Μαριονέτες

1

Ατμοσφαιρικό και δυναμικά σκηνοθετημένο, αλλά εντελώς πομπώδες κι αναληθοφανές, στα όρια της παρωδίας θρίλερ.

Μαριονέτες

Ατμοσφαιρικό και δυναμικά σκηνοθετημένο, αλλά εντελώς πομπώδες κι αναληθοφανές, στα όρια της παρωδίας θρίλερ.

Μαριονέτες - εικόνα 1

Το μεγαλύτερο πρόβλημα με το σινεμά είδους στην Ελλάδα είναι η κραυγαλέα έλλειψη πείρας και πρακτικής γνώσης «στησίματός» του. Χαρακτηριστικότατο παράδειγμα οι «Μαριονέτες» του πρωτοεμφανιζόμενου και βιρτουόζου Παντελή Καλατζή, ένα περιπετειώδες θρίλερ το οποίο καταρρέει κινηματογραφικά πρώτα από την παντελή έλλειψη αληθοφάνειας και κατόπιν από τη σοβαροφανή και υπερφιλόδοξη διάθεσή του για πολιτικοκοινωνική καταγγελία. Ήρωάς του είναι ο Φίλιππος, αποσυρμένος δημοσιογράφος, ο οποίος αναγκάζεται να επιστρέψει στην Αθήνα όταν ο φίλος και πρώην συνεργάτης του Στέργιος δολοφονείται μυστηριωδώς.

Αναζητώντας τον υπεύθυνο, θα παρασυρθεί σε επικίνδυνα μονοπάτια, τα οποία οδηγούν στον άνθρωπο για τον οποίο είχε συγκεντρώσει ενοχοποιητικά στοιχεία σε ένα παλιό, δια­βόητο ρεπορτάζ. Μήπως όλα αυτά, όμως, είναι μια καλοστημένη παγίδα; Επαγγελματίες δολοφόνοι που φιλοσοφούν, διπρόσωποι παπάδες, μασονικού τύπου στοές, μοιραίες –μηχανόβιες και μη– γυναίκες, αλλά και όργια αλά «Μάτια Ερμητικά Κλειστά» συνωστίζονται σε μια κραυγαλέα, στα όρια της παρωδίας αλληγορία που θέλει να σχολιάσει φωναχτά τα… πάντα: από τα ανθρώπινα υπαρξιακά αδιέξοδα μέχρι τις ενδοκαπιταλιστικές συγκρούσεις, αλλά δεν μπορεί να περιγράψει έναν αληθινό κινηματογραφικό χαρακτήρα ή να στήσει μια πειστική σκηνή καταδίωξης.

Ελλάδα. 2015. Διάρκεια: 106΄. Διανομή: AUDIOVISUAL.

Περισσότερες πληροφορίες

Μαριονέτες

1
  • Θρίλερ
  • 2015
  • Διάρκεια: 106 '
  • Παντελής Καλατζής

Έπειτα από ένα πολύκροτο ρεπορτάζ που του κατέστρεψε την καριέρα, ο Φίλιππος έχει αποσυρθεί στην επαρχία. Όταν όμως ο φίλος και πρώην συνεργάτης του Στέργιος δολοφονείται, αναγκάζεται να επιστρέψει στην Αθήνα και, μαζί με τη Νικολέτα, την κοπέλα του τελευταίου, να αναζητήσει τον υπεύθυνο. Η έρευνα θα τον παρασύρει σε μυστηριώδη και επικίνδυνα μονοπάτια, τα οποία οδηγούν στον άνθρωπο για τον οποίο είχε συγκεντρώσει ενοχοποιητικά στοιχεία στο παλιό, επίμαχο δημοσιογραφικό ρεπορτάζ.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Ησυχία 6-9

Καφκική δυστοπία και αγωνιώδες ρομαντικό δράμα το οποίο, παρά το εγκεφαλικό ύφος, διατηρεί ακλόνητο σε όλη τη διάρκειά του ένα μελαγχολικό σφίξιμο στην καρδιά.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
08/12/2022

Λευκός Θόρυβος

Άνιση και αναποτελεσματικά πιστή μεταφορά ενός επιθετικά σατιρικού μυθιστορήματος του Ντον ΝτεΛίλο, από το οποίο επιβιώνουν μόνο θραύσματα των φιλοσοφικών ιδεών και σπίθες της βιτριολικής ευφυίας του.

R.M.N.

Υποδειγματικό σινεμά ρεαλισμού ιδωμένο με όρους θρίλερ, όχι όμως με την αιχμηρότητα που μας έχει συνηθίσει ο Κριστιάν Μουντζίου.

Καραγκιόζης the Movie

Μια καλοπροαίρετη μεταφορά του θεάτρου σκιών, η οποία εγκλωβίζεται στην προσπάθειά της να αποδειχθεί ταυτόχρονα μοντέρνα και πιστή στο πρωτότυπο έργο.

Πιο Πολύ Από Ποτέ

Προσωπικές επιλογές και ευθύνες συγκρούονται υπόκωφα στο εσωτερικό μιας βραδύκαυστης, χαμηλόφωνης ταινίας που, μέσα από το θάνατο και τα μάτια της υπέροχης Βίκι Κριπς, κοιτάει τη ζωή κατάματα.

Η Ιστορία της Γυναίκας μου

Μυθιστορηματικών διαστάσεων ερωτικό δράμα, η αυστηρή, καλλιγραφική αισθητική του οποίου αγωνίζεται να του προσδώσει φρεσκάδα, χυμούς και συναίσθημα.

Οι Πέντε Διάβολοι

Καθώς ένας απαγορευμένος έρωτας συναντά μια ιστορία ενηλικίωσης, ένα οικογενειακό δράμα μετατρέπεται ευρηματικά σε μια τόσο επώδυνη όσο και τρυφερή ονειρική φαντασία.