Θα Πέσει η Νύχτα

3,5

Το μέχρι πρότινος καταχωνιασμένο ντοκιμαντέρ του Άλφρεντ Χίτσκοκ για τα στρατόπεδα συγκέντρωσης απεικονίζει τα αδιαμφισβήτητα εγκλήματα των ναζί εις βάρος ανυπεράσπιστων ανθρώπων ανά την Ευρώπη. Μια ταινία που δύσκολα ξεχνάει όποιος τη δει.

Θα Πέσει η Νύχτα

Το μέχρι πρότινος καταχωνιασμένο ντοκιμαντέρ του Άλφρεντ Χίτσκοκ για τα στρατόπεδα συγκέντρωσης απεικονίζει τα αδιαμφισβήτητα εγκλήματα των ναζί εις βάρος ανυπεράσπιστων ανθρώπων ανά την Ευρώπη. Μια ταινία που δύσκολα ξεχνάει όποιος τη δει.

Θα Πέσει η Νύχτα - εικόνα 1

Τους τελευταίους μήνες του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου ο παραγωγός Σίντνεϊ Μπερνστάιν και ο Άλφρεντ Χίτσ­κοκ ανέλαβαν τη δημιουργία ενός ντοκιμαντέρ που θα απεικόνιζε τα εγκλήματα των ναζί στα στρατόπεδα συγκέντρωσης, τα οποία μόλις είχαν αρχίσει να αποκαλύπτονται. Η μέχρι πρότινος καταχωνιασμένη ταινία απεικονίζει τις φρικαλεότητες που αντίκρισαν οι κινηματογραφιστές του στρατού, μέσα από τις αφηγήσεις των οποίων, όπως και των επιζώντων που φαίνονται στα πλάνα, μαθαίνουμε για τους θαλάμους αερίων, τους άταφους νεκρούς, τις αποθήκες ανθρώπινων μαλλιών­, γυα­λιών και άλλων προσωπικών αντικειμένων που δεν άφηναν ανεκμετάλλευτα τα SS.

Παρά την ιστορική σημασία του, το ντοκιμαντέρ έμελλε να μην ολοκληρωθεί, καθώς θα επηρέαζε αρνητικά την εξωτερική πολιτική της Μεγάλης Βρετανίας­, η οποία επεδίωκε συμφιλίωση με τον γερμανικό λαό. Το υλικό που συγκεντρώθηκε, πάντως, χρησιμοποιήθηκε ως αποδεικτικό υλικό στις δίκες των ναζί, εκπληρώνοντας έτσι έναν από τους στόχους του. Προτού πέσει η νύχτα, λοιπόν, το ντοκιμαντέρ του Αντρέ Σίνγκερ, μόνιμου συνεργάτη του Βέρνερ Χέρτζογκ, μας υπενθυμίζει ενάντια σε τι πρέπει να μαχόμαστε καθημερινά και πως τίποτα δεν έχει κριθεί ακόμη.

Α/Μ, Έγχρ. Μ. Βρετανία. 2014. Διάρκεια: 75΄. Διανομή: FILMCENTER ΤΡΙΑΝΟΝ.

Περισσότερες πληροφορίες

Θα Πέσει η Νύχτα

Night Will Fall
3,5
  • Ντοκιμαντέρ
  • 2014
  • Διάρκεια: 75 '
  • Αντρέ Σίνγκερ

Πρόσφατα ανακαλυφθέν ντοκιμαντέρ του Άλφρεντ Χίτσκοκ με θέμα τα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης, γυρισμένο κατά τους τελευταίους μήνες του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Οι νέες ταινίες που θα δούμε στα σινεμά από την Πέμπτη 10/09

Ο "Κόκορας", τα "Μαγικά Φίλτρα 2" κι όλα όσα θα δούμε την επόμενη εβδομάδα (10-16/09)

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
06/09/2026

DISFF49: 10 λόγοι που ανυπομονούμε για το Φεστιβάλ Δράμας

Το 49ο Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας (DISFF49) επιστρέφει από τις 6 έως τις 12 Σεπτεμβρίου, φέρνοντας στη Δράμα νέες κινηματογραφικές φωνές. Φτιάξαμε μια λίστα με τις ταινίες που περιμένουμε να δούμε στην αγαπημένη γιορτή των μικρομηκάδων.

Φεστιβάλ Βενετίας 2026: Τα στιγμιότυπα της τρίτης μέρας

Το "α" και ο Χρήστος Μήτσης βρίσκονται στο 83ο Φεστιβάλ Βενετίας (2-12/9), στο οποίο η πολιτική και η ταινία του Μάρτιν ΜακΝτόνα "Wild Horse Nine" μονοπωλούν δηλώσεις και συζητήσεις. Ακολουθούν τα πιο ενδιαφέροντα highlights της τρίτης μέρας.

Ταινίες με μικρούς πρωταγωνιστές που βλέπουμε στους κινηματογράφους αυτή την εβδομάδα

Διαβάστε για όσες ταινίες με παιδιά στους πρωταγωνιστικούς ρόλους αξίζει να δείτε στα σινεμά αυτή την εβδομάδα.

Οι νέες ταινίες που βλέπουμε το ΠΣΚ στα θερινά σινεμά

Όλες οι νέες ταινίες που παίζονται στους κινηματογράφους από τις 3 Σεπτεμβρίου.

Φεστιβάλ Βενετίας 2026: Τα στιγμιότυπα της δεύτερης μέρας

Το "α" και ο Χρήστος Μήτσης βρίσκονται στο 83ο Φεστιβάλ Βενετίας (2-12/9), το οποίο ξεκίνησε δυναμικά, βρίσκοντας ήδη το πρώτο του μεγάλο φαβορί. Ακολουθούν τα πιο ενδιαφέροντα highlights της δεύτερης μέρας.

"Κωδικός Τεχεράνη": Ο Λίαμ Νίσον επιστρέφει σε επικίνδυνες αποστολές

Ένα κατασκοπικό θρίλερ με φόντο το Ιράν, μυστικά εκατομμύρια και πρωταγωνιστές τους Λίαμ Νίσον και Ζάκαρι Λέβι έρχεται στις αίθουσες στις 17 Σεπτεμβρίου.