Οδηγός Cinema

Ο Νονός

5

Ένα πολυδιάστατο αριστούργημα, τόσο κλασικό όσο και μοντέρνο, κορυφαίο δείγμα της αφηγηματικής δύναμης του αμερικανικού σινεμά.

Ο Νονός

Ένα πολυδιάστατο αριστούργημα, τόσο κλασικό όσο και μοντέρνο, κορυφαίο δείγμα της αφηγηματικής δύναμης του αμερικανικού σινεμά.

Ο Νονός - εικόνα 1

Διηγούμενο την ιστορία των Κορλεόνε, μιας μαφιόζικης οικογένειας στη μεταπολεμική Νέα Υόρκη, ο «Νονός» είναι μια μεγαλοπρεπής τοιχογραφία εποχής που εκμοντερνίζει την παράδοση των γκανγκστερικών ταινιών της δεκαετίας του ’40. Παράλληλα, είναι μια αλληγορία πάνω στη σύγχρονη Αμερική (του Νίξον), μια βαθιά μελέτη της ακαταμάχητης γοητείας της εξουσίας, ένας στοχασμός πάνω στην κρίση των αξιών, μια τραγωδία των καιρών μας γεννημένη τη στιγμή που ένας κόσμος χάνεται κι ένας καινούργιος αναδύεται δυναμικά. Τέλος, είναι η ιστορία του εγκλωβισμού ενός «αθώου με βρόμικα χέρια» στους μηχανισμούς που τον έφεραν ως την κορυφή του κόσμου, κρατώντας τον για πάντα θύτη και θύμα, αυτοκράτορα και σκλάβο.

Μυθική στιγμή του αμερικανικού σινεμά και κορυφαίο δείγμα της ασύγκριτης αφηγηματικής του δύναμης, ο «Νονός» έμελλε να είναι και ο προσωπικός θρίαμβος του Φράνσις Φορντ Κόπολα, ενός νεαρού σκηνοθέτη που επέβαλε το δικό του όραμα στην αρτηριοσκληρωτική μέχρι τότε βιομηχανία του θεάματος. Η τεράστια επιτυχία του έγινε η αφορμή για μια γερή ανανέωση των ιδεών, των ανθρώπων και των συνθηκών δουλειάς για τους κινηματογραφιστές του Χόλιγουντ, το οποίο πέρασε οριστικά στη μοντέρνα, φιλελεύθερη και ευέλικτη εποχή του.

ΗΠΑ. 1972. Διάρκεια: 175΄. Διανομή: SEVEN FILMS.

Περισσότερες πληροφορίες

Ο Νονός

The Godfather
5
  • Γκανγκστερική
  • 1972
  • Διάρκεια: 175 '
  • Φ.Φ.Κόπολα

Ο Βίτο Κορλεόνε είναι ο γηραιός και σεβάσμιος αρχηγός μιας μαφιόζικης οικογένειας στη μεταπολεμική Νέα Υόρκη. Οι καιροί έχουν όμως αλλάξει και όταν ένας βρόμικος πόλεμος μεταξύ των οικογενειών ξεσπά, ο μικρός γιος του, Μάικλ, αναγκάζεται να αναλάβει δυναμικά τα ηνία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Νίτραμ

Βραβείο αντρικής ερμηνείας στις Κάνες για ένα ψυχολογικό θρίλερ υπόγειας έντασης και καλοσχεδιασμένου σασπένς.

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΗΣΤΟς ΜΗΤΣΗς
19/05/2022

Τα Κορδόνια

Ανατομία των περίπλοκων, αντιφατικών οικογενειακών δεσμών και συμβιβασμών, η οποία δεν μπορεί να συντάξει σωστά τις ενδιαφέρουσες παρατηρήσεις και ιδέες της.

Το Κοστούμι

Δραματικό θρίλερ δωματίου και διαδοχικών ανατροπών από τον οσκαρικό σεναριογράφο του "Παιχνιδιού της Μίμησης".

Νύχτα της Φωτιάς

Χρυσή Αθηνά στις Νύχτες Πρεμιέρας για μια λυρική και ταυτόχρονα σκληρά ρεαλιστική ιστορία ενηλικίωσης, η οποία χειρίζεται με ευαίσθητη ειλικρίνεια τις ηρωίδες, τα συναισθήματα και τα κοινωνικοπολιτικά της σχόλια.

Άνοιξη σε Μια Μικρή Πόλη

Χαμένο για χρόνια κινέζικο δράμα ημιτονίων και καταπιεσμένων παθών, από τις σημαντικότερες στιγμές του μεταπολεμικού ασιατικού σινεμά.

Κώδικας: Εκδίκηση

Ένας έμπειρος σκηνοθέτης ταινιών δράσης ("Επιχείρηση Χρυσά Μάτια", "Casino Royale") κάνει ό,τι μπορεί για να δώσει νεύρο σε μια άνιση περιπέτεια εκδίκησης, η οποία, όταν αρχίζει να συνδέει τα κομμάτια της πλοκής, δεν έχει πια την παραμικρή πρωτότυπη ιδέα.

Έναρξη του φεστιβάλ Κανών με ζόμπι και Ζελένσκι

Μετά από μια πλήρη ακύρωση και μια χρονιά διστακτικής επανεκκίνησης, η μεγαλύτερη σινε-γιορτή σήκωσε αυλαία με ρεκόρ προσέλευσης, χαλαρή σινεφίλ διάθεση και έναν απρόσμενο καλεσμένο.