Love in Rome

3,5

Ο μύθος της μοιραίας γυναίκας παίρνει πιο… αντονιονική μορφή σε ένα κομψό μα πικρό ρομαντικό δράμα.

Love in Rome

Ο Μαρτσέλο είναι ένας γοητευτικός, άνεργος διανοούμενος ο οποίος ερωτεύεται την Άννα, μια όμορφη στάρλετ που προσπαθεί να κάνει καριέρα ηθοποιού. Είναι όμως συναισθηματικά άστατη, γεγονός με το οποίο ο Μαρτσέλο προσπαθεί αρχικά να συμβιβαστεί, αλλά τελικά τού είναι αδύνατο να το αποδεχτεί. Ο μύθος της μοιραίας γυναίκας παίρνει πιο… αντονιονική μορφή σε ένα κομψό μα πικρό ρομαντικό δράμα.

Love in Rome - εικόνα 1

Από τους θεμελιωτές της μεταπολεμικής ιταλικής κωμωδίας («Ο Φανφαρόνος», «Τα Τέρατα», «Άρωμα Γυναίκας»), ο Ντίνο Ρίζι συνεργάστηκε το 1960 με τον συνσεναριογράφο του Φελίνι, τον Ένιο Φλαϊάνο, για τη διασκευή ενός μυθιστορήματος του Έρκολε Πάτι. Μόνο που εδώ η πρώτη ύλη είναι σαφώς δραματικότερη, παραλλαγή του μύθου της μοιραίας γυναίκας που ξεκίνησε από το φιλμ νουάρ και φτάνει στο «Ντάρλινγκ» (1965) του Τζον Σλέζινγκερ. Στην ταινία, η οποία προβλήθηκε στην Ελλάδα με τον τίτλο «Η Νυμφομανής» (!), το αρσενικό «θύμα» είναι ο Μαρτσέλο, ένας άνεργος διανοούμενος ο οποίος ερωτεύεται μια όμορφη στάρλετ που προσπαθεί να κάνει καριέρα ηθοποιού.

Εκείνη όμως είναι συναισθηματικά άστατη, γεγονός με το οποίο προσπαθεί αρχικά να συμβιβαστεί ο Μαρτσέλο, αλλά τελικά τού είναι αδύνατο να το αποδεχτεί. Ο Φλαϊάνο, ο οποίος αμέσως μετά θα συνυπογράψει σεναριακά τη «Νύχτα» του Αντονιόνι, δίνει ένα στεγνό, υπαρξιακά πικρό ύφος σε μια ιστορία με μελοδραματικές πινελιές, ενώ η στιβαρή όσο και κομψή σκηνοθετική διαχείριση του Ρίζι (εξαιρετική δουλειά στους φωτισμούς και στις εναλλαγές των εποχών) προσθέτει στο ερωτικό αδιέξοδο έναν υποδόριο σαρκασμό κι επιπλέον μια κοινωνική διάσταση.

Α/Μ. Ιταλία, Γαλλία. 1960. Διάρκεια: 107΄. Διανομή: NEW STAR.

Περισσότερες πληροφορίες

Love in Rome

Un Amore a Roma
3,5
  • Δραματική
  • 1960
  • Διάρκεια: 107 '
  • Ντίνο Ρίζι

Ο Μαρτσέλο είναι ένας γοητευτικός, άνεργος διανοούμενος ο οποίος ερωτεύεται την Άννα, μια όμορφη στάρλετ που προσπαθεί να κάνει καριέρα ηθοποιού. Είναι όμως συναισθηματικά άστατη, γεγονός με το οποίο ο Μαρτσέλο προσπαθεί αρχικά να συμβιβαστεί, αλλά τελικά τού είναι αδύνατο να το αποδεχτεί.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Κάουτερ Μπεν Χανία: "Όσα συμβαίνουν στη Γάζα μάς κάνουν όλους Παλαιστίνιους"

Η βραβευμένη στη Βενετία σκηνοθέτρια της "Φωνής της Χιντ Ρατζάμπ" μιλάει για την κινηματογραφική διαχείριση ενός σοκαριστικού αληθινού ντοκουμέντου, το οποίο μετέτρεψε σε πολιτικό θρίλερ και σε μια ηχηρή αντιπολεμική κραυγή.

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΗΣΤΟς ΜΗΤΣΗς
05/12/2025

Μαρία Κομνηνού, ποια είναι τα must του 14ου Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου της Αθήνας;

Η Καλλιτεχνική Διευθύντρια μας παρουσιάζει τις προβολές και τις δράσεις που δεν πρέπει να χάσουμε τις πρώτες μέρες του φεστιβάλ.

Λώρη Λοϊζίδη, πώς είναι να φτιάχνεις ένα ελληνικό χριστουγεννιάτικο παραμύθι;

Με αφορμή την πρεμιέρα της νέας ταινίας του Χρήστου Κανάκη, "Τα Κάλαντα των Χριστουγέννων", το "α" συζήτησε με τον πρωταγωνιστή και σεναριογράφο Λώρη Λοϊζιδη.

Όλες οι κριτικές των νέων ταινιών της εβδομάδας

Η άποψη του "α" για τις πρεμιέρες που παίζονται στους κινηματογράφους από τις 4 Δεκεμβρίου.

"Τα Κάλαντα των Χριστουγέννων" ήχησαν νωρίτερα στην μεγάλη οθόνη

Επίσημη πρεμιέρα για την πολυαναμενόμενη Χριστουγεννιάτικη ταινία του Χρήστου Κανάκη.

Πέντε Νύχτες στου Φρέντι 2

Η δεύτερη ταινία του δημοφιλούς franchise κλείνει το μάτι στους θαυμαστές του τρόμου, αλλά δυστυχώς η πίτσα του Freddy Fazbear έχει ήδη κρυώσει.

Η Φωνή της Χιντ Ρατζάμπ

Αργυρό Λιοντάρι στη Βενετία για μια συγκινητική αντιπολεμική καταγγελία με συναρπαστική εξέλιξη και καταιγιστικό ρυθμό. Υποδειγματική μείξη ντοκιμαντέρ και μυθοπλασίας, η οποία αποφεύγει την παγίδα του εκβιαστικού μελοδράματος –σχεδόν– ολοκληρωτικά. | Powered by Uber.