Σκλάβα της Αγάπης

3

Ένα ρηξικέλευθο –για την εποχή του– πολιτικό μελόδραμα που καυτηρίασε την πλάνη της σόου μπιζ και μίλησε περισσότερο συναισθηματικά και λιγότερο ορθολογικά για την Οκτωβριανή Επανάσταση.

Σκλάβα της Αγάπης

Στην Κριμαία του 1918 γυρίζεται μια βωβή ταινία με πρωταγωνίστρια τη Ρωσίδα σταρ της εποχής Όλγα Βεζένσκαγια. Ο εμφύλιος μεταξύ των μπολσεβίκων και των τσαρικών βρίσκεται ακόμη μακριά, αλλά οι πρώτες ελλείψεις έχουν ήδη εμφανιστεί δυσκολεύοντας την παραγωγή σε ένα ρηξικέλευθο –για την εποχή του– πολιτικό μελόδραμα που καυτηρίασε την πλάνη της σόου μπιζ και μίλησε περισσότερο συναισθηματικά και λιγότερο ορθολογικά για την Οκτωβριανή Επανάσταση.

Σκλάβα της Αγάπης - εικόνα 1

Σε ηλικία τριάντα ενός χρόνων, ο Νικίτα Μιχάλκοφ γύρισε ένα πρωτότυπο μελόδραμα κόντρα στον ξύλινο σοσιαλιστικό ρεαλισμό που είχε επιβληθεί ως κυρίαρχο αισθητικό ρεύμα στη Σοβιετική Ένωση για πάνω από μισό αιώνα. Η δεύτερη ταινία στην καριέρα του Ρώσου δημιουργού μάς ταξιδεύει στην Κριμαία του 1918, όπου γυρίζεται μια βωβή ταινία με πρωταγωνίστρια τη Ρωσίδα σταρ της εποχής Όλγα Βεζένσκαγια. Ο εμφύλιος μεταξύ των μπολσεβίκων και των τσαρικών βρίσκεται ακόμη μακριά, αλλά οι πρώτες ελλείψεις έχουν ήδη εμφανιστεί δυσκολεύοντας την παραγωγή.

Η Όλγα περιμένει ματαίως τον συμπρωταγωνιστή κι εραστή της Μαξάκοφ να έρθει από τη Μόσχα, ενώ ταυτόχρονα έχει αρχίσει να αναπτύσσει μια ιδιαίτερη σχέση με τον οπερατέρ Βίκτορ. Όντας ακόμη νέος και ακμαίος (σε αντίθεση με το τουλάχιστον αδιάφορο σύγχρονο έργο του), ο Μιχάλκοφ κάνει μια ρηξικέλευθη αποδόμηση του μελοδράματος, χρησιμοποιώντας παράλληλα ειρωνικά τους κώδικες του βωβού σινεμά. Το αποτέλεσμα, κομψό και φρέσκο για την εποχή του, με τις ημι-ονειρικές σεκάνς καυτηρίασε την πλάνη της σόου μπιζ και μίλησε περισσότερο συναισθηματικά και λιγότερο ορθολογικά για την Οκτωβριανή Επανάσταση.

Σοβιετική Ένωση. 1976. Διάρκεια: 94΄. Διανομή: CAROUSEL FILMS.

Περισσότερες πληροφορίες

Σκλάβα της Αγάπης

Raba Liubvi / A Slave of Love
3
  • Σινεφίλ
  • 1976
  • Διάρκεια: 94 '
  • Νικίτα Μιχάλκοφ

Στην Κριμαία του 1918 γυρίζεται μια βωβή ταινία με πρωταγωνίστρια τη Ρωσίδα σταρ της εποχής Όλγα Βεζένσκαγια. Ο εμφύλιος μεταξύ των μπολσεβίκων και των τσαρικών βρίσκεται ακόμη μακριά, αλλά οι πρώτες ελλείψεις έχουν ήδη εμφανιστεί. Η Όλγα περιμένει ματαίως τον συμπρωταγωνιστή και εραστή της Μαξάκοφ να έρθει από τη Μόσχα, ενώ ταυτόχρονα έχει αρχίσει να αναπτύσσει μια ιδιαίτερη σχέση με τον οπερατέρ Βίκτορ.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Bullet Train

Καταιγιστική χορογραφία βίας, χαβαλέ και σινεφιλίας της σχολής "John Wick". Κατά περίπτωση διασκεδαστική, αλλά μπουκωμένη με αφηγηματικά τρικ που από ένα σημείο και μετά απλώς επαναλαμβάνονται αυτάρεσκα.

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΗΣΤΟς ΜΗΤΣΗς
04/08/2022

Επίσημη Συμμετοχή

Μια πικρή σάτιρα του ναρκισσισμού που διέπει τον καλλιτεχνικό κόσμο, η οποία παρά το ακτινοβόλο χάρισμα των απολαυστικών πρωταγωνιστών της μένει στην επιφάνεια των πραγμάτων, δείχνοντας αναποφάσιστη ως προς τις προθέσεις της.

Atlantic City

Χρυσό Λιοντάρι στο Φεστιβάλ Βενετίας και πέντε οσκαρικές υποψηφιότητες για μια τρυφερά πικρή ελεγεία πάνω στο τέλος μιας (αμερικανικής) εποχής.

Διακοπές με την Οικογένεια

Ο πετυχημένος stand-up κωμικός Τζο Κόι εμπνέεται από την αληθινή ζωή του για μια ελάχιστα αστεία, αφόρητα κοινότοπη και ξέχειλη από κλισέ φάρσα.

Το Μαγαζάκι της Κεντρικής Οδού

Μια από τις εμβληματικές ταινίες του τσεχοσλοβακικού νέου κύματος, βραβευμένη με ξενόγλωσσο Όσκαρ.

Ένα γαλλικό βιογραφικό δράμα στην κορυφή του ελληνικού box office

Ο Ιούλιος αποχαιρέτισε τα θερινά σινεμά με χλιαρές εντυπώσεις και το "Άιφελ" ως εμπορικότερη ταινία του τετραημέρου.

Έρχεται το 15o Διεθνές Φεστιβάλ Animation Animasyros

Με πλούσια θεματική, εκπαιδευτικά εργαστήρια, προβολές και πληθώρα καλεσμένων που έχουν διακριθεί στη βιομηχανία του animation, η φετινή διοργάνωση θα αποτελέσει σημείο αναφοράς.