Υποψίες

Ειδικό βραβείο της επιτροπής στη Βενετία για μια πολιτική αλληγορία με σκελετό κοινωνικού δράματος κι έντονα στοιχεία ψυχολογικού θρίλερ.

Υποψίες

Ειδικό βραβείο της επιτροπής στη Βενετία για μια πολιτική αλληγορία με σκελετό κοινωνικού δράματος κι έντονα στοιχεία ψυχολογικού θρίλερ.

Υποψίες - εικόνα 1

Μετά το ρωμαλέο ρεαλιστικό δράμα «Πέρα Από το Λόφο» (2012) ο Εμίν Αλπέρ επανέρχεται με άλλη μία κινη­ματογραφική αλληγορία πάνω στη σύγχρονη τουρκική πραγματικότητα, που τιμήθηκε με το ειδικό βραβείο της επιτροπής στη Βενετία. Θέλοντας να αναδείξει την πολλαπλά ταραγμένη, παγιδευμένη σε έναν αόρατο εμφύλιο πόλεμο καθημερινότητα της χώρας του, ακολουθεί τον Καντίρ, ο οποίος αποφυλακίζεται με τον όρο να γίνει πληροφοριοδότης της αστυνομίας. Εγκαθίσταται σε μια φτωχογειτονιά της Κωνσταντινούπολης, κοντά στον μικρότερο αδερφό του, και συλλέγει στοιχεία για τους κατοίκους της, ενώ ταυτόχρονα ψάχνει στα σκουπίδια για βομβιστικά υλικά.

Πάνω στα θεμέλια ενός τυπικού κοινωνικού δράματος, ο Αλπέρ αναπτύσσει ένα βραδείας καύσεως ψυχολογικό θρίλερ, που σκηνή τη σκηνή προσλαμβάνει εφιαλτικές, σχεδόν καφκικές διαστάσεις. Το τέμπο του είναι βαρύ και η αλληγορική διάθεσή του σχεδόν εκβιαστική, μα η ατμόσφαιρά του υποβλητική και η σκηνοθετική του δύναμη εντυπωσιακά αποτελεσματική, φέρνοντας σε πρώτο πλάνο τόσο την ανθρώπινη διάσταση της προσωπικής τραγωδίας όσο και τους μηχανισμούς της καθεστωτικής βίας που παγιδεύει τους πάντες σε έναν παράλογο κύκλο αίματος.

Τουρκία, Γαλλία. 2015. Διάρκεια: 119΄. Διανομή: AMA FILMS.

Περισσότερες πληροφορίες

Υποψίες

Abluka
3
  • Δραματική
  • 2015
  • Διάρκεια: 119 '
  • Εμίν Αλπέρ

Ο Καντίρ αποφυλακίζεται με τον όρο να γίνει πληροφοριοδότης της αστυνομίας. Εγκαθίσταται σε μια φτωχογειτονιά της Κωνσταντινούπολης, κοντά στον μικρότερο αδερφό του, και συλλέγει στοιχεία για τους κατοίκους της, ενώ ταυτόχρονα ψάχνει στα σκουπίδια για βομβιστικά υλικά.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Τρόμος και love story στο trailer του "Bones and All" του Λούκα Γκουαντανίνο

Εν αναμονή της πρεμιέρας της νέας ταινίας του Λούκα Γκουαντανίνο στο 79ο Φεστιβάλ της Βενετίας, παίρνουμε μια πρώτη "γεύση" με το trailer που κυκλοφόρησε.

11/08/2022

79ο Φεστιβάλ Βενετίας: Με βαριά ονόματα κι οσκαρικό αέρα

Εξασφαλίζοντας μερικές από τις πλέον αναμενόμενες πρεμιέρες της επόμενης σεζόν, η φετινή κινηματογραφική Μπιενάλε σηκώνει αυλαία στις 31/8 με το "White Noise" του Νόα Μπάουμπακ. Το "α" θα είναι εκεί με διαρκείς ανταποκρίσεις.

Το Μικρό Βιβλιοπωλείο στο Παρίσι

Ρομαντικό δράμα – συνταγή, γεμάτο γραφικούς χαρακτήρες και γλυκόπικρα συναισθήματα που θυμίζουν λογοτεχνικό μπεστ σέλερ ευρείας κατανάλωσης, βασίζονται όμως σε ιδέα του γνωστού σκηνοθέτη Ετόρε Σκόλα.

Περιμένοντας τον Μποτζάνγκλς

Τολμηρή, μα άνιση μείξη κωμωδίας καταστάσεων, κοινωνικής σάτιρας και συγκινητικού μελοδράματος, η οποία μένει υπερβολικά πιστή στο μυθιστορηματικό πρώτο υλικό της.

Ο Αντικαταστάτης

Αστυνομικό θρίλερ με τολμηρά καταγγελτική διάθεση. Αφηγηματικά ακατέργαστο όμως, δυσκολεύεται εξ αρχής να κάνει την ίντριγκά του πραγματικά ενδιαφέρουσα.

SAS Ειδικές Δυνάμεις: Κόκκινος Συναγερμός

"Die Hard" ιδέα από τα Lidl κι από βιβλίο πολεμοχαρή Βρετανού κομάντο με σινε-διεκπεραίωση στον αυτόματο πιλότο.

Μπαραβέντο

Η πρώτη ταινία του δημιουργού τού cinema novo είναι μια εικαστικά ενδιαφέρουσα, στρατευμένη όσο και φολκλορική κοινωνική διαμαρτυρία η οποία χρωστά τη γοητεία της στην απελευθερωτική ποίηση των εικόνων της.