια: 89 '
  • Ανιές Βαρντά

Η τραγουδίστρια Κλεό περιφέρεται σχεδόν για ένα δίωρο στο Παρίσι περιμένοντας τα αποτελέσματα κάποιων κρίσιμων ιατρικών εξετάσεων.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Οι ταινίες "Χάρι Πότερ" επιστρέφουν στους κινηματογράφους

Τα "Epic Movie Nights" φέρνουν ξανά στη μεγάλη οθόνη το franchise που λατρεύουν οι millennials.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
19/04/2024

"Αγαπούσε τα Λουλούδια Περισσότερο": Η νέα ταινία του Γιάννη Βεσλεμέ στο φεστιβάλ της Τραϊμπέκα

Ο σκηνοθέτης της "Νορβηγίας" ετοιμάζεται για παγκόσμια πρεμιέρα στη σημαντική νεοϋορκέζικη διοργάνωση.

Οι Άλεξ Γκάρλαντ & Κίρστεν Ντανστ μιλούν στο "α" για τον "Εμφύλιο Πόλεμο"

Ο σκηνοθέτης και η πρωταγωνίστρια της πολιτικά φορτισμένης δυστοπικής περιπέτειας απαντούν στις ερωτήσεις του "α" γύρω από τη δημιουργία μιας αγωνιώδους ταινίας, η οποία απεικονίζει έναν ανησυχητικό μελλοντικό κόσμο.

Εμφύλιος Πόλεμος

Πολιτική περιπέτεια γυρισμένη με ρεαλισμό, προβλέψιμα απλοϊκή στην εξέλιξή της και μονοδιάστατη στην παραβολή της για τη σύγχρονη αμερικανική πραγματικότητα.

Η Αρπαγή

Δομημένη σαν ψυχολογικό θρίλερ, μια ιστορία εμμονής αποκαλύπτει τη συντριπτική δύναμη των κοινωνικών ρόλων σ’ έναν κόσμο ψυχολογικής ανασφάλειας κι έλλειψης επικοινωνίας.

Το Περασμένο Καλοκαίρι

Αρκετά πιστό ριμέικ της δανέζικης "Βασίλισσας της Καρδιάς". Ενός τολμηρότερου ερωτικού δράματος, το οποίο διέθετε ένα διαφορετικό, αιχμηρό φινάλε.

Αμπιγκέιλ

Το μυστήριο συναντά το horror και το απενοχοποιημένο φαν, σε ένα διασκεδαστικό μιξ αναφορών και χαβαλέ, μέχρις ότου χαθεί ο έλεγχος και κυριαρχήσει η σαχλαμάρα.