Δεν Είμαι η Μαντάμ Μποβαρύ

2,5

Ευρηματική κι ενδιαφέρουσα, αλλά άνιση και αδικαιολόγητα εκκεντρική (εκτεταμένη χρήση του κυκλικού κάδρου) σάτιρα μιας… σουρεαλιστικής κοινωνικοπολιτικής πραγματικότητας.

Δεν Είμαι η Μαντάμ Μποβαρύ

Ευρηματική κι ενδιαφέρουσα, αλλά άνιση και αδικαιολόγητα εκκεντρική (εκτεταμένη χρήση του κυκλικού κάδρου) σάτιρα μιας… σουρεαλιστικής κοινωνικοπολιτικής πραγματικότητας.

Δεν Είμαι η Μαντάμ Μποβαρύ - εικόνα 1

Σκηνοθέτης εμπορικά επιτυχημένων κωμωδιών («The Dream Factory») αλλά και βραβευμένων δραμάτων εποχής («The Banquet»), ο Φενγκ Σια­ογκάνγκ απέσπασε πέρυσι το βραβείο καλύτερης ταινίας στο Σαν Σεμπαστιάν με τη διασκευή του μυθιστορήματος του Ζενγιούν Λιου «Δεν είμαι η Τζιλιάν Παν». Μυθική φιγούρα της κινέζικης λογοτεχνίας, η σατανική Παν αντιστοιχίζεται με την άπιστη Μαντάμ Μποβαρί του Φλομπέρ και χρησιμοποιείται με άκρως ειρωνικό τρόπο στην ταινία, περιγραφή του καφκικού Γολγοθά μιας γυναίκας για να βρει το... παλαβό δίκιο της. Εξαπατημένη από τον άντρα της, η Λι ξεκινάει δικαστικό αγώνα για να αποδείξει πως εκείνος παραβίασε την ιδιωτική συμφωνία τους και την παρέσυρε σε εικονικό διαζύγιο.

Αν και παγιδεύεται στα γραφειοκρατικά­ γρανάζια του δικαστικού και πολιτικού συστήματος, η Λι επιμένει πεισματικά φτάνοντας μέχρι το Πεκίνο. Η πορεία της, αστεία όσο κι επίπονη, ξεσκεπάζει απολαυστικά έναν κόσμο­ παραλόγου, δέσμιο κοντόφθαλμων (προσωπικών και συλλογικών) συμφερόντων. Πρόκειται για μια ευρηματική, αλλά άνιση και αδικαιολόγητα εκκεντρική (εκτεταμένη χρήση του κυκλικού κάδρου-αναφορά στην παραδοσιακή κινέζικη ζωγραφική) σάτιρα μιας... σουρεαλιστικής κοινωνικοπολιτικής πραγματικότητας, πολύ κοντύτερή μας από όσο αρχικά φανταζόμαστε.

Κίνα. 2016. Διάρκεια: 128΄. Διανομή: WEIRD WAVE.

Περισσότερες πληροφορίες

Δεν Είμαι η Μαντάμ Μποβαρύ

Wo Bu Shi Pan Jin Lian / I Am Not Madame Bovary
2,5
  • Δραματική κομεντί
  • 2016
  • Διάρκεια: 128 '
  • Σιαογκάνγκ Φενγκ

Εξαπατημένη από τον άντρα της, μια γυναίκα ξεκινάει δικαστικό αγώνα για να αποδείξει τη δολοπλοκία του. Αν και παγιδεύεται στα γραφειοκρατικά γρανάζια του κινεζικού δικαστικού και πολιτικού συστήματος, επιμένει πεισματικά φτάνοντας μέχρι το Πεκίνο και τις κομματικές συνεδριάσεις.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Έρχονται κλασικά ιαπωνικά αριστουργήματα στα θερινά σινεμά

Ακίρα Κουροσάβα, Μίκιο Ναρούσε, Σοσέι Ιμαμούρα, Κένζι Μιζογκούτσι, Γιασουχίρο Όζου, Κον Ιτσικάουα, Κιγιόσι Κουροσάουα, Τακάσι Μίικε, Τεϊνοσουκε Κινουγκάσα, Χιρόσι Τετσιγκαχάρα & Μασάκι Κομπαγιάσι, σε ένα αφιέρωμα στους Ιαπωνικούς κινηματογραφικούς θησαυρούς.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
17/05/2024

Οι καλύτερες ταινίες που παίζουν τώρα στα σινεμά (15-22/5)

Μια λίστα με τις ιδανικότερες προτάσεις για κινηματογραφική έξοδο αυτήν την εβδομάδα.

Στο φεστιβάλ Αγών το σινεμά συναντά την αρχαιολογία

Ανακαλύψτε το πρόγραμμα της διοργάνωσης όπου η ιστορία εμπνέει τον κινηματογράφο.

77ο Φεστιβάλ Καννών: Το Megalo (χαμένο) στοίχημα του Φράνσις Κόπολα

Διπλά βραβευμένος με Χρυσό Φοίνικα, ο σκηνοθέτης του "Νονού" παρουσιάσε στις Κάννες το κινηματογραφικό σχέδιο στο οποίο επένδυσε σαράντα χρόνια από τη ζωή του. Το "Megalopolis", όμως, αποδείχτηκε δυστυχώς μια εκκωφαντική αποτυχία.

Το "Λώξη" δεν είναι μόνο ένα ντοκιμαντέρ για την πρώτη ηθοποιό με σύνδρομο Down

Οι σκηνοθέτες της ταινίας για την Λωξάνδρα Λούκας που έγραψε ιστορία παίζοντας στο Εθνικό Θέατρο, μιλούν στο "α" για το πολύτιμο φιλμ τους.

Ο Ρένος Χαραλαμπίδης για τα "Φτηνά Τσιγάρα"

"Έκλαιγα μόνος μου έξω από τις αίθουσες, εγκατέλειψα τα σχέδια μου" σχολίασε ο σκηνοθέτης και ηθοποιός.

Η Βίκυ Καγιά και η Σοφία Κόκκαλη είναι μητέρα και κόρη στο "Πολύδροσο" του The Boy

Οι συμπρωταγωνίστριες της νέας ταινίας του Αλέξανδρου Βούλγαρη μιλούν στο "α" για τη συμμετοχή τους στο ατμοσφαιρικό δράμα που ψηλαφεί τις έννοιες της μητρότητας και της απώλειας.