Η Ενοχή των Αθώων

Ατμοσφαιρική, στιλιζαρισμένη και στιβαρά ερμηνευμένη αναπαράσταση αληθινών γεγονότων, τα οποία εγείρουν μια σειρά από σκληρά ηθικά ερωτήματα που στο τέλος απαντιούνται με έναν εύκολο, συγκαταβατικό τρόπο.

Η Ενοχή των Αθώων

Ατμοσφαιρική, στιλιζαρισμένη και στιβαρά ερμηνευμένη αναπαράσταση αληθινών γεγονότων, τα οποία εγείρουν μια σειρά από σκληρά ηθικά ερωτήματα που στο τέλος απαντιούνται με έναν εύκολο, συγκαταβατικό τρόπο.

Η Ενοχή των Αθώων - εικόνα 1

Σεναριογράφος και σκηνοθέτης δραμάτων («Nathalie…», «Coco Before Chanel») αλλά και κομεντί χαρακτήρων («Το Κορίτσι Από το Μονακό», «Ούτε στον Εχθρό μου», «Η Άλλη Μποβαρί») με ισχυρούς γυναικείους πρωταγωνιστικούς ρόλους, η Αν Φοντέν υπογράφει τώρα την πιο σκοτεινή ταινία της, η οποία βασίζεται σε αληθινά γεγονότα: στην Πολωνία του 1945 η Ματίλντ, μια Γαλλίδα γιατρός του Ερυθρού Σταυρού, ανακαλύπτει πως πολλές μοναχές ενός μοναστηριού, βιασμένες από Σοβιετικούς στρατιώτες, είναι έγκυοι. Προσπαθεί να τις βοηθήσει, αλλά εκείνες θέλουν να κρατήσουν πάση θυσία την ιστορία κρυφή. Έτσι επισκέπτεται μυστικά το μοναστήρι, φροντίζει και ξεγεννά τις καλόγριες χωρίς να μπορεί να αποκαλύψει σε κανέναν άλλον την αλήθεια.

Η Ενοχή των Αθώων - εικόνα 2

Η περιγραφή της όλης κατάστασης, η οποία θα μπορούσε εύκολα να ξεφύγει στο κωμικοτραγικό, είναι πειστική, με τη σέξι Λου ντε Λαάζ («Η Μεγάλη Αναμονή») να εντυπωσιάζει με τη μεστή, ερμηνευτικά μετρημένη παρουσία της. Η απουσία πίστης που χαρακτηρίζει την ηρωίδα γίνεται αφορμή για μια σειρά ανάλογων συζητήσεων με τις μοναχές, αλλά ευτυχώς το σενάριο εκβιάζει ελάχιστες εύκολες λύσεις κι εστιάζει στα διλήμματα των χαρακτήρων. Το παγωμένο­ τοπίο και το εικαστικό στιλιζάρισμα, το οποίο οφείλεται κυρίως στην ψυχρή μα ατμοσφαιρική φωτογραφία της Καρολίν Σαμπετιέ («Holy Motors», «Ενώπιον Θεών και Ανθρώπων»), εντείνουν την αυστηρότητά τους, με τη σπουδαία Αγκάτα Κουλέζα της «Ida» να κυριαρχεί με τη –θαρρείς– βγαλμένη από αρχαία τραγωδία παρουσία της.

Εξαιρετική ως ηγουμένη Αμπές, κρατάει στα χέρια της το μέλλον των βρεφών και σηκώνει στους ώμους της όλο το ηθικό βάρος των αποφάσεων – άρρηκτα δεμένων με τη θρησκευτική πίστη, την επιβίωση, την τιμή, τις ανθρώπινες αξίες, τη ζωή και το θάνατο. Είναι κρίμα που η ταινία δεν εστιάζει σε αυτήν, έναν αληθινά τραγικό χαρακτήρα στο μέσον μιας απόλυτα ταραγμένης εποχής, αλλά ακολουθεί μέχρι τέλους τις αλτρουίστριες Ματίλντ και αδελφή Μαρία, δύο κινηματογραφικά και ηθικά «καθαρούς» χαρακτήρες, που αγιοποιεί απλοϊκά το εύκολο φινάλε.

Γαλλία, Πολωνία. 2016. Διάρκεια: 115΄. Διανομή: FEELGOOD ENT.

Περισσότερες πληροφορίες

Η Ενοχή των Αθώων

Les Innocents / Agnus Dei
2,5
  • Δραματική
  • 2016
  • Διάρκεια: 115 '
  • Αν Φοντέν

Στην Πολωνία του 1945 μια Γαλλίδα γιατρός του Ερυθρού Σταυρού ανακαλύπτει πως πολλές μοναχές ενός μοναστηριού, βιασμένες από Σοβιετικούς στρατιώτες, είναι έγκυοι. Προσπαθεί να τις βοηθήσει, χωρίς όμως να μπορεί να αποκαλύψει σε κανέναν άλλον την αλήθεια.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Οι ταινίες που έρχονται στις αίθουσες την Πέμπτη 29/9

Μια επική περιπέτεια και τέσσερις ακόμα τίτλοι προσεχώς στις μαρκίζες των κινηματογράφων.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
25/09/2022

Ο Ομάρ Ελ Ζοχάιρι κάνει την πατριαρχία "Φτερά και Πούπουλα"

Συνομιλούμε με το σκηνοθέτη του πρωτότυπου αιγυπτιακού δράματος όπου ο Μαγικός ρεαλισμός συναντά κοινωνική καταγγελία.

Ο Χρήστος Μασσαλάς, η Έλσα Λεκάκου και το θεαματικό "Broadway"

Το "α" συνάντησε το σκηνοθέτη και την πρωταγωνίστρια της εντυπωσιακής ελληνικής ταινίας, στην οποία η συνοχή ανάμεσα στα μέλη μιας ομάδας χορευτών – πορτοφολάδων που έχει ως ορμητήριο ένα εγκαταλελειμμένο αθηναϊκό θέατρο αρχίζει να καταρρέει εξαιτίας της άφιξης ενός νέου προσώπου.

Broadway

Αλμοδοβαρικό δράμα με αφηγηματική ευρηματικότητα και φρεσκάδα. Αν και χωρίς ολοκληρωμένες σεναριακές ιδέες, εντυπωσιάζει ως πολλά υποσχόμενο σκηνοθετικό ντεμπούτο.

Φτερά και Πούπουλα

Μεγάλο Βραβείο της "Εβδομάδας Κριτικής" των Καννών για μια αθόρυβη σουρεαλιστική σάτιρα που ανατέμνει βιτριολικά την αιγυπτιακή πραγματικότητα.

Μην Ανησυχείς Αγάπη Μου

Το American dream ως αστικός εφιάλτης και ένα ψυχολογικό θρίλερ που δεν ξέρει να διαχειριστεί, σεναριακά και σκηνοθετικά, τις ιδέες του, οδηγούμενο σε μια αυτοκαταστροφική, παρωδιακή σχεδόν κορύφωση.

Η Συγκάλυψη

Τυπικό - ατμοσφαιρικό και κοινωνικά καταγγελτικό - Nordic noir, βασισμένο στη λογοτεχνική σειρά "Τμήμα Q" του Γιούσι Άντλερ – Όλσεν. Έχουν προηγηθεί τέσσερις δανέζικες ταινίες (2013-18) με διαφορετικούς πρωταγωνιστές.