Η Μεγάλη Επιστροφή

2,5

Ο Γιμού συναντά ξανά την Γκονγκ Λι σε ένα καλοφτιαγμένο, αλλά αναιμικό ιστορικοπολιτικό δράμα.

Η Μεγάλη Επιστροφή

Ο Λου είναι ένας καθηγητής ο οποίος συλλαμβάνεται κατά τη διάρκεια της Πολιτιστικής Επανάστασης. Όταν επιστρέφει στο σπίτι έπειτα από χρόνια, ανακαλύπτει πως η γυναίκα του έχει αμνησία. Κι ενώ εκείνη δεν τον αναγνωρίζει και περιμένει τον άντρα της να γυρίσει, αυτός είναι αποφασισμένος να την κάνει να θυμηθεί. Ο Γιμού συναντά ξανά την Γκονγκ Λι σε ένα καλοφτιαγμένο, αλλά αναιμικό ιστορικοπολιτικό δράμα.

Η Μεγάλη Επιστροφή - εικόνα 1

Αν κι έγινε γνωστός για τα φαντασμαγορικά έπη του («Ήρωας», «Ιπτάμενα Στιλέτα»), ο Ζανγκ Γιμού αποδείχτηκε κινηματογραφικά ουσιαστικότερος όταν εστίαζε σε μικρά ανθρώπινα δράματα, τα περισσότερα εκ των οποίων είχαν πρωταγωνίστρια την Γκονγκ Λι («Ju Dou», «Σήκωσε τα Κόκκινα Φανάρια», «Η Ιστορία της Κιου Τζου»). Από το 1995 όμως («Να Ζεις»), όταν οι καλλιτεχνικοί δρόμοι των δυο τους χώρισαν, ο πατριάρχης της Πέμπτης Γενιάς του κινεζικού σινεμά και η μούσα του συναντιούνται τώρα μόλις για δεύτερη φορά μέσα στην τελευταία εικοσαετία («Η Κατάρα του Χρυσού Λουλουδιού», 2006). Αφορμή­ η μεταφορά στην οθόνη ενός μυθιστορήματος της Γιαν Γκελίνγκ, της Κινέζας σπουδαίας συγγραφέως, σε βιβλίο της οποίας είχαν βασιστεί και τα «Λουλούδια του Πολέμου» (2011) του ίδιου σκηνοθέτη.

Η Μεγάλη Επιστροφή - εικόνα 2

Η «Μεγάλη Επιστροφή» εξελίσσεται κατά τη διάρκεια της Πολιτιστικής Επανάστασης και συνδυάζει ιστορικό και ανθρώπινο δράμα, το ιδανικό… οσκαρικό υλικό. Κι ενώ στο φόντο υπάρχει η κρατική τρομοκρατία που εξαπολύει η μαοϊκή κυβέρνηση ενάντια στους «αναθεωρητές» διανοουμένους και υψηλόβαθμους υπαλλήλους το 1966, στο κέντρο της ιστορίας βρίσκεται­ ο Λου, ένας καθηγητής ο οποίος συλλαμβάνεται και φυλακίζεται για πολιτικούς λόγους. Όταν επιστρέφει στο σπίτι έπειτα από χρόνια, ανακαλύπτει πως η γυναίκα του πάσχει από αμνησία. Κι ενώ εκείνη δεν τον αναγνωρίζει­ και περιμένει τον άντρα της να γυρίσει, αυτός είναι αποφασισμένος­ να την κάνει να θυμηθεί. Στην προσπάθειά του θα τον συνδράμει και η κόρη τους Νταντάν, πρώην φανατισμένη ερυθροφρουρός, η οποία είχε στραφεί ενάντια στον πατέρα της.

Ο Γιμού θα εκμεταλλευτεί σκηνοθετικά στο έπακρον τη δυναμική αυτού του ανθρώπινου τριγώνου, ενορχηστρώνοντας μια κλειστού χώρου χορογραφία με έντονες συναισθηματικές αντιπαραθέσεις. Όλες τους όμως μοιάζουν παγιδευμένες σε ένα γυαλισμένο, αλλά τυποποιημένο στη δομή και προβλέψιμο στην ανάπτυξή του δράμα, που σιγοκαίει χωρίς να φτάσει ποτέ στο σημείο βρασμού. Κοντρολαρισμένο, υποδειγματικά ερμηνευμένο και με όσες σεναριακές ευκολίες μπορούν να κρατήσουν τη συγκίνηση σε ασφαλές πλαίσιο και να εξασφαλίσουν μια εκτός συναγωνισμού συμμετοχή στο Φεστιβάλ Κανών.

Κίνα. 2014. Διάρκεια: 109΄. Διανομή: STRADA FILMS.

Περισσότερες πληροφορίες

Η Μεγάλη Επιστροφή

Gui Lai / Coming Home
2,5
  • Κοινωνική
  • 2014
  • Διάρκεια: 109 '
  • Ζανγκ Γιμού

Ο Λου είναι ένας καθηγητής ο οποίος συλλαμβάνεται κατά τη διάρκεια της Πολιτιστικής Επανάστασης. Όταν επιστρέφει στο σπίτι έπειτα από χρόνια, ανακαλύπτει πως η γυναίκα του έχει αμνησία. Κι ενώ εκείνη δεν τον αναγνωρίζει και περιμένει τον άντρα της να γυρίσει, αυτός είναι αποφασισμένος να την κάνει να θυμηθεί.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Αγγελική Παπούλια πώς βρέθηκες στη Σλοβενία για τον "Τελευταίο Ήρωα";

Η καταξιωμένη Ελληνίδα ηθοποιός μιλά στο "α" για τη συμμετοχή της στη σπιρτόζικη δραμεντί όπου υποδύεται μια εκπρόσωπο πολυεθνικής που αναστατώνει μια μικρή φτωχή κοινωνία.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
25/04/2024

Επαγγελματίας Υπνοβάτης

Ενδιαφέρουσα ιδέα που μένει απλά υποσχόμενη, μιας και υλοποιείται με σεναριακή χοντροκοπιά, ερμηνευτική ανεπάρκεια και αφηγηματική προχειρότητα.

Μην Ανοίγεις την Πόρτα

Η πρώτη ταινία των Unboxholics είναι ένα ψυχολογικό θρίλερ με υποβλητική ατμόσφαιρα, αλλά ελάχιστο ψαχνό. Δραματικά ισχνό και σκηνοθετημένο μονότονα, κορυφώνεται χωρίς την παραμικρή έκπληξη.

Οι Αντίπαλοι

Σεναριακό υπόδειγμα αθλητικού (μελο)δράματος πάνω στις απρόβλεπτες διαδρομές των ανθρώπινων επιθυμιών. "Χορογραφημένο" με ερωτική ένταση και σκηνοθετημένο με φλασάτη, βιντεοκλιπίστικη αυταρέσκεια.

Ζωντανό Πνεύμα

Δύο κόσμοι και τρεις γενιές συγκρούονται σε ένα δράμα ενηλικίωσης με στοιχεία μαγικού ρεαλισμού, κωμωδίας και θρίλερ, το οποίο, όμως, ασθμαίνει για να βρει την ιδανική ισορροπία.

Ο Τελευταίος Ήρωας

Κουστουριτσική, ξέφρενη και βιτριολική σάτιρα, η οποία βγαίνει απ’ τα νερά της όταν προσπαθεί, αδίκως, να σοβαρευτεί και να περάσει "μηνύματα".

Σούπερ Μάγκι

Σίκουελ ενός διεκπεραιωτικά στημένου αυστραλέζικου animation, το οποίο καταγγέλλει απλοϊκά τους κινδύνους της υπνωτιστικά γοητευτικής νέας εικονικής πραγματικότητας.