Glory

3

Οι δημιουργοί του νταρντενικού «Μαθήματος» σκηνοθετούν μια εξίσου διεισδυτική, πικρή κοινωνική σάτιρα.

Glory

Οι δημιουργοί του νταρντενικού «Μαθήματος» σκηνοθετούν μια εξίσου διεισδυτική, πικρή κοινωνική σάτιρα.

Glory - εικόνα 1

Στο «Μάθημα» του 2014, την προηγούμενη ταινία των Βαλτσάνοφ και Γκρόζεβα, η Ναντέζντα είναι μια νομοταγής δασκάλα που μέσα στην τάξη προσπαθεί, μέσω της εξουσίας της, να επιβάλλει το σωστό και το δίκαιο, έξω από αυτήν όμως έρχεται αντιμέτωπη με μια σειρά άλλων εξουσιών –του νόμου, των τραπεζών, των τοκογλύφων, του συζύγου της– οι οποίες την παγιδεύουν σε έναν ηθικά φαύλο κύκλο.

Πώς διατηρεί, λοιπόν, κάποιος τις αρχές και την αξιοπρέπειά του σε έναν κόσμο απάνθρωπης λογικής και οργανωμένων συμφερόντων; Η ερώτηση γίνεται επιτακτικότερη­ στο «Glory» (μάρκα ρολογιού), στο οποίο ο φτωχός και μοναχικός σιδηροδρομικός Τσάνκο Πετρόφ βρίσκει στις ράγες του τρένου ένα μεγάλο χρηματικό ποσό, το οποίο παραδίδει στις αρχές και γίνεται το πρόσωπο της ημέρας. Όλα όμως παίρνουν απρόοπτη τροπή όταν το παλιό του ρολόι, πολύτιμο οικογενειακό κειμήλιο, φτάνει στα χέρια της υπεύθυνης δημοσίων σχέσεων του υπουργείου, η οποία το χάνει.

Glory - εικόνα 2

Στη στιβαρή παράδοση των ανατολικοευρωπαϊκών κοινωνικών δραμάτων των δεκαετιών του ’60 και του ’70, το «Glory» διαθέτει σχεδόν κισλοφσκική ακρίβεια στον τρόπο με τον οποίο συνδέει το ατομικό δράμα με την καθημερινότητα, ορατή και αόρατη, που το περιβάλλει. Ο δρόμος προς την εξαγωγή πολιτικών συμπερασμάτων είναι δραματικά καθαρός, αν κι ελάχιστα πρωτότυπος, ενώ οι χαρακτήρες που τον ακολουθούν συγκινούν με την ειλικρίνεια που αγωνίζονται να υπερασπιστούν την αλήθεια τους. Η οποία χάνεται ανάμεσα στο αντικειμενικό και το υποκειμενικό, το δίκαιο και το άδικο, το ιδιωτικό και το δημόσιο, το αληθινό και το ψεύτικο. Παίζοντας τον ρόλο της μοίρας, οι κοινωνικοί κανόνες ορίζουν το παιχνίδι ερήμην των ίδιων των παικτών και η τελική αίσθηση δεν μπορεί να είναι άλλη από αυτή μιας βαθιά πικρής, κωμικοτραγικής ματαιότητας.

Βουλγαρία, Ελλάδα. 2016. Διάρκεια: 101΄. Διανομή: SEVEN FILMS.

Περισσότερες πληροφορίες

Glory

Slava
3
  • Δραματική
  • 2016
  • Διάρκεια: 101 '
  • Κριστίνα Γκρόζεβα

Ένας φτωχός σιδηροδρομικός βρίσκει στις ράγες του τρένου ένα μεγάλο χρηματικό ποσό, το οποίο παραδίδει στις αρχές και γίνεται το πρόσωπο της ημέρας. Όλα όμως παίρνουν απρόοπτη τροπή όταν το παλιό του ρολόι, πολύτιμο οικογενειακό κειμήλιο, φτάνει στα χέρια της υπεύθυνης δημοσίων σχέσεων του υπουργείου, η οποία το χάνει.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Bullet Train

Καταιγιστική χορογραφία βίας, χαβαλέ και σινεφιλίας της σχολής "John Wick". Κατά περίπτωση διασκεδαστική, αλλά μπουκωμένη με αφηγηματικά τρικ που από ένα σημείο και μετά απλώς επαναλαμβάνονται αυτάρεσκα.

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΗΣΤΟς ΜΗΤΣΗς
04/08/2022

Επίσημη Συμμετοχή

Μια πικρή σάτιρα του ναρκισσισμού που διέπει τον καλλιτεχνικό κόσμο, η οποία παρά το ακτινοβόλο χάρισμα των απολαυστικών πρωταγωνιστών της μένει στην επιφάνεια των πραγμάτων, δείχνοντας αναποφάσιστη ως προς τις προθέσεις της.

Atlantic City

Χρυσό Λιοντάρι στο Φεστιβάλ Βενετίας και πέντε οσκαρικές υποψηφιότητες για μια τρυφερά πικρή ελεγεία πάνω στο τέλος μιας (αμερικανικής) εποχής.

Διακοπές με την Οικογένεια

Ο πετυχημένος stand-up κωμικός Τζο Κόι εμπνέεται από την αληθινή ζωή του για μια ελάχιστα αστεία, αφόρητα κοινότοπη και ξέχειλη από κλισέ φάρσα.

Το Μαγαζάκι της Κεντρικής Οδού

Μια από τις εμβληματικές ταινίες του τσεχοσλοβακικού νέου κύματος, βραβευμένη με ξενόγλωσσο Όσκαρ.

Ένα γαλλικό βιογραφικό δράμα στην κορυφή του ελληνικού box office

Ο Ιούλιος αποχαιρέτισε τα θερινά σινεμά με χλιαρές εντυπώσεις και το "Άιφελ" ως εμπορικότερη ταινία του τετραημέρου.

Έρχεται το 15o Διεθνές Φεστιβάλ Animation Animasyros

Με πλούσια θεματική, εκπαιδευτικά εργαστήρια, προβολές και πληθώρα καλεσμένων που έχουν διακριθεί στη βιομηχανία του animation, η φετινή διοργάνωση θα αποτελέσει σημείο αναφοράς.