Δεσμοί Αίματος

3,5

Καλύτερη ταινία στο τμήμα «Ένα Κάποιο Βλέμμα» των Κανών και Χρυσός Αλέξανδρος στη Θεσσαλονίκη για ένα ρεαλιστικό αγροτικό δράμα γεμάτο συγκίνηση και απολαυστικό μαύρο χιούμορ.

Δεσμοί Αίματος

Καλύτερη ταινία στο τμήμα «Ένα Κάποιο Βλέμμα» των Κανών και Χρυσός Αλέξανδρος στη Θεσσαλονίκη για ένα ρεαλιστικό αγροτικό δράμα γεμάτο συγκίνηση και απολαυστικό μαύρο χιούμορ.

Δεσμοί Αίματος - εικόνα 1

Οι αλήθειες της ζωής είναι σχεδόν πάντα φτιαγμένες από τα πιο απλά υλικά. Στις έρημες και παγωμένες κοιλάδες της Ισλανδίας ειδικά, όλα περιστρέφονται γύρω από την οικογένεια και τη δουλειά. Δηλαδή τους γονείς, τα αδέλφια, τα παιδιά, τους (λιγοστούς) γείτονες και τα πρόβατα. Για τους Γκάμι και Κίντι, όμως, τα πράγματα είναι λίγο διαφορετικά. και πολύ πιο μοναχικά. Ενάντια στη λογική που υπαγορεύει στους ανθρώπους να έρχονται κοντύτερα όταν βρίσκονται σε εχθρικά και απομονωμένα περιβάλλοντα, τα δυο αδέλφια ζουν μόνα τους σε διπλανές φάρμες, αλλά έχουν να μιλήσουν μεταξύ τους σαράντα ολόκληρα χρόνια.

Η όποια αναγκαστική επικοινωνία τους γίνεται μέσω ενός σκυλιού το οποίο μεταφέρει τα γραπτά μηνύματα εκατέρωθεν, πρακτική η οποία επανεργοποιείται όταν ο Γκάμι ανιχνεύει κάποια ύποπτα συμπτώματα στα πρόβατα του αδελφού του. Σύντομα οι χειρότερες υποψίες του θα επαληθευτούν, αναγκάζοντας τις υγειονομικές υπηρεσίες να διατάξουν τη θανάτωση όλων των κοπαδιών της περιοχής. Η αποζημίωση δεν είναι φυσικά αρκετή για να παρηγορήσει τους τοπικούς κτηνοτρόφους οι οποίοι αισθάνονται πως θανατώνονται οι ίδιοι, με τα δυο αδέλφια να επιλέγουν δύο εντελώς διαφορετικούς τρόπους αντίδρασης.

Δεσμοί Αίματος - εικόνα 2

Οι αλήθειες του σινεμά είναι σχεδόν πάντα φτιαγμένες από τα πιο απλά υλικά. Ο νεαρός Γκρίμουρ Χακόναρσον επιλέγει αυτά μιας ντοκιμαντερίστικης περιγραφής, η οποία αποτυπώνει έναν αργό, εσωστρεφή και «πρωτόγονο» τρόπο ζωής. Ακόμα κι έτσι όμως, η καθημερινότητα μπορεί να γίνει περίπλοκη, αναγκάζοντας φύση και ανθρώπους να συμπεριφερθούν με αλλόκοτο, πραγματικά απρόβλεπτο τρόπο.

Με ρεαλισμό, εκφραστική λιτότητα και διεισδυτικό μαύρο χιούμορ, οι «Δεσμοί Αίματος» μας ταξιδεύουν έως αυτό το «μυστικό τοπίο» που κρύβεται κάτω απ’ το χιόνι, πίσω από τους ξύλινους τοίχους των κτηνοτροφείων και μέσα στις καρδιές των ανθρώπων, ακολουθώντας τις απρόοπτες διαδρομές της αδελφικής αγάπης, της οικογενειακής ανταγωνιστικότητας και της προαιώνιας σχέσης αγροτικής ζωής και άγραφων κωδίκων τιμής. Βραβείο καλύτερης ταινίας στο τμήμα «Ένα Κάποιο Βλέμμα» των Κανών και Χρυσός Αλέξανδρος στη Θεσσαλονίκη για ένα συγκινητικό, απελευθερωτικό μάθημα κινηματογραφικής απλότητας.

Ισλανδία, Δανία. 2015. Διάρκεια: 93΄. Διανομή: AMA FILMS.

Περισσότερες πληροφορίες

Δεσμοί Αίματος

Rams / Hrutar
3,5
  • Δραματική
  • 2015
  • Διάρκεια: 93 '
  • Γκρίμουρ Χακόναρσον

Σε μια απομακρυσμένη ισλανδική κοιλάδα, δυο αδέλφια που έχουν να μιλήσουν μεταξύ τους σαράντα χρόνια καλούνται να αντιμετωπίσουν από κοινού μια αρρώστια που εξοντώνει τα κοπάδια τους.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Ευρωπαϊκή πρεμιέρα και κυκλοφορία για το "Ι.Ω." του Αλέξη Αλεξίου

Η υβριδική μικρού μήκους του σκηνοθέτη του "Τετάρτη 04:45" παρουσιάζεται στο διεθνές κοινό προτού βρεθεί στις ελληνικές αίθουσες.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
06/10/2022

Τα "Σαγόνια του Καρχαρία" (ξε)σκίζουν ακόμα

Σχεδόν 50 χρόνια μετά την πρεμιέρα του το κλασικό θρίλερ του Στίβεν Σπίλμπεργκ βρίσκει ξανά το δρόμο του προς τις αίθουσες.

Η "Musa" του Νίκου Νικολόπουλου στην Ταινιοθήκη

Η "χειροποίητη" ταινία συνδυάζει μεθόδους του κλασικού κινηματογράφου με μεθόδους video art.

Οι Coldplay στα Village Cinemas σε ζωντανή αναμετάδοση

Η συναυλία θα μεταδίδεται από την Αργεντινή σε πραγματικό χρόνο, μέσω δορυφόρου.

Στην Αυλή του Σχολείου

Βραβείο κριτικών στις Κάνες για ένα αποκαλυπτικό ψυχογράφημα και μια διεισδυτική ματιά πάνω στην κοινωνική ένταξη στην καλύτερη παράδοση των αδελφών Νταρντέν.

Η Κυρία Χάρις Πάει στο Παρίσι

Ένα πνευματώδες σενάριο και μια εξαιρετική Λέσλι Μάνβιλ ζωηρεύουν μια τυποποιημένη κομεντί της παλιάς σχολής.

Τα Σαγόνια του Καρχαρία

Υποδειγματικό θρίλερ, σκηνοθετημένο με δεξιοτεχνία που κόβει την ανάσα. Πρωτοφανής εμπορική επιτυχία, η οποία άλλαξε τα δεδομένα του χολιγουντιανού σινεμά.