Ο Επιφανής Πολίτης

3

Λιτή, διεισδυτική και πικρά συγκινητική κομεντί πάνω στη φήμη, την καλλιτεχνική ελευθερία και τη σχέση ζωής και τέχνης.

Ο Επιφανής Πολίτης

Λιτή, διεισδυτική και πικρά συγκινητική κομεντί πάνω στη φήμη, την καλλιτεχνική ελευθερία και τη σχέση ζωής και τέχνης.

Ο Επιφανής Πολίτης - εικόνα 1

Οι αδερφοί Κοέν θα μπορούσαν να είχαν απογειώσει μια τέτοια ιδέα: έχοντας αρνηθεί να παραστεί σε μια σειρά από βραβεύσεις και δημόσιες εκδηλώσεις, ο Αργεντινός νομπελίστας Ντανιέλ Μοντοβάνι δέχεται να ταξιδέψει από τη Βαρκελώνη πίσω στη γενέτειρά του, η οποία θέλει να τον τιμήσει. Σαράντα χρόνια μετά, ωστόσο, το μικρό Σάλας είναι γεμάτο εκπλήξεις για τον διάσημο συγγραφέα, οι οποίες ξεκινούν από την υποδοχή του στο αεροδρόμιο, όπου ένας ελαφρά καθυστερημένος τύπος τον παραλαμβάνει με ένα σαραβαλιασμένο αμάξι που παραδίδει πνεύμα γρήγορα, και συνεχίζονται με μια σειρά ομιλιών που πρέπει ο ίδιος να κάνει ή κάποιες πολιτιστικές εκδηλώσεις στις οποίες οφείλει να συμμετάσχει. Μέσα σε όλα αυτά ο αμήχανος Μοντοβάνι θα συναντήσει παλιούς γνωστούς και νέους θαυμαστές, όπως και το κορίτσι που άφησε πίσω του, παντρεμένο πλέον με έναν παιδικό του φίλο.

Ο Επιφανής Πολίτης - εικόνα 2

Ακολουθώντας μια απλή σεναριακή διαδρομή, η οποία νοστιμίζει με μερικούς γραφικούς χαρακτήρες και άφθονες απολαυστικές ατάκες, οι Ντουπράτ και Κοέν (του βραβευμένου στο Σάντανς «The Man Next Door») επικεντρώνονται στον βασικό πρωταγωνιστή και στη σχέση του τόσο με τη μυθοπλαστική τέχνη όσο και με την αληθινή ζωή. Ο εξαιρετικός Όσκαρ Μαρτίνεζ («Ιστορίες για Αγρίους»), ο οποίος βραβεύτηκε για την ερμηνεία του στο Φεστιβάλ Βενετίας, του δίνει αμφισημία και βάθος, ενώ αναδεικνύει την αδυναμία του καλλιτέχνη να συμβιβαστεί με την πεζή καθημερινότητα και τους ανθρώπους της, πληρώνοντας φυσικά και το ανάλογο τίμημα. Μια πιο ευρηματική σκηνοθεσία θα εκμεταλλευόταν περισσότερο χώρους και καταστάσεις, ακόμη και δεύτερους χαρακτήρες (όπως η Ιρένε), η λιτότητα όμως του «Επιφανούς Πολίτη» κρατάει το κινηματογραφικό υλικό συγκεντρωμένο, φέρνει σε πρώτο πλάνο εύστοχα ερωτήματα και ολοκληρώνει αυτήν τη μετρημένη κομεντί με αυθεντικά γλυκόπικρη συγκίνηση.

Αργεντινή, Ισπανία. 2016. Διάρκεια: 118΄. Διανομή: ONE FROM THE HEART.

Περισσότερες πληροφορίες

Ο Επιφανής Πολίτης

El Ciudadano Illustre / The Distinguished Citizen
3
  • Δραματική κομεντί
  • 2016
  • Διάρκεια: 118 '
  • Γκαστόν Ντιπράτ

Έχοντας αρνηθεί να παραστεί σε μια σειρά από βραβεύσεις, ο Αργεντινός νομπελίστας Ντανιέλ Μοντοβάνι δέχεται να ταξιδέψει από τη Βαρκελώνη πίσω στη γενέτειρά του, η οποία θέλει να τον τιμήσει. Σαράντα χρόνια μετά, ωστόσο, το Σάλας είναι γεμάτο εκπλήξεις για τον διάσημο συγγραφέα.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Το Περασμένο Καλοκαίρι

Αρκετά πιστό ριμέικ της δανέζικης "Βασίλισσας της Καρδιάς". Ενός τολμηρότερου ερωτικού δράματος, το οποίο διέθετε ένα διαφορετικό, αιχμηρό φινάλε.

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΗΣΤΟς ΜΗΤΣΗς
18/04/2024

Αμπιγκέιλ

Το μυστήριο συναντά το horror και το απενοχοποιημένο φαν, σε ένα διασκεδαστικό μιξ αναφορών και χαβαλέ, μέχρις ότου χαθεί ο έλεγχος και κυριαρχήσει η σαχλαμάρα.

Σπίθα στη Θάλασσα

Συγκινητικό δράμα επώδυνης ενηλικίωσης, το οποίο δεν ανοίγεται στα βαθιά σεναριακά, αντλώντας συναισθηματική δύναμη από τους τρισδιάστατους χαρακτήρες του.

Μη μου Λες Ψέματα

Συναισθηματική, στέρεα, όσο και εύπεπτη δραμεντί πάνω στα αληθινά ψέματα, τα οποία ξεκινούν από τη ζωή και γίνονται συναρπαστικές λογοτεχνικές και κινηματογραφικές ιστορίες.

Ένα Φλιτζάνι Καφέ και Καινούργια Παπούτσια

Υπαρξιακά αδιέξοδα πασχίζουν να αναδειχθούν μέσα από μια μελοδραματική συνθήκη, ο μινιμαλιστικός χειρισμός της οποίας καταντά φτωχός και μονοδιάστατος.

Demon Slayer: Kimetsu no Yaiba - To the Training Hashira

Όπως στο περσινό "The Swordsmith Village", έχουμε και εδώ τη συρραφή τριών τηλεοπτικών επεισοδίων, απευθυνόμενη αποκλειστικά στους λάτρεις της πετυχημένης τηλεοπτικής σειράς "Demon Slayer".

Η Μία και Εγώ: Η Ταινία

Πρώτη κινηματογραφική εκδοχή των ναΐφ περιπετειών της ηρωίδας μιας γερμανικής τηλεοπτικής σειράς, η οποία συνδυάζει live action και animation.