Δεσμοί Αίματος

3,5

Καλύτερη ταινία στο τμήμα «Ένα Κάποιο Βλέμμα» των Κανών και Χρυσός Αλέξανδρος στη Θεσσαλονίκη για ένα ρεαλιστικό αγροτικό δράμα γεμάτο συγκίνηση και απολαυστικό μαύρο χιούμορ.

Δεσμοί Αίματος

Καλύτερη ταινία στο τμήμα «Ένα Κάποιο Βλέμμα» των Κανών και Χρυσός Αλέξανδρος στη Θεσσαλονίκη για ένα ρεαλιστικό αγροτικό δράμα γεμάτο συγκίνηση και απολαυστικό μαύρο χιούμορ.

Δεσμοί Αίματος - εικόνα 1

Οι αλήθειες της ζωής είναι σχεδόν πάντα φτιαγμένες από τα πιο απλά υλικά. Στις έρημες και παγωμένες κοιλάδες της Ισλανδίας ειδικά, όλα περιστρέφονται γύρω από την οικογένεια και τη δουλειά. Δηλαδή τους γονείς, τα αδέλφια, τα παιδιά, τους (λιγοστούς) γείτονες και τα πρόβατα. Για τους Γκάμι και Κίντι, όμως, τα πράγματα είναι λίγο διαφορετικά. και πολύ πιο μοναχικά. Ενάντια στη λογική που υπαγορεύει στους ανθρώπους να έρχονται κοντύτερα όταν βρίσκονται σε εχθρικά και απομονωμένα περιβάλλοντα, τα δυο αδέλφια ζουν μόνα τους σε διπλανές φάρμες, αλλά έχουν να μιλήσουν μεταξύ τους σαράντα ολόκληρα χρόνια.

Η όποια αναγκαστική επικοινωνία τους γίνεται μέσω ενός σκυλιού το οποίο μεταφέρει τα γραπτά μηνύματα εκατέρωθεν, πρακτική η οποία επανεργοποιείται όταν ο Γκάμι ανιχνεύει κάποια ύποπτα συμπτώματα στα πρόβατα του αδελφού του. Σύντομα οι χειρότερες υποψίες του θα επαληθευτούν, αναγκάζοντας τις υγειονομικές υπηρεσίες να διατάξουν τη θανάτωση όλων των κοπαδιών της περιοχής. Η αποζημίωση δεν είναι φυσικά αρκετή για να παρηγορήσει τους τοπικούς κτηνοτρόφους οι οποίοι αισθάνονται πως θανατώνονται οι ίδιοι, με τα δυο αδέλφια να επιλέγουν δύο εντελώς διαφορετικούς τρόπους αντίδρασης.

Δεσμοί Αίματος - εικόνα 2

Οι αλήθειες του σινεμά είναι σχεδόν πάντα φτιαγμένες από τα πιο απλά υλικά. Ο νεαρός Γκρίμουρ Χακόναρσον επιλέγει αυτά μιας ντοκιμαντερίστικης περιγραφής, η οποία αποτυπώνει έναν αργό, εσωστρεφή και «πρωτόγονο» τρόπο ζωής. Ακόμα κι έτσι όμως, η καθημερινότητα μπορεί να γίνει περίπλοκη, αναγκάζοντας φύση και ανθρώπους να συμπεριφερθούν με αλλόκοτο, πραγματικά απρόβλεπτο τρόπο.

Με ρεαλισμό, εκφραστική λιτότητα και διεισδυτικό μαύρο χιούμορ, οι «Δεσμοί Αίματος» μας ταξιδεύουν έως αυτό το «μυστικό τοπίο» που κρύβεται κάτω απ’ το χιόνι, πίσω από τους ξύλινους τοίχους των κτηνοτροφείων και μέσα στις καρδιές των ανθρώπων, ακολουθώντας τις απρόοπτες διαδρομές της αδελφικής αγάπης, της οικογενειακής ανταγωνιστικότητας και της προαιώνιας σχέσης αγροτικής ζωής και άγραφων κωδίκων τιμής. Βραβείο καλύτερης ταινίας στο τμήμα «Ένα Κάποιο Βλέμμα» των Κανών και Χρυσός Αλέξανδρος στη Θεσσαλονίκη για ένα συγκινητικό, απελευθερωτικό μάθημα κινηματογραφικής απλότητας.

Ισλανδία, Δανία. 2015. Διάρκεια: 93΄. Διανομή: AMA FILMS.

Περισσότερες πληροφορίες

Δεσμοί Αίματος

Rams / Hrutar
3,5
  • Δραματική
  • 2015
  • Διάρκεια: 93 '
  • Γκρίμουρ Χακόναρσον

Σε μια απομακρυσμένη ισλανδική κοιλάδα, δυο αδέλφια που έχουν να μιλήσουν μεταξύ τους σαράντα χρόνια καλούνται να αντιμετωπίσουν από κοινού μια αρρώστια που εξοντώνει τα κοπάδια τους.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Λεά Ντομενάκ, πώς ήταν να σκηνοθετείτε την Κατρίν Ντενέβ;

Συναντήσαμε στο Παρίσι τη δημιουργό της κομεντί "Η Κυρία του Προέδρου" όπου η θρυλική Γαλλίδα ηθοποιός υποδύεται τη σύζυγο του Ζακ Σιράκ.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
21/06/2024

Ο Ντόναλντ Σάδερλαντ ήταν ένας ηθοποιός δίχως σύγκριση

Πέθανε σε ηλικία 88 ετών ένας από τους σπουδαίους ερμηνευτές της μεγάλης οθόνης.

Οι καλύτερες ταινίες που παίζουν τώρα στα σινεμά (20-26/6)

Μια λίστα με τις ιδανικότερες προτάσεις για κινηματογραφική έξοδο αυτήν την εβδομάδα.

Ξεκινάει το 6ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Κιμώλου

Η Κίμωλος γίνεταιγια 6η συνεχόμενη χρονιά τόπος συνάντησης κορυφαίων επαγγελματιών της παγκόσμιας κινηματογραφικής βιομηχανίας.

Οι θερινές Δευτέρες στη Ριβιέρα παίζουν αριστουργήματα

Για ακόμα ένα καλοκαίρι το σινεμά των Εξαρχείων προβάλλει κλασικά φιλμ μεγάλης διάρκειας σε ψηφιακά αποκατεστημένες κόπιες.

Ανθρωπίστρια Βρικόλακας Αναζητά Αυτοκτονικό Άτομο

Ο βαμπιρικός μύθος διακωμωδείται με ευστροφία και στιλ ως άλλη μία ιστορία ενηλικίωσης μιας γενιάς που δυσκολεύεται να βρει τη θέση της στη σύγχρονη πραγματικότητα.