Μια Φανταστική Γυναίκα

3

Βραβείο σεναρίου στο Βερολίνο για το ζωντανό, αλμοδοβαρικό πορτρέτο μιας γυναίκας που αναζητά την ταυτότητά της, περιγράφοντας συγκινητικά τον «ηρωικό» αγώνα της.

Μια Φανταστική Γυναίκα

Βραβείο σεναρίου στο Βερολίνο για το ζωντανό, αλμοδοβαρικό πορτρέτο μιας γυναίκας που αναζητά την ταυτότητά της, περιγράφοντας συγκινητικά τον «ηρωικό» αγώνα της.

Μια Φανταστική Γυναίκα - εικόνα 1

Έχοντας εντυπωσιάσει πριν από τέσσερα χρόνια το Φεστιβάλ Βερολίνου με την «Gloria» (βραβείο γυναικείας ερμηνείας), το διεισδυτικό πορτρέτο μιας 58χρονης η οποία διεκδικεί τη θέση της σε μια κοινωνική ζωή που προσπαθεί να την κρατήσει «εκτός δράσης», ο Χιλιανός Σεμπάστιαν Λέλιο επέστρεψε φέτος στην Μπερλινάλε με ένα ανάλογης θεματικής δράμα. Η ηρωίδα του Μαρίνα βρίσκεται αυτήν τη φορά στο κοινωνικό περιθώριο λόγω της σεξουαλικής της ταυτότητας, καθώς είναι μια τρανσέξουαλ που δουλεύει ως σερβιτόρα και τραγουδίστρια σε κλαμπ. Οι πρώτες σκηνές μάς αποκαλύπτουν την ατάραχη ερωτική σχέση που έχει με τον μεγαλύτερό της σε ηλικία, χωρισμένο Ορλάντο. Η οδύσσειά της θα αρχίσει με τον ξαφνικό θάνατο του συντρόφου της, ο οποίος θα τη φέρει αντιμέτωπη με τις υποψίες της αστυνομίας για βιασμό και πορνεία αλλά και την εχθρική αντιμετώπιση της οικογένειας του Ορλάντο, καθώς ο γιος και η πρώην γυναίκα του επιθυμούν να σβήσουν κάθε ίχνος της παρουσίας της στη ζωή του.

Μια Φανταστική Γυναίκα - εικόνα 2

Με τη Μάρεν Άντε («Toni Erdmann») και τον Πάμπλο Λαραΐν («No», «Νερούδα») στην παραγωγή, το στερεό δράμα του Λέλιο ακολουθεί τη δαιδαλώδη διαδρομή ενός παγιδευμένου ανθρώπου πρώτα στη σοκαριστική ταπείνωση, κατόπιν στην επώδυνη συνειδητοποίηση και τέλος στην προσπάθεια ανάκτησης της χαμένης ταυτότητάς του, η οποία θα γίνει τόσο η ψυχολογική όσο και η κοινωνική πυξίδα του. Με διαρκώς παρούσα, όπως και στην «Gloria», την αίσθηση της αστικής αλλοτρίωσης (η αρχιτεκτονική «σκιά» του Σαντιάγκο στοιχειώνει τα ατμοσφαιρικά πλάνα), οι μελοδραματικοί τόνοι της ταινίας μάς φέρνουν σε γνώριμα, αλμοδοβαρικά νερά, στα οποία ο Λέλιο πλέει με σιγουριά, ενώ τονίζει τις έννοιες του διχασμού, του αυθεντικού και του ψεύτικου, της απόκρυψης και της παραπλάνησης. Αν και δεν διαθέτει το πάθος που δονεί τις εικόνες του Ισπανού δασκάλου του, χτίζει με μαεστρία (βραβείο σεναρίου στο Βερολίνο) έναν μεστό ρόλο γεμάτο αιχμές και τον παραδίνει στην ασυγκράτητη Ντανιέλα Βέγκα, μια πραγματική ερμηνευτική αποκάλυψη.

Χιλή, Γερμανία, Ισπανία. 2016. Διάρκεια: 104΄. Διανομή: SEVEN FILMS / STRADA FILMS.

Περισσότερες πληροφορίες

Μια Φανταστική Γυναίκα

Una Mujer Fantástica
3
  • Δραματική
  • 2017
  • Διάρκεια: 104 '
  • Σεμπαστιάν Λέλιο

Η Μαρίνα είναι μια τρανσέξουαλ που δουλεύει ως σερβιτόρα και τραγουδίστρια σε κλαμπ. Μετά τον ξαφνικό θάνατο του συντρόφου της θα βρεθεί αντιμέτωπη τόσο με την εχθρική αντιμετώπιση της οικογένειάς του όσο και με τη συνολική κοινωνική προκατάληψη. Εκείνη όμως είναι αποφασισμένη να αντιδράσει.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Εμφύλιος Πόλεμος

Πολιτική περιπέτεια γυρισμένη με ρεαλισμό, προβλέψιμα απλοϊκή στην εξέλιξή της και μονοδιάστατη στην παραβολή της για τη σύγχρονη αμερικανική πραγματικότητα.

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΗΣΤΟς ΜΗΤΣΗς
18/04/2024

Η Αρπαγή

Δομημένη σαν ψυχολογικό θρίλερ, μια ιστορία εμμονής αποκαλύπτει τη συντριπτική δύναμη των κοινωνικών ρόλων σ’ έναν κόσμο ψυχολογικής ανασφάλειας κι έλλειψης επικοινωνίας.

Το Περασμένο Καλοκαίρι

Αρκετά πιστό ριμέικ της δανέζικης "Βασίλισσας της Καρδιάς". Ενός τολμηρότερου ερωτικού δράματος, το οποίο διέθετε ένα διαφορετικό, αιχμηρό φινάλε.

Αμπιγκέιλ

Το μυστήριο συναντά το horror και το απενοχοποιημένο φαν, σε ένα διασκεδαστικό μιξ αναφορών και χαβαλέ, μέχρις ότου χαθεί ο έλεγχος και κυριαρχήσει η σαχλαμάρα.

Σπίθα στη Θάλασσα

Συγκινητικό δράμα επώδυνης ενηλικίωσης, το οποίο δεν ανοίγεται στα βαθιά σεναριακά, αντλώντας συναισθηματική δύναμη από τους τρισδιάστατους χαρακτήρες του.

Μη μου Λες Ψέματα

Συναισθηματική, στέρεα, όσο και εύπεπτη δραμεντί πάνω στα αληθινά ψέματα, τα οποία ξεκινούν από τη ζωή και γίνονται συναρπαστικές λογοτεχνικές και κινηματογραφικές ιστορίες.

Ένα Φλιτζάνι Καφέ και Καινούργια Παπούτσια

Υπαρξιακά αδιέξοδα πασχίζουν να αναδειχθούν μέσα από μια μελοδραματική συνθήκη, ο μινιμαλιστικός χειρισμός της οποίας καταντά φτωχός και μονοδιάστατος.