Μάκβεθ

4

Αριστουργηματική σινε-διασκευή του κλασικού σαιξπηρικού θεατρικού, το οποίο ο Γουέλς απεικονίζει σαν ιστορία τρόμου, δημιουργώντας μια αντίστοιχα επιβλητική ατμόσφαιρα και κλέβοντας την παράσταση μπροστά και πίσω από την κάμερα.

Μάκβεθ

Αριστουργηματική σινε-διασκευή του κλασικού σαιξπηρικού θεατρικού, το οποίο ο Γουέλς απεικονίζει σαν ιστορία τρόμου, δημιουργώντας μια αντίστοιχα επιβλητική ατμόσφαιρα και κλέβοντας την παράσταση μπροστά και πίσω από την κάμερα.

Μάκβεθ - εικόνα 1

O «Μάκβεθ» σηματοδοτεί την πρώτη απόπειρα του Όρσον Γουέλς να αναμετρηθεί κινηματογραφικά με το έργο του Σαίξπηρ, στο οποίο θα επανέλθει με εξίσου θεαματικά αποτελέσματα («Οθέλος», «Φάλσταφ»). Ο Γουέλς ήταν παθιασμένος με τα κείμενα του βάρδου, έχοντας ήδη ασχοληθεί μαζί τους στο παρελθόν σε θέατρο και ραδιόφωνο.

Εν προκειμένω, το φιλόδοξο τόλμημά του αντιμετώπισε εξαρχής δυσκολίες, χαρακτηριστικό στοιχείο σχεδόν όλων των παραγωγών του σπουδαίου δημιουργού. Για τα γυρίσματα είχε στη διάθεσή του μόλις 23 ημέρες, έναν πενιχρό προϋπολογισμό, δανεικά σκηνικά και κοστούμια από τα γουέστερν τα οποία γυρίζονταν παράλληλα στο ίδιο στούντιο, ενώ υποχρέωσε το καστ να προ-ηχογραφήσει τους διαλόγους ώστε να εξοικονομήσει χρόνο.

Μάκβεθ - εικόνα 2

Χάρη στην κινηματογραφική του οξυδέρκεια κανένα από αυτά τα προβλήματα δεν είναι εμφανές στην καταπληκτική σινε-διασκευή του, για την οποία μάλιστα δεν δίστασε να κάνει σημαντικές αλλαγές στο πρωτότυπο κείμενο. Για παράδειγμα ενίσχυσε την παρουσία των μαγισσών, οι οποίες πληροφορούν τον Μάκβεθ για την προφητεία που τον θέλει να στέφεται βασιλιά της Σκοτίας, ενώ εισήγαγε τον χαρακτήρα ενός ιερέα. Οι επιλογές του Γουέλς έχουν ως αποτέλεσμα η ταινία να κινείται ισορροπημένα μεταξύ θεάτρου και σινεμά, ενώ οι έντονες σκιές της ασπρόμαυρης φωτογραφίας δημιουργούν επιβλητική ατμόσφαιρα που θυμίζει αγωνιώδη ταινία τρόμου.

Ο ίδιος δεν περιορίζεται βέβαια στα καθήκοντά του πίσω από την κάμερα, καθώς αναλαμβάνει και τον ρόλο του Μάκβεθ, ενός ήρωα ο οποίος μοιράζεται κοινά χαρακτηριστικά με τους αντίστοιχους που σκαρφίζεται­ ο σκηνοθέτης. Η αυτοπεποίθησή τους και η άγνοια κινδύνου τούς φέρνει απότομα στην πολυπόθητη κορυφή, μόνο για να επιστρέψουν εξίσου αιφνίδια στον πάτο απ’ όπου ξεκίνησαν. Η τραγικότητα της αποτυχίας τους είναι που συγκινεί τον Γουέλς, γι’ αυτό διαπρέπει και υποκριτικά, δίνοντας μια πολυεπίπεδη ερμηνεία, η οποία ξεκινά από την ανδρεία για να φτάσει στη φρενίτιδα. Αποθεώνει έτσι τη ματαιότητα του σαιξπηρικού ήρωα, ο οποίος προσπαθεί άσκοπα να εναντιωθεί στη μοίρα του.

Α/Μ. ΗΠΑ. 1948. Διάρκεια: 107΄. Διανομή: BIBLIOTHEQUE.

Περισσότερες πληροφορίες

Μάκβεθ

Macbeth
4
  • Δραματική
  • 1948
  • Διάρκεια: 107 '
  • Όρσον Γουέλς

Ο στρατηγός Μάκβεθ μαθαίνει από τρεις μάγισσες μια προφητεία η οποία τον θέλει να στέφεται βασιλιάς και, θολωμένος από την ανυπομονησία, καταστρώνει σχέδιο για να δολοφονήσει το μονάρχη της Σκοτίας.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Η σκηνοθέτρια Ιρίς Καλτενμπάκ γύρισε μία από τις εκπλήξεις της χρονιάς

Στην "Αρπαγή" η πρωτοεμφανιζόμενη δημιουργός υπογράφει ένα ψυχογράφημα που μένει αξέχαστο.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
19/04/2024

Οι ταινίες "Χάρι Πότερ" επιστρέφουν στους κινηματογράφους

Τα "Epic Movie Nights" φέρνουν ξανά στη μεγάλη οθόνη το franchise που λατρεύουν οι millennials.

"Αγαπούσε τα Λουλούδια Περισσότερο": Η νέα ταινία του Γιάννη Βεσλεμέ στο φεστιβάλ της Τραϊμπέκα

Ο σκηνοθέτης της "Νορβηγίας" ετοιμάζεται για παγκόσμια πρεμιέρα στη σημαντική νεοϋορκέζικη διοργάνωση.

Οι Άλεξ Γκάρλαντ & Κίρστεν Ντανστ μιλούν στο "α" για τον "Εμφύλιο Πόλεμο"

Ο σκηνοθέτης και η πρωταγωνίστρια της πολιτικά φορτισμένης δυστοπικής περιπέτειας απαντούν στις ερωτήσεις του "α" γύρω από τη δημιουργία μιας αγωνιώδους ταινίας, η οποία απεικονίζει έναν ανησυχητικό μελλοντικό κόσμο.

Εμφύλιος Πόλεμος

Πολιτική περιπέτεια γυρισμένη με ρεαλισμό, προβλέψιμα απλοϊκή στην εξέλιξή της και μονοδιάστατη στην παραβολή της για τη σύγχρονη αμερικανική πραγματικότητα.

Η Αρπαγή

Δομημένη σαν ψυχολογικό θρίλερ, μια ιστορία εμμονής αποκαλύπτει τη συντριπτική δύναμη των κοινωνικών ρόλων σ’ έναν κόσμο ψυχολογικής ανασφάλειας κι έλλειψης επικοινωνίας.

Το Περασμένο Καλοκαίρι

Αρκετά πιστό ριμέικ της δανέζικης "Βασίλισσας της Καρδιάς". Ενός τολμηρότερου ερωτικού δράματος, το οποίο διέθετε ένα διαφορετικό, αιχμηρό φινάλε.