Το Μεγάλο Σορτάρισμα

3,5

Αστεία, ευρηματική και πολιτικά αιχμηρή σάτιρα, υποψήφια για τέσσερις Χρυσές Σφαίρες.

Το Μεγάλο Σορτάρισμα

Αστεία, ευρηματική και πολιτικά αιχμηρή σάτιρα, υποψήφια για τέσσερις Χρυσές Σφαίρες.

Το Μεγάλο Σορτάρισμα - εικόνα 1

Αν η χρεοκοπία της Lehman Brothers το 2008, σημείο εκκίνησης της τρέχουσας παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, αιφνιδίασε μια ολόκληρη χρηματοπιστωτική αγορά εν ευφορία, φανταστείτε πώς θα φαινόταν σε όλους τους μεγάλους και τρανούς παίκτες της αν κάποιος τους έλεγε, τρία χρόνια νωρίτερα, την εποχή των ολόπαχων αγελάδων, πως όλο αυτό το ξέφρενο πάρτι θα τέλειωνε απότομα και πολύ γρηγορότερα απ’ ό,τι και οι πλέον απαισιόδοξοι υπολόγιζαν.

Αυτός ήταν ο διαχειριστής κεφαλαίων Μάικλ Μπάρι, ο οποίος, κόντρα σε κάθε ολοφάνερη ένδειξη, πόνταρε το 2005 υπέρ της ύφεσης στην αγορά ακινήτων και της παρεπόμενης πτώσης των ανάλογων μετοχών (σορτάρισμα), πείθοντας τις σίγουρες για το εύκολο κέρδος τους τράπεζες να δημιουργήσουν τα ανάλογα χρηματιστηριακά προϊόντα. Η ιστορία της περιπετειώδους δικαίωσής του αποτυπώθηκε στο μπεστ-σέλερ «Το Μεγάλο Σορτάρισμα» του Μάικλ Λιούις (σε βιβλία του οποίου βασίστηκαν τα οσκαρικά «Moneyball» και «The Blind Side»), που με τη σειρά του ενέπνευσε την ταινία του Άνταμ ΜακΚέι, σεναριογράφου και σκηνοθέτη των κωμωδιών του Γουίλ Φέρελ «Anchorman», «Talladega Nights» και «Μπάτσοι Από τον Πάγκο».

Το Μεγάλο Σορτάρισμα - εικόνα 2

Με ξέφρενη ενέργεια και σαρκαστικό χιούμορ, ο ΜακΚέι χειρίζεται ένα περίπλοκο σε όρους μάθημα πολιτικής οικονομίας με επιδεξιότητα ταχυδακτυλουργού, εξηγώντας μας διασκεδαστικά, αναλυτικά και με πολιτική τόλμη όλη την περίτεχνα διαπλεκόμενη δομή του αμερικανικού χρηματοπιστωτικού συστήματος, κινητήριας μηχανής της παγκόσμιας καπιταλιστικής οικονομίας.

Με οδηγό μια ομάδα outsiders του χρηματιστηριακού κόσμου, οι οποίοι πείθονται πως ο Μπάρι έχει δίκιο, η ταινία του στήνει μια ιδιαίτερα δαιδαλώδη κι άλλο τόσο αστεία διαδρομή στα άδυτα άπληστων hedge funds, τοξικών ομολόγων, κυνικών τραπεζιτών και αναξιόπιστων οίκων αξιολόγησης, σημαδεύοντας με τα θεόπικρα σατιρικά βέλη της νομοθετικούς και εκτελεστικούς θεσμούς, αλλά και τους ίδιους τους ήρωές της, οι οποίοι κυνηγούν το κέρδος μέσα από τη χασούρα του υπόλοιπου πλανήτη! Κι όλα αυτά με μια αφηγηματική τσαχπινιά που χρυσώνει το δηλητηριώδες χάπι και χαρίζει στο φιλμ τέσσερις υποψηφιότητες για Χρυσή Σφαίρα (ταινίας, σεναρίου, α΄ και β΄ αντρικού ρόλου).

ΗΠΑ. 2015. Διάρκεια: 130΄. Διανομή: UIP.

Περισσότερες πληροφορίες

Το Μεγάλο Σορτάρισμα

The Big Short
3,5
  • Δραματική κομεντί
  • 2015
  • Διάρκεια: 130 '
  • Άνταμ Μακ Κέι

Στα μέσα της δεκαετίας του 2000 μια ομάδα outsiders του χρηματιστηριακού κόσμου καταλαβαίνουν πως, ενάντια στη γενική πεποίθηση, μια μεγάλη οικονομική κρίση είναι έτοιμη να ξεσπάσει και προσπαθούν να κινηθούν κόντρα στο ρεύμα και τα μεγάλα τραπεζικά συμφέροντα.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Οι νέες ταινίες που βλέπουμε το ΠΣΚ στις αίθουσες

Όλες οι νέες ταινίες που παίζονται στους κινηματογράφους από τις 2 Απριλίου.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
03/04/2026

Maricel: Η νέα ταινία του Ηλία Δημητρίου βραβεύτηκε στο Μάντσεστερ

Η τρίτη μεγάλου μήκους του Ηλία Δημητρίου απέσπασε το Βραβείο Καλύτερης Διεθνούς Ταινίας στο Manchester Film Festival 2026.

Μια ματιά στο πρόγραμμα του φετινού Διεθνούς Φεστιβάλ Φιλοσοφικού Κινηματογράφου

Όσα ξέρουμε για το πλούσιο πρόγραμμα του 2ου Διεθνούς Φεστιβάλ Φιλοσοφικού Κινηματογράφου που έρχεται τον Μάιο στο Ηράκλειο Κρήτης.

Σιλβέν Σομέ, ποιος είναι ο Μαρσέλ Πανιόλ και γιατί έζησε μια "Ζωή σαν Σινεμά";

Συναντήσαμε στις Κάννες τον υποψήφιο για τέσσερα Όσκαρ Γάλλο animator ("Το Τρίο της Μπελβίλ"), όπου μας μίλησε για το τελευταίο, νοσταλγικό και συγκινητικό κινούμενο σχέδιό του, φόρο τιμής σε ένα σπουδαίο και πολυσχιδή καλλιτέχνη.

"Η Θάλασσα τον Χειμώνα" έρχεται στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος

Η νέα ταινία του Νίκου Κορνήλιου μετά την εντυπωσιακή πρεμιέρα της στα φεστιβάλ της χώρας, έρχεται στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος για δύο ξεχωριστές προβολές. Πρωταγωνιστούν οι Αδελαϊδα Κατσίδε, Βαγγέλης Ρόκκος, Παρθενόπη Μπουζούρη και Δημήτρης Παπαγιάννης

Οι καλύτερες ταινίες που παίζουν τώρα στα σινεμά (02-08/04)

Όλες οι κορυφαίες ταινίες που δεν θέλετε να χάσετε στη μεγάλη οθόνη αυτή την εβδομάδα.

Μετά την Σπασμένη Φλέβα, άλλη μια ελληνική ταινία βραβεύεται στο Σαν Φρανσίσκο

Ο "Κόκορας" του Τάσου Γερακίνη "πετάει", κατακτώντας Βραβείο Κοινού από το 23ο Ελληνικό Φεστιβάλ Κινηματογράφου Σαν Φρανσίσκο. Η ταινία κυκλοφορεί στα Ελληνικά σινεμά από την TFG