Glory

3

Οι δημιουργοί του νταρντενικού «Μαθήματος» σκηνοθετούν μια εξίσου διεισδυτική, πικρή κοινωνική σάτιρα.

Glory

Οι δημιουργοί του νταρντενικού «Μαθήματος» σκηνοθετούν μια εξίσου διεισδυτική, πικρή κοινωνική σάτιρα.

Glory - εικόνα 1

Στο «Μάθημα» του 2014, την προηγούμενη ταινία των Βαλτσάνοφ και Γκρόζεβα, η Ναντέζντα είναι μια νομοταγής δασκάλα που μέσα στην τάξη προσπαθεί, μέσω της εξουσίας της, να επιβάλλει το σωστό και το δίκαιο, έξω από αυτήν όμως έρχεται αντιμέτωπη με μια σειρά άλλων εξουσιών –του νόμου, των τραπεζών, των τοκογλύφων, του συζύγου της– οι οποίες την παγιδεύουν σε έναν ηθικά φαύλο κύκλο.

Πώς διατηρεί, λοιπόν, κάποιος τις αρχές και την αξιοπρέπειά του σε έναν κόσμο απάνθρωπης λογικής και οργανωμένων συμφερόντων; Η ερώτηση γίνεται επιτακτικότερη­ στο «Glory» (μάρκα ρολογιού), στο οποίο ο φτωχός και μοναχικός σιδηροδρομικός Τσάνκο Πετρόφ βρίσκει στις ράγες του τρένου ένα μεγάλο χρηματικό ποσό, το οποίο παραδίδει στις αρχές και γίνεται το πρόσωπο της ημέρας. Όλα όμως παίρνουν απρόοπτη τροπή όταν το παλιό του ρολόι, πολύτιμο οικογενειακό κειμήλιο, φτάνει στα χέρια της υπεύθυνης δημοσίων σχέσεων του υπουργείου, η οποία το χάνει.

Glory - εικόνα 2

Στη στιβαρή παράδοση των ανατολικοευρωπαϊκών κοινωνικών δραμάτων των δεκαετιών του ’60 και του ’70, το «Glory» διαθέτει σχεδόν κισλοφσκική ακρίβεια στον τρόπο με τον οποίο συνδέει το ατομικό δράμα με την καθημερινότητα, ορατή και αόρατη, που το περιβάλλει. Ο δρόμος προς την εξαγωγή πολιτικών συμπερασμάτων είναι δραματικά καθαρός, αν κι ελάχιστα πρωτότυπος, ενώ οι χαρακτήρες που τον ακολουθούν συγκινούν με την ειλικρίνεια που αγωνίζονται να υπερασπιστούν την αλήθεια τους. Η οποία χάνεται ανάμεσα στο αντικειμενικό και το υποκειμενικό, το δίκαιο και το άδικο, το ιδιωτικό και το δημόσιο, το αληθινό και το ψεύτικο. Παίζοντας τον ρόλο της μοίρας, οι κοινωνικοί κανόνες ορίζουν το παιχνίδι ερήμην των ίδιων των παικτών και η τελική αίσθηση δεν μπορεί να είναι άλλη από αυτή μιας βαθιά πικρής, κωμικοτραγικής ματαιότητας.

Βουλγαρία, Ελλάδα. 2016. Διάρκεια: 101΄. Διανομή: SEVEN FILMS.

Περισσότερες πληροφορίες

Glory

Slava
3
  • Δραματική
  • 2016
  • Διάρκεια: 101 '
  • Κριστίνα Γκρόζεβα

Ένας φτωχός σιδηροδρομικός βρίσκει στις ράγες του τρένου ένα μεγάλο χρηματικό ποσό, το οποίο παραδίδει στις αρχές και γίνεται το πρόσωπο της ημέρας. Όλα όμως παίρνουν απρόοπτη τροπή όταν το παλιό του ρολόι, πολύτιμο οικογενειακό κειμήλιο, φτάνει στα χέρια της υπεύθυνης δημοσίων σχέσεων του υπουργείου, η οποία το χάνει.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Αναζητούνται θεατές: Πώς θα γεμίσουν ξανά τα σινεμά; Η Carousel Films απαντά

Ο υπεύθυνος της εταιρίας Βασίλης Κωνσταντόπουλος, απαντά στις ερωτήσεις του "α" στο πλαίσιο του ρεπορτάζ όπου αναζητούνται χειροπιαστές λύσεις για το μέλλον του κινηματογράφου.

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΗΣΤΟς ΜΗΤΣΗς & ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
30/01/2023

Updated | Οι ταινίες που έρχονται στις αίθουσες την Πέμπτη 2/2

Επιστροφή στο γαλατικό χωριό, ένα ανατρεπτικό θρίλερ από τον Μ. Νάιτ Σιάμαλαν και ένα υποψήφιο για Όσκαρ φιλμ προσεχώς στις μαρκίζες των κινηματογράφων.

Αναζητούνται θεατές: Πώς θα γεμίσουν ξανά τα σινεμά; Η One from the Heart απαντά

Οι υπεύθυνοι της εταιρίας Λευτέρης Αδαμίδης και Σοφία Αγγελίδου, απαντούν στις ερωτήσεις του "α" στο πλαίσιο του ρεπορτάζ όπου αναζητούνται χειροπιαστές λύσεις για το μέλλον του κινηματογράφου.

Ψηφίστε την καλύτερη ταινία του 2022 και κερδίστε 131 σινεφίλ δώρα!

Αναδείξτε τα κορυφαία φιλμ της χρονιάς και διεκδικήστε συλλεκτικά κινηματογραφικά δώρα.

Ένα must αφιέρωμα στον αιρετικό σκηνοθέτη Καβν ντε λα Κρουζ

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα παρουσιάζονται όλες οι ταινίες του δημιουργού από τις Φιλιππίνες ο οποίος θα βρίσκεται στην Αθήνα.

4 σπουδαίες ταινίες για το Ολοκαύτωμα που δεν έχετε δει

Τιμούμε την Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος βλέποντας ξανά φιλμ που απεικόνισαν με ανατριχιαστική ευστοχία το οδυνηρό γεγονός.

Ο σκηνοθέτης Χλίνουρ Πάλμασον στην επική "Χώρα του Θεού"

Συζητάμε με τον βραβευμένο Σκανδιναβό σκηνοθέτη ενός εκ των πιο εντυπωσιακών arthouse φιλμ των τελευταίων ετών, το οποίο αναπαριστά τη μαγευτική και απάτητη Ισλανδία του 19ου αιώνα.