Έρωτας Χωρίς Αύριο

2

Νοσταλγική βιογραφία που δυσκολεύεται να ξεφύγει από την κινηματογραφική γραφικότητα της sex & drugs & rock ’n’ roll κουλτούρας.

Έρωτας Χωρίς Αύριο

Νοσταλγική βιογραφία που δυσκολεύεται να ξεφύγει από την κινηματογραφική γραφικότητα της sex & drugs & rock ’n’ roll κουλτούρας.

Έρωτας Χωρίς Αύριο - εικόνα 1

Έχοντας δανειστεί τον τίτλο τους από το εμβληματικό μυθιστόρημα του Χέρμαν Έσε «Ο λύκος της στέπας», οι Steppeulven είναι ένα δανέζικο ροκ συγκρότημα της δεκαετίας του ’60 με μικρή διάρκεια ζωής (το ένα και μοναδικό άλμπουμ τους «Hip» ήταν το πρώτο του είδους με δανέζικους στίχους) και μεγάλο μύθο. Ψυχή του ήταν ο τραγουδιστής Άικ Σκάλο, ο οποίος επηρέασε μια ολόκληρη γενιά με τους ποιητικούς, συμβολικούς στίχους του – ένα είδος Μπομπ Ντίλαν της χώρας του. Η γενιά του Σκάλο ήταν βέβαια αυτή των παιδιών των λουλουδιών και η ταινία του γνωστού μας Όλε Κρίστιαν Μάντσεν («Μέρες Θυμού», «Μπουένος Άιρες σ’ Αγαπώ») προσπαθεί να πιάσει το σφυγμό της μέσα από την περιπετειώδη βιογραφία του.

Έρωτας Χωρίς Αύριο - εικόνα 2

Πρωτοσυναντάμε τον 19χρονο ακτιβιστή Άικ στην Κοπεγχάγη του 1962, όταν οι μισοί νέοι βρίσκονται στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν. είτε γενικά είτε συγκεκριμένα (ενάντια στην πυρηνική ενέργεια). Η γνωριμία με τη σέξι Ίμπεν, η οποία αρνείται να δεσμευτεί με έναν μόνο άντρα, θα παρασύρει τον ιδεαλιστή νεαρό σε ένα μεγάλο έρωτα, ο οποίος θα τον οδηγήσει σε ένα γεμάτο υποσχέσεις και ψευδαισθήσεις ταξίδι στα ταραγμένα ’60s. Από τη Σκανδιναβία στο Παρίσι κι από εκεί στην Ισπανία, τη Βόρεια Αφρική, την Αθήνα και τη Βαγδάτη, ο Άικ θα γνωρίσει τον ελεύθερο έρωτα, τη χίπικη ελευθερία, τα ναρκωτικά και μια ζωή ψυχεδελικών απολαύσεων που θα τον μετατρέψουν σε ταξιδευτή, ποιητή και φιλόσοφο.

Ακολουθώντας πάντα τα βήματα της Ίμπεν, ο Άικ δεν είναι παρά η αθώα, εμπνευσμένη και «καμένη» γενιά της sex & drugs & rock ’n’ roll (το τελευταίο έρχεται δυστυχώς πολύ αργά στην ταινία) κουλτούρας, την ευαίσθητη ψυχή της οποίας προσπαθεί να αποκαλύψει ο Μάντσεν. Πίσω απ’ όλο αυτό το αυτοκαταστροφικό (και απελευθερωτικό συνάμα;) ταξίδι κρύβεται τελικά ένα τρυφερό love story. Το σπιντάτο φιλμ νιώθει τα συναισθήματά του, τυλίγει όμως όλα τα υπόλοιπα γύρω του με μια προβλέψιμη νοσταλγία και μια επιφανειακή κινηματογραφική γραφικότητα.

Δανία. 2014. Διάρκεια: 109΄. Διανομή: AMA FILMS.

Περισσότερες πληροφορίες

Έρωτας Χωρίς Αύριο

Steppeulven / Itsi Bitsi
2
  • Δραματική
  • 2014
  • Διάρκεια: 109 '
  • Όλε Κρίστιαν Μάντσεν

Στη Δανία του 1962, ο 19χρονος ακτιβιστής Άικ Σκάλο ερωτεύεται τρελά την Ίμπεν, η οποία αρνείται να δεσμευτεί με έναν μόνο άντρα. Μαζί θα διασχίσουν την ταραγμένη, γεμάτη υποσχέσεις και ψευδαισθήσεις δεκαετία του ’60.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Η σκηνοθέτρια Ιρίς Καλτενμπάκ γύρισε μία από τις εκπλήξεις της χρονιάς

Στην "Αρπαγή" η πρωτοεμφανιζόμενη δημιουργός υπογράφει ένα ψυχογράφημα που μένει αξέχαστο.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
19/04/2024

Οι ταινίες "Χάρι Πότερ" επιστρέφουν στους κινηματογράφους

Τα "Epic Movie Nights" φέρνουν ξανά στη μεγάλη οθόνη το franchise που λατρεύουν οι millennials.

"Αγαπούσε τα Λουλούδια Περισσότερο": Η νέα ταινία του Γιάννη Βεσλεμέ στο φεστιβάλ της Τραϊμπέκα

Ο σκηνοθέτης της "Νορβηγίας" ετοιμάζεται για παγκόσμια πρεμιέρα στη σημαντική νεοϋορκέζικη διοργάνωση.

Οι Άλεξ Γκάρλαντ & Κίρστεν Ντανστ μιλούν στο "α" για τον "Εμφύλιο Πόλεμο"

Ο σκηνοθέτης και η πρωταγωνίστρια της πολιτικά φορτισμένης δυστοπικής περιπέτειας απαντούν στις ερωτήσεις του "α" γύρω από τη δημιουργία μιας αγωνιώδους ταινίας, η οποία απεικονίζει έναν ανησυχητικό μελλοντικό κόσμο.

Εμφύλιος Πόλεμος

Πολιτική περιπέτεια γυρισμένη με ρεαλισμό, προβλέψιμα απλοϊκή στην εξέλιξή της και μονοδιάστατη στην παραβολή της για τη σύγχρονη αμερικανική πραγματικότητα.

Η Αρπαγή

Δομημένη σαν ψυχολογικό θρίλερ, μια ιστορία εμμονής αποκαλύπτει τη συντριπτική δύναμη των κοινωνικών ρόλων σ’ έναν κόσμο ψυχολογικής ανασφάλειας κι έλλειψης επικοινωνίας.

Το Περασμένο Καλοκαίρι

Αρκετά πιστό ριμέικ της δανέζικης "Βασίλισσας της Καρδιάς". Ενός τολμηρότερου ερωτικού δράματος, το οποίο διέθετε ένα διαφορετικό, αιχμηρό φινάλε.