45 Χρόνια

3,5

Διπλό βραβείο ερμηνείας στο Βερολίνο για ένα γλυκόπικρο, ειλικρινές και συγκινητικό δράμα χαρακτήρων που ανατέμνει βαθιά όλα όσα, φανερά ή ανομολόγητα, στηρίζουν τη μακροχρόνια συντροφική συμβίωση.

45 Χρόνια

Διπλό βραβείο ερμηνείας στο Βερολίνο για ένα γλυκόπικρο, ειλικρινές και συγκινητικό δράμα χαρακτήρων που ανατέμνει βαθιά όλα όσα, φανερά ή ανομολόγητα, στηρίζουν τη μακροχρόνια συντροφική συμβίωση.

45 Χρόνια - εικόνα 1

Τι θα μπορούσε άραγε να αιφνιδιάσει ένα ζευγάρι που ζει μαζί για σχεδόν μισό αιώνα; Η ερώτηση έχει, φυσικά, να κάνει με τις βεβαιότητες που μας γεμίζει η ζωή στο πέρασμα του χρόνου και οι οποίες, από ένα σημείο και μετά, μοιάζει αδύνατο, ίσως και ανώφελο, να ανατραπούν. Αν όμως αυτές τεθούν απρόσμενα υπό αμφισβήτηση, πώς αντιδράς; Πώς υποδέχεσαι το καινούργιο, αληθινό και ενοχλητικό μαζί και κατά πόσο επαναπαύεσαι στο βολικά γνώριμο και καθησυχαστικό; Ο ποιητής και πεζογράφος Ντέιβιντ Κονσταντάιν θέτει δεξιοτεχνικά τα ανάλογα ερωτήματα στο διήγημά του «In another country», το οποίο μεταφέρει με ιδιαίτερη ευαισθησία στην οθόνη ο Άντριου Χέιγκ.

Σκηνοθέτης δύο χαμηλότονων γκέι δραμάτων (του «Greek Pete» το 2009 και του πολυβραβευμένου «Weekend» το 2011), ο Χέιγκ διατηρεί τη νοσταλγική, σχεδόν ελεγειακή ατμόσφαιρα του λογοτεχνήματος, με μια λιτή σεναριακή δια­σκευή, η οποία αποφεύγει την πάντα καιροφυλακτούσα σε ανάλογες περιπτώσεις απειλή της θεατρικής προσέγγισης. Της εφησυχαστικής παγίδας, δηλαδή, που περιορίζει τη σκηνοθεσία σε καθαρά περιγραφικό ρόλο και αφήνει την πρόζα, τους ηθοποιούς και μερικά κλόουζ απ να βγάλουν τα δραματικά κάστανα από τη φωτιά.

45 Χρόνια - εικόνα 2

Η πρώτη σκηνή, με την Κέιτ να βγάζει το σκύλο βόλτα σε ένα ομιχλώδες εξοχικό τοπίο, μας μεταφέρει μια σχεδόν ονειρική, μα ταυτόχρονα απόλυτα ρεαλιστική αίσθηση. Την ίδια που νιώθουμε όταν μαθαίνουμε, μέσα από ένα γράμμα που φτάνει στους Μέρσερ πέντε μέρες προτού εκείνοι γιορτάσουν την 45η επέτειο του γάμου τους, πως η σορός της εφηβικής αγαπημένης του Τζεφ, η οποία αγνοούνταν για μισό αιώνα ύστερα από ένα ορειβατικό ατύχημα στην Ελβετία, βρέθηκε διατηρημένη μέσα στους πάγους. Έτσι, στην ήρεμη, τακτοποιημένη σχέση του ζευγαριού εισβάλλει αιφνιδιαστικά ένα φάντασμα από το παρελθόν, διαταράσσοντας κάθε εγκατεστημένη βεβαιότητα.

Αργά, μα υποδόρια και βασανιστικά, οι αμφιβολίες της Κέιτ για τα πραγματικά συναισθήματα του Τζεφ απέναντί της γιγαντώνονται, τα ερωτήματα του ίδιου του Τζεφ προς τον εαυτό του όμως μοιά­ζουν εξίσου, αν όχι περισσότερο, οδυνηρά. Κι ενώ οι μέρες μετρούν αντίστροφα και οι προετοιμασίες για τη γιορτή της επετείου κορυφώνονται, ο Χέιγκ πιέζει με επίμονο τακτ τους ήρωές του να αντιμετωπίσουν τα εντελώς αντιφατικά και πλήρως ανομολόγητα συναισθήματά τους, «ξεφλουδίζοντας» σκηνή τη σκηνή (οι περισσότερες αντιδραματικά λιγομίλητες) όλα όσα –φανερά ή μυστικά, τρυφερά ή θεόπικρα, θαρραλέα ή κομφορμιστικά– στηρίζουν κάθε μακροχρόνια συντροφική συμβίωση.

Συμπονετικός, μα ειλικρινής ανατόμος, ο Βρετανός σκηνοθέτης εικονογραφεί με τον πιο γυμνό και καίριο κινηματογραφικό τρόπο αυτήν τη συγκινητική υπαρξιακή οδύσσεια, η οποία απέσπασε πανάξια στο Φεστιβάλ Βερολίνου διπλό βραβείο ερμηνείας για τους αλησμόνητους, συγκλονιστικούς πρωταγωνιστές του.

Μ. Βρετανία. 2015. Διάρκεια: 95΄. Διανομή: ΣΠΕΝΤΖΟΣ FILM, SEVEN FILMS.

Περισσότερες πληροφορίες

45 Χρόνια

45 Years
3,5
  • Δραματική
  • 2015
  • Διάρκεια: 95 '
  • Άντριου Χέιγκ

Ο Τζεφ και η Κέιτ ετοιμάζονται να γιορτάσουν 45 χρόνια γάμου, όταν ένα γράμμα τους φέρνει νέα από μια ξεχασμένη υπόθεση και βάζει σε δοκιμασία την ήρεμη, τακτοποιημένη σχέση τους.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Την ίδρυση Κρατικής Σχολής Τεχνικών Κινηματογράφου και Οπτικοακουστικών Μέσων ανακοίνωσε το Υπουργείο Πολιτισμού

Το ΑΠΘ αναλαμβάνει την ανάπτυξη προγραμμάτων σπουδών για το σχεδιασμό του νέου πανεπιστημιακού ιδρύματος.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
23/04/2024

Οι ανησυχίες της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου για τον ενιαίο φορέα

Βρεθήκαμε στη συνέντευξη τύπου της ΕΑΚ όπου ακούστηκαν οι βάσιμες επιφυλάξεις των μελών για το νομοσχέδια που αλλάζει το εγχώριο κινηματογραφικό τοπίο.

Ελληνικό box office: Το "Panda" συνεχίζει να... δέρνει

Ενώ ούτε εμφύλιοι πόλεμοι ούτε τρομακτικά βαμπίρ μπορούν να τα βάλουν με τον ανίκητο Πο, τα animation είναι το μοναδικό είδος ταινιών που συνεχίζει να κινητοποιεί το αδρανές εδώ κι ένα μήνα κινηματογραφικό κοινό.

History Projected "Ιστορία και αρχείο": Κινηματογραφικοί διάλογοι ανάμεσα σε Ελλάδα και Γερμανία στο Ινστιτούτο Γκαίτε

Δείτε το 2ο επεισόδιο που περιλαμβάνει δυο ταινίες για το πολυφωνικό, αναγκαίο παρόν κάθε αρχειακής κατασκευής.

Horrorant Film Festival 2024: Φόβος και τρόμος στο Ελιζέ

Με 58 ταινίες από ολόκληρο τον κόσμο και ξεχωριστούς καλεσμένες η horror διοργάνωση επιστρέφει ξανά στο παραδοσιακό σπίτι της.

Οι ταινίες που έρχονται στις αίθουσες την Πέμπτη 25/4

Η Ζεντάγια, οι Unboxholics κι η Αγγελική Παπούλια προσεχώς στις μαρκίζες των κινηματογράφων.

Όλες οι ταινίες που θα δούμε στα σινεμά το καλοκαίρι του 2024

Ανακαλύψτε τους τίτλους που πρόκειται να βρεθούν στις μαρκίζες των θερινών κινηματογράφων τους επόμενους μήνες.