Εγώ, η Τόνια

3

Δραματική βιογραφία στημένη σαν έντονα χιουμοριστικό mockumentary, υποψήφια για τρία Όσκαρ.

Εγώ, η Τόνια

Δραματική βιογραφία στημένη σαν έντονα χιουμοριστικό mockumentary, υποψήφια για τρία Όσκαρ.

Εγώ, η Τόνια - εικόνα 1

Πρωταθλήτρια του καλλιτεχνικού πατινάζ με δύο συμμετοχές σε Ολυμπιακούς Αγώνες, η Τόνια Χάρντινγκ έγινε media star όταν το 1994 το όνομά της συνδέθηκε με τον τραυματισμό που υπέστη ύστερα από επίθεση αγνώστου η συναθλήτριά της Νάνσι Κέριγκαν. Χωρίς να έχει απόλυτα ξεκαθαριστεί ο ρόλος των δραστών και των ηθικών αυτουργών του διαβόητου γεγονότος, μια και ο καθένας διατηρεί μια διαφορετική εκδοχή, ο σεναριογράφος δραματικών και ρομαντικών κομεντί­ Στίβεν Ρότζερς («Η Ζωή σε Δύο Πράξεις», «Kate & Leopold», «Μια Φορά το Χρόνο») αποφάσισε να φωτίσει την υπόθεση­ μέσα από μια σινε-βιογραφία της Χάρντινγκ, στημένη εν είδει mockumentary.

Από το κλασικό βιογραφικό δράμα ο Ρότζερς κρατά τη γραμμική αφήγηση της προσωπικής ιστορίας της ηρωίδας, η οποία μεγαλώνει ανάμεσα σε μια καταπιεστική κι εκδικητική απέναντί της μητέρα (μια αφοπλιστικά κυνική, ξεκαρδιστικά μισάνθρωπη και υποψήφια για Όσκαρ Άλισον Τζάνεϊ) κι έναν αδιάφορο πατέρα, ο οποίος γρήγορα τις εγκαταλείπει. Όλο αυτό το διαρκές «bullying» μετατρέπει τη μικρή Τόνια σε μια δυναμική και φιλόδοξη μα ανασφαλή διεκδικήτρια της ελευθερίας που για χρόνια στερήθηκε. Σε μια γυναίκα εξαρτημένη από τον απρόβλεπτο Τζεφ, τον άντρα με τον οποίο ζει μια τρικυμιώδη συζυγική σχέση, και σε μια θαρραλέα πρωταθλήτρια του καλλιτεχνικού πατινάζ η οποία βλέπει την παγωμένη πίστα όπως και τη ζωή: σαν πεδίο μάχης.

Εγώ, η Τόνια - εικόνα 2

Σέξι και τσαμπουκαλού, η υποψήφια για Όσκαρ Μάργκοτ Ρόμπι κουβαλά στο οργισμένο βλέμμα της την εσωτερική απελπισία μιας μοναχικής γυναίκας στο κυνήγι του αμερικανικού ονείρου. Στην εξωστρεφή ερμηνεία της έχει βρει το κυκλοθυμικό ταμπεραμέντο τής (κινηματογραφικά) αληθινής Τόνια, ενσωματώνοντας εύστοχα και το χιουμοριστικό τόνο τον οποίο έχει προσθέσει –με «ντοκιμαντερίστικες» συνεντεύξεις των ηρώων– ο Ρότζερς κι έχει δέσει εύστοχα στην αφήγηση ο άνισος Κρεγκ Γκιλέσμπι («Ο Λαρς και η Κούκλα του», «Νύχτα Τρόμου»). Μια έντονα χιουμοριστική, ειρωνική και αποστασιοποιητική πινελιά που νοστιμίζει το based on a true story σενάριο και απομακρύνει την ταινία από την ξύλινη, ακαδημαϊκή βιογραφία.

ΗΠΑ. 2017. Διάρκεια: 120΄. Διανομή: SEVEN FILMS.

Περισσότερες πληροφορίες

Εγώ, η Τόνια

I, Tonya
3
  • Δραματική
  • 2017
  • Διάρκεια: 120 '
  • Κρεγκ Γκιλέσπι

Υπό την επίβλεψη μιας καταπιεστικής μητέρας, η Τόνια Χάρντινγκ μεγαλώνει τραυματικά μέχρι που γίνεται πρωταθλήτρια του καλλιτεχνικού πατινάζ. Όμως ο ανεξέλεγκτος, επιθετικός χαρακτήρας της και ο γάμος της με τον εξίσου απρόβλεπτο Τζεφ θα βάλουν την καριέρα της σε μπελάδες.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Η "Φόνισσα" υποψήφια για 16 βραβεία Ίρις

Δείτε αναλυτικά της υποψηφιότητες για την επετειακή 15η απονομή της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
25/04/2024

Συνεχίζονται οι προβολές του ντοκιμαντέρ "Χρήστος, το Τελευταίο Παίδι"

Η βραβευμένη ταινία της Τζούλια Αμάτι παίζεται για δεύτερη εβδομάδα στους κινηματογράφους.

Αγγελική Παπούλια πώς βρέθηκες στη Σλοβενία για τον "Τελευταίο Ήρωα";

Η καταξιωμένη Ελληνίδα ηθοποιός μιλά στο "α" για τη συμμετοχή της στη σπιρτόζικη δραμεντί όπου υποδύεται μια εκπρόσωπο πολυεθνικής που αναστατώνει μια μικρή φτωχή κοινωνία.

Επαγγελματίας Υπνοβάτης

Ενδιαφέρουσα ιδέα που μένει απλά υποσχόμενη, μιας και υλοποιείται με σεναριακή χοντροκοπιά, ερμηνευτική ανεπάρκεια και αφηγηματική προχειρότητα.

Μην Ανοίγεις την Πόρτα

Η πρώτη ταινία των Unboxholics είναι ένα ψυχολογικό θρίλερ με υποβλητική ατμόσφαιρα, αλλά ελάχιστο ψαχνό. Δραματικά ισχνό και σκηνοθετημένο μονότονα, κορυφώνεται χωρίς την παραμικρή έκπληξη.

Οι Αντίπαλοι

Σεναριακό υπόδειγμα αθλητικού (μελο)δράματος πάνω στις απρόβλεπτες διαδρομές των ανθρώπινων επιθυμιών. "Χορογραφημένο" με ερωτική ένταση και σκηνοθετημένο με φλασάτη, βιντεοκλιπίστικη αυταρέσκεια.

Ζωντανό Πνεύμα

Δύο κόσμοι και τρεις γενιές συγκρούονται σε ένα δράμα ενηλικίωσης με στοιχεία μαγικού ρεαλισμού, κωμωδίας και θρίλερ, το οποίο, όμως, ασθμαίνει για να βρει την ιδανική ισορροπία.