Χαίρε, Καίσαρ

3

Οι Κοέν αποτίουν φόρο τιμής, αλλά και σαρκάζουν πικρά το κλασικό αμερικανικό σινεμά σε μια παλαβή, άνιση και βαθιά κινηματογραφόφιλη φάρσα.

Χαίρε, Καίσαρ

Οι Κοέν αποτίουν φόρο τιμής, αλλά και σαρκάζουν πικρά το κλασικό αμερικανικό σινεμά σε μια παλαβή, άνιση και βαθιά κινηματογραφόφιλη φάρσα.

Χαίρε, Καίσαρ - εικόνα 1

Από τους πλέον σινεφίλ σύγχρονους δημιουργούς, οι αδελφοί Κοέν επιστρέφουν στα παρασκήνια της χρυσής εποχής του Χόλιγουντ. Λίγα χρόνια μετά τις περιπέτειες του σεναριογράφου Μπάρτον Φινκ, βρίσκουν τη Μέκκα του κινηματογράφου σε δημιουργικό οργασμό, με ταινίες όλων των ειδών να γυρίζονται σε κάθε πλατό. Γι’ αυτό και το μεγαλοστέλεχος της Capitol Έντι Μάνιξ τρέχει και δεν προλαβαίνει. Ο Μάνιξ είναι ένας έμπειρος fixer, ο άνθρωπος δηλαδή που αναλαμβάνει να συμμαζέψει τους καπριτσιόζους σταρ του στούντιο, φροντίζοντας να βρίσκονται στην ώρα τους στο σετ για το γύρισμα, να καλύπτει τα στραβοπατήματά τους, να διορθώνει τη δημόσια εικόνα τους και να ικανοποιεί κάθε ιδιοτροπία τους, επιτρέποντας στην πιο καλολαδωμένη μηχανή του entertainment να δουλεύει απρόσκοπτα. Όλα περιπλέκονται όμως όταν ο Μπερντ Γουίτλοκ, πρωταγωνιστής της ιστορικής περιπέτειας «Χαίρε Καίσαρ!», εξαφανίζεται μυστηριωδώς, έχοντας πέσει θύμα απαγωγής.

Μέχρι τη στιγμή που ο Γουίτλοκ ξυπνά σε μια απομονωμένη παραθαλάσσια έπαυλη περιτριγυρισμένος από… κομουνιστές σεναριογράφους και το φιλμ αποκτά μια πιο συμπαγή πλοκή, η καθημερινότητα του Μάνιξ προσφέρει στους Κοέν την ιδανική αφορμή για μια ξενάγηση στην αστεία εκδοχή της χολιγουντιανής πραγματικότητας του ’50: βιβλικά έπη, η Έστερ Γουίλιαμς σε φαντασμαγορικές καταδύσεις, μιούζικαλ, η Κάρμεν Μιράντα, η κουτσομπόλα Χέντα Χόπερ και η αντίπαλός της δίδυμη αδελφή της Λουέλα Πάρσονς (και τους δύο ρόλους υποδύεται η Τίλντα Σουίντον), ο Τζιν Κέλι σαν ναύτης που χορεύει κλακέτες, ο Γκάρι Κούπερ που μόλις έχει τελειώσει ένα γουέστερν και συνεχίζει με ένα σαλονάτο δράμα (!) του Βρετανού σκηνοθέτη Λόρενς Λόρεντζ… Κι αν το μόνο κινηματογραφικό είδος που απουσιάζει είναι το φιλμ νουάρ, αυτό καλύπτεται από την ίδια την ταινία μας, την εξέλιξη της οποίας σχολιάζει μια –τόσο κλισέ– υποβλητική φωνή off.

Χαίρε, Καίσαρ - εικόνα 2

Διασκεδαστικότατα, όλα αυτά μπορεί να μην έχουν τη δραματική ή κωμική συνοχή προηγουμένων κοενικών αριστουργημάτων, ζωντανεύουν όμως γλαφυρά έναν κόσμο γεμάτο πολιτικές, ταξικές, ιδεολογικές και αισθητικές αντιφάσεις. Σε ένα πρώτο επίπεδο, το «Χαίρε Καίσαρ!» κοιτάζει νοσταλγικά όσο και βαθιά σαρκαστικά μια βρόμικη βιομηχανία που την ίδια στιγμή είναι και υψηλή τέχνη, ένα σωρό «μικρούς» ανθρώπους που μεγαλουργούν ως καλλιτέχνες κι έναν αντιδραστικό μηχανισμό (ξεκαρδιστική η σύσκεψη των παπάδων) ο οποίος είναι γεμάτος, όπως εξηγούν οι αριστεροί σεναριογράφοι, προοδευτικά μηνύματα και τολμηρά «δεύτερα επίπεδα».

Γεμάτη απ’ αυτά, αν και για το mainstream κοινό δεν είναι κάτι περισσότερο από μια σινεφίλ φάρσα, η ταινία συνδέει ιδιοφυώς το χριστιανικό δόγμα με τη χολιγουντιανή δομή και λειτουργία (Πατήρ, Υιός και Άγιο Πνεύμα) και σχολιάζει καυστικά όλη την πολιτικοκοινωνική διάρθρωση της μεταπολεμικής Αμερικής (ο ένας και μοναδικός Μαύρος κομπάρσος, η περιθωριακή θέση των γυναικών, αλλά και το όνομα της εταιρείας Capitol – έμμεση αναφορά(;) στο μαρξικό «Κεφάλαιο»).

ΗΠΑ. 2016. Διάρκεια: 106΄. Διανομή: UIP.

Περισσότερες πληροφορίες

Χαίρε, Καίσαρ!

Hail, Caesar!
3
  • Κωμωδία
  • 2016
  • Διάρκεια: 106 '
  • Τζόελ και Ίθαν Κοέν

Ένα στέλεχος χολιγουντιανού στούντιο της δεκαετίας του ’50 με αποστολή να «διορθώνει» ό,τι πηγαίνει στραβά με τους σταρ και την ιδιωτική τους ζωή πρέπει να βρει τι απέγινε ο πρωταγωνιστής ενός ιστορικού έπους, ο οποίος απήχθη μυστηριωδώς.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Εμφύλιος Πόλεμος

Πολιτική περιπέτεια γυρισμένη με ρεαλισμό, προβλέψιμα απλοϊκή στην εξέλιξή της και μονοδιάστατη στην παραβολή της για τη σύγχρονη αμερικανική πραγματικότητα.

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΗΣΤΟς ΜΗΤΣΗς
18/04/2024

Η Αρπαγή

Δομημένη σαν ψυχολογικό θρίλερ, μια ιστορία εμμονής αποκαλύπτει τη συντριπτική δύναμη των κοινωνικών ρόλων σ’ έναν κόσμο ψυχολογικής ανασφάλειας κι έλλειψης επικοινωνίας.

Το Περασμένο Καλοκαίρι

Αρκετά πιστό ριμέικ της δανέζικης "Βασίλισσας της Καρδιάς". Ενός τολμηρότερου ερωτικού δράματος, το οποίο διέθετε ένα διαφορετικό, αιχμηρό φινάλε.

Αμπιγκέιλ

Το μυστήριο συναντά το horror και το απενοχοποιημένο φαν, σε ένα διασκεδαστικό μιξ αναφορών και χαβαλέ, μέχρις ότου χαθεί ο έλεγχος και κυριαρχήσει η σαχλαμάρα.

Σπίθα στη Θάλασσα

Συγκινητικό δράμα επώδυνης ενηλικίωσης, το οποίο δεν ανοίγεται στα βαθιά σεναριακά, αντλώντας συναισθηματική δύναμη από τους τρισδιάστατους χαρακτήρες του.

Μη μου Λες Ψέματα

Συναισθηματική, στέρεα, όσο και εύπεπτη δραμεντί πάνω στα αληθινά ψέματα, τα οποία ξεκινούν από τη ζωή και γίνονται συναρπαστικές λογοτεχνικές και κινηματογραφικές ιστορίες.

Ένα Φλιτζάνι Καφέ και Καινούργια Παπούτσια

Υπαρξιακά αδιέξοδα πασχίζουν να αναδειχθούν μέσα από μια μελοδραματική συνθήκη, ο μινιμαλιστικός χειρισμός της οποίας καταντά φτωχός και μονοδιάστατος.