Ο Ενεχυροδανειστής

4

Υποψήφιο για Όσκαρ (Ροντ Στάιγκερ) κοινωνικό δράμα που εντυπωσίασε με τον τολμηρό για την εποχή του ρεαλισμό.

Ο Ενεχυροδανειστής

Ο Σολ Νάζερμαν είναι ένας Εβραίος ενεχυροδανειστής, θύμα των στρατοπέδων συγκέντρωσης, ο οποίος έχει χάσει την πίστη του στον θεό και στους ανθρώπους. Αλλά η σκληρή νεοϋορκέζικη πραγματικότητα δεν μπορεί να τον αφήσει ανεπηρέαστο, σε ένα υποψήφιο για Όσκαρ (Ροντ Στάιγκερ) κοινωνικό δράμα που εντυπωσίασε με τον τολμηρό για την εποχή του ρεαλισμό.

Ο Ενεχυροδανειστής - εικόνα 1

Με θητεία στην τηλεόραση, η οποία τον προμήθευσε με αφηγηματική δεξιοτεχνία, ο Σίντνεϊ Λιούμετ εντυπωσίασε με το δυναμισμό του κλειστοφοβικού κινηματογραφικού ντεμπούτο του «12 Ένορκοι» (1957). Λίγα χρόνια αργότερα επιβεβαίωσε τη φρέσκια σκηνοθετική ματιά του με ένα κοινωνικό δράμα το οποίο δεν απέφυγε τις «ρητορικές» υπερβολές, όμως έκανε αίσθηση εκείνη την εποχή με τον τολμηρό ρεαλισμό του. Το Χάρλεμ απεικονίζεται με ντοκιμαντερίστικη ειλικρίνεια στην ιστορία του Σολ Νάζερμαν (ο υποψήφιος για Όσκαρ Ροντ Στάιγκερ), ενός κυνικού Εβραίου ενεχυροδανειστή, θύμα των στρατοπέδων συγκέντρωσης, ο οποίος έχει χάσει την πίστη του στον θεό και στους ανθρώπους.

Αλλά η σκληρή νεοϋορκέζικη καθημερινότητα δεν μπορεί να τον αφήσει ανεπηρέαστο, φέρνοντάς τον αντιμέτωπο με την εκμετάλλευση, το έγκλημα και την αυτοθυσία. Ο Λιούμετ εναλλάσσει άφοβα εξπρεσιονιστικές και νατουραλιστικές εικόνες, αντιπαραθέτει τη ναζιστική φρίκη με τη ρατσιστική πραγματικότητα των ’60s, συνδέει το κοινωνικό στοιχείο με την τραυματισμένη ψυχολογία του ήρωα και κλείνει το μάτι σε μια χριστιανική αλληγορία (ο θυσιαζόμενος βοηθός του Σολ ονομάζεται Ζεσούς), υπογράφοντας έτσι μία από τις ριζοσπαστικότερες ταινίες του μοντέρνου αμερικανικού σινεμά.

Α/Μ. ΗΠΑ. 1964. Διάρκεια: 116΄. Διανομή: NEW STAR.

Περισσότερες πληροφορίες

Ο Ενεχυροδανειστής

THE PAWNBROKER
4
  • Δραματική
  • 1964
  • Διάρκεια: 116 '
  • Σίντνεϊ Λιούμετ

Ο Σολ Νάζερμαν είναι ένας Εβραίος ενεχυροδανειστής, θύμα των στρατοπέδων συγκέντρωσης, ο οποίος έχει χάσει την πίστη του στον θεό και στους ανθρώπους. Αλλά η σκληρή νεοϋορκέζικη πραγματικότητα δεν μπορεί να τον αφήσει ανεπηρέαστο…

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Η Αρπαγή

Δομημένη σαν ψυχολογικό θρίλερ, μια ιστορία εμμονής αποκαλύπτει τη συντριπτική δύναμη των κοινωνικών ρόλων σ’ έναν κόσμο ψυχολογικής ανασφάλειας κι έλλειψης επικοινωνίας.

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΗΣΤΟς ΜΗΤΣΗς
18/04/2024

Το Περασμένο Καλοκαίρι

Αρκετά πιστό ριμέικ της δανέζικης "Βασίλισσας της Καρδιάς". Ενός τολμηρότερου ερωτικού δράματος, το οποίο διέθετε ένα διαφορετικό, αιχμηρό φινάλε.

Αμπιγκέιλ

Το μυστήριο συναντά το horror και το απενοχοποιημένο φαν, σε ένα διασκεδαστικό μιξ αναφορών και χαβαλέ, μέχρις ότου χαθεί ο έλεγχος και κυριαρχήσει η σαχλαμάρα.

Σπίθα στη Θάλασσα

Συγκινητικό δράμα επώδυνης ενηλικίωσης, το οποίο δεν ανοίγεται στα βαθιά σεναριακά, αντλώντας συναισθηματική δύναμη από τους τρισδιάστατους χαρακτήρες του.

Μη μου Λες Ψέματα

Συναισθηματική, στέρεα, όσο και εύπεπτη δραμεντί πάνω στα αληθινά ψέματα, τα οποία ξεκινούν από τη ζωή και γίνονται συναρπαστικές λογοτεχνικές και κινηματογραφικές ιστορίες.

Ένα Φλιτζάνι Καφέ και Καινούργια Παπούτσια

Υπαρξιακά αδιέξοδα πασχίζουν να αναδειχθούν μέσα από μια μελοδραματική συνθήκη, ο μινιμαλιστικός χειρισμός της οποίας καταντά φτωχός και μονοδιάστατος.

Demon Slayer: Kimetsu no Yaiba - To the Training Hashira

Όπως στο περσινό "The Swordsmith Village", έχουμε και εδώ τη συρραφή τριών τηλεοπτικών επεισοδίων, απευθυνόμενη αποκλειστικά στους λάτρεις της πετυχημένης τηλεοπτικής σειράς "Demon Slayer".