Polk

2,5

Πρωτότυπη, τολμηρή και εικαστικά ενδιαφέρουσα, αλλά άκρως εγκεφαλική προσέγγιση της σχέσης «εσωτερικής» και ιστορικής πραγματικότητας από ένα αναμφίβολα ταλαντούχο ελληνικό σκηνοθετικό δίδυμο.

Polk

Θεσσαλονίκη, 1948. Γευματίζοντας σε ένα εστιατόριο, ο Αμερικανός ρεπόρτερ Τζορτζ Πολκ συνειδητοποιεί πως είναι ήδη δολοφονημένος. Ένα ταξίδι στο χρόνο και τις αναμνήσεις του ξεκινά… Πρωτότυπη, τολμηρή και εικαστικά ενδιαφέρουσα, αλλά άκρως εγκεφαλική προσέγγιση της σχέσης «εσωτερικής» και ιστορικής πραγματικότητας από ένα αναμφίβολα ταλαντούχο ελληνικό σκηνοθετικό δίδυμο.

Polk - εικόνα 1

Πρώτο (ακίνητο) πλάνο: ένα δεκάλεπτο ηλιοβασίλεμα με φόντο τις εγκαταστάσεις ενός γιγάντιου λιμανιού­. Κεντρικό μοτίβο της ταινίας: στη Θεσσαλονίκη του 1948 ο Αμερικανός ρεπόρτερ Τζορτζ Πολκ γευματίζει σε ένα εστιατόριο συνειδητοποιώντας πως είναι ήδη δολοφονημένος. Μακριά από κάθε ντοκιμαντερίστικη, τηλεοπτικής λογικής «πιστή» ή μυθοπλαστικά ελεύθερη μα ιστορικά ακριβή αναπαράσταση, αυτός ο «Polk» είναι μια τολμηρή κινηματογραφική ματιά πάνω στην πολύκροτη υπόθεση, την οποία αξιοποιεί ως απλή αφορμή.

Το πολλά υποσχόμενο ντεμπούτο των νεαρών Νικολόπουλου - Νικολούζου χρησιμοποιεί μια εικαστικά εξεζητημένη και αφηγηματικά πειραματική (συχνά συναρπαστική και άλλοτε επαναλαμβανόμενη) φόρμα για να στοχαστεί πάνω στο πέρασμα του χρόνου και στο πώς αυτό επηρεάζει τις ιδέες μας (πολιτικές και φιλοσοφικές), τη σχέση μας με το παρελθόν (τη «μικρή» και «μεγάλη» Ιστορία), την αίσθηση του (συλλογικού) πραγματικού και του (προσωπικού) φανταστικού. Όχι πάντα ξεκάθαρα και με έναν υπέρ το δέον εγκεφαλικό τρόπο, αλλά με σκηνοθετικό θάρρος και άποψη πάνω στην Ιστορία και την αναπαράστασή της. Μια απόλυτα σινεφίλ, διαφορετική και αναζωογονητική κινηματογραφική πρόταση, η οποία βραβεύτηκε από τη Διεθνή Ένωση Κριτικών στη Θεσσαλονίκη.

Ελλάδα. 2014. Διάρκεια: 72΄.

Περισσότερες πληροφορίες

Polk

2,5
  • Σινεφίλ
  • 2014
  • Διάρκεια: 72 '
  • Νίκος Νικολόπουλος

Θεσσαλονίκη, 1948. Γευματίζοντας σε ένα εστιατόριο, ο Αμερικανός ρεπόρτερ Τζορτζ Πολκ συνειδητοποιεί πως είναι ήδη δολοφονημένος. Ένα ταξίδι στο χρόνο και τις αναμνήσεις του ξεκινά…

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Εμφύλιος Πόλεμος

Πολιτική περιπέτεια γυρισμένη με ρεαλισμό, προβλέψιμα απλοϊκή στην εξέλιξή της και μονοδιάστατη στην παραβολή της για τη σύγχρονη αμερικανική πραγματικότητα.

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΗΣΤΟς ΜΗΤΣΗς
18/04/2024

Η Αρπαγή

Δομημένη σαν ψυχολογικό θρίλερ, μια ιστορία εμμονής αποκαλύπτει τη συντριπτική δύναμη των κοινωνικών ρόλων σ’ έναν κόσμο ψυχολογικής ανασφάλειας κι έλλειψης επικοινωνίας.

Το Περασμένο Καλοκαίρι

Αρκετά πιστό ριμέικ της δανέζικης "Βασίλισσας της Καρδιάς". Ενός τολμηρότερου ερωτικού δράματος, το οποίο διέθετε ένα διαφορετικό, αιχμηρό φινάλε.

Αμπιγκέιλ

Το μυστήριο συναντά το horror και το απενοχοποιημένο φαν, σε ένα διασκεδαστικό μιξ αναφορών και χαβαλέ, μέχρις ότου χαθεί ο έλεγχος και κυριαρχήσει η σαχλαμάρα.

Σπίθα στη Θάλασσα

Συγκινητικό δράμα επώδυνης ενηλικίωσης, το οποίο δεν ανοίγεται στα βαθιά σεναριακά, αντλώντας συναισθηματική δύναμη από τους τρισδιάστατους χαρακτήρες του.

Μη μου Λες Ψέματα

Συναισθηματική, στέρεα, όσο και εύπεπτη δραμεντί πάνω στα αληθινά ψέματα, τα οποία ξεκινούν από τη ζωή και γίνονται συναρπαστικές λογοτεχνικές και κινηματογραφικές ιστορίες.

Ένα Φλιτζάνι Καφέ και Καινούργια Παπούτσια

Υπαρξιακά αδιέξοδα πασχίζουν να αναδειχθούν μέσα από μια μελοδραματική συνθήκη, ο μινιμαλιστικός χειρισμός της οποίας καταντά φτωχός και μονοδιάστατος.