Το Ταλέντο

Η απουσία σκηνοθετικής τόλμης και η επιλογή αφηγηματικών ευκολιών μεταφράζονται σε μια ακίνδυνη πλοκή, που εξελίσσεται ράθυμα, προβλέψιμα και με στόχο την εύκολη συγκίνηση.

Το Ταλέντο

Η απουσία σκηνοθετικής τόλμης και η επιλογή αφηγηματικών ευκολιών μεταφράζονται σε μια ακίνδυνη πλοκή, που εξελίσσεται ράθυμα, προβλέψιμα και με στόχο την εύκολη συγκίνηση.

Το Ταλέντο - εικόνα 1

Πριν από ένα χρόνο οι Γάλλοι έπαθαν ένα μικρό σοκ, καθώς είδαν το ξενοφοβικό Εθνικό Μέτωπο να περνά στον δεύτερο και καθοριστικό γύρο των προεδρικών εκλογών για πρώτη φορά στην ιστορία του. Πολλοί αναρωτήθηκαν εύλογα μήπως τελικά, έπειτα από δεκαετίες συνύπαρξης με μετανάστες και πρόσφυγες, οι Γάλλοι είναι ρατσιστές. Την απάντηση προσπαθεί να δώσει η ταινία του Ιβάν Ατάλ («Η Γυναίκα μου είναι Ηθοποιός»), αλλά με απλοϊκούς όρους. Ο καθηγητής Δικαίου Πιέρ προσβάλλει τη φοιτήτριά του και μετανάστρια δεύτερης γενιάς Νεϊλά κι έτσι υποχρεώνεται από το πανεπιστήμιο να τη βοηθήσει σε ένα διαγωνισμό ρητορικής.

Από τη μία ο Πιέρ, ένα τυπικό δείγμα αυτάρεσκου, συντηρητικού αστού, και από την άλλη η Νεϊλά, μια «άγρια», ανυπάκουη νέα, συγκρούονται σε ένα στερεοτυπικό­ στόρι δύο ετερώνυμων χαρακτήρων που μαλακώνουν μόλις γνωρίσουν ο ένας τον άλλον. Δίχως σκηνοθετική τόλμη, ο Ατάλ προκρίνει τις αφηγηματικές ευκολίες έναντι ενός επί της ουσίας σχολίου για την πολιτισμική απόσταση των χαρακτήρων, με αποτέλεσμα μια ακίνδυνη πλοκή, η οποία εξελίσσεται ράθυμα, προβλέψιμα και με στόχο την εύκολη συγκίνηση.

Γαλλία, Βέλγιο. 2017. Διάρκεια: 95΄. Διανομή: ΣΠΕΝΤΖΟΣ ΦΙΛΜ.

Περισσότερες πληροφορίες

Το Ταλέντο

Le Brio
2
  • Δραματική
  • 2017
  • Διάρκεια: 95 '
  • Ιβάν Ατάλ

Ένας καθηγητής προσβάλλει την ώρα του μαθήματος μια φοιτήτρια και, για να επανορθώσει, τη βοηθά σε ένα διαγωνισμό ρητορικής στον οποίο συμμετέχει.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Bullet Train

Καταιγιστική χορογραφία βίας, χαβαλέ και σινεφιλίας της σχολής "John Wick". Κατά περίπτωση διασκεδαστική, αλλά μπουκωμένη με αφηγηματικά τρικ που από ένα σημείο και μετά απλώς επαναλαμβάνονται αυτάρεσκα.

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΗΣΤΟς ΜΗΤΣΗς
04/08/2022

Επίσημη Συμμετοχή

Μια πικρή σάτιρα του ναρκισσισμού που διέπει τον καλλιτεχνικό κόσμο, η οποία παρά το ακτινοβόλο χάρισμα των απολαυστικών πρωταγωνιστών της μένει στην επιφάνεια των πραγμάτων, δείχνοντας αναποφάσιστη ως προς τις προθέσεις της.

Atlantic City

Χρυσό Λιοντάρι στο Φεστιβάλ Βενετίας και πέντε οσκαρικές υποψηφιότητες για μια τρυφερά πικρή ελεγεία πάνω στο τέλος μιας (αμερικανικής) εποχής.

Διακοπές με την Οικογένεια

Ο πετυχημένος stand-up κωμικός Τζο Κόι εμπνέεται από την αληθινή ζωή του για μια ελάχιστα αστεία, αφόρητα κοινότοπη και ξέχειλη από κλισέ φάρσα.

Το Μαγαζάκι της Κεντρικής Οδού

Μια από τις εμβληματικές ταινίες του τσεχοσλοβακικού νέου κύματος, βραβευμένη με ξενόγλωσσο Όσκαρ.

Ένα γαλλικό βιογραφικό δράμα στην κορυφή του ελληνικού box office

Ο Ιούλιος αποχαιρέτισε τα θερινά σινεμά με χλιαρές εντυπώσεις και το "Άιφελ" ως εμπορικότερη ταινία του τετραημέρου.

Έρχεται το 15o Διεθνές Φεστιβάλ Animation Animasyros

Με πλούσια θεματική, εκπαιδευτικά εργαστήρια, προβολές και πληθώρα καλεσμένων που έχουν διακριθεί στη βιομηχανία του animation, η φετινή διοργάνωση θα αποτελέσει σημείο αναφοράς.