Σκλάβα της Αγάπης

3

Ένα ρηξικέλευθο –για την εποχή του– πολιτικό μελόδραμα που καυτηρίασε την πλάνη της σόου μπιζ και μίλησε περισσότερο συναισθηματικά και λιγότερο ορθολογικά για την Οκτωβριανή Επανάσταση.

Σκλάβα της Αγάπης

Στην Κριμαία του 1918 γυρίζεται μια βωβή ταινία με πρωταγωνίστρια τη Ρωσίδα σταρ της εποχής Όλγα Βεζένσκαγια. Ο εμφύλιος μεταξύ των μπολσεβίκων και των τσαρικών βρίσκεται ακόμη μακριά, αλλά οι πρώτες ελλείψεις έχουν ήδη εμφανιστεί δυσκολεύοντας την παραγωγή σε ένα ρηξικέλευθο –για την εποχή του– πολιτικό μελόδραμα που καυτηρίασε την πλάνη της σόου μπιζ και μίλησε περισσότερο συναισθηματικά και λιγότερο ορθολογικά για την Οκτωβριανή Επανάσταση.

Σκλάβα της Αγάπης - εικόνα 1

Σε ηλικία τριάντα ενός χρόνων, ο Νικίτα Μιχάλκοφ γύρισε ένα πρωτότυπο μελόδραμα κόντρα στον ξύλινο σοσιαλιστικό ρεαλισμό που είχε επιβληθεί ως κυρίαρχο αισθητικό ρεύμα στη Σοβιετική Ένωση για πάνω από μισό αιώνα. Η δεύτερη ταινία στην καριέρα του Ρώσου δημιουργού μάς ταξιδεύει στην Κριμαία του 1918, όπου γυρίζεται μια βωβή ταινία με πρωταγωνίστρια τη Ρωσίδα σταρ της εποχής Όλγα Βεζένσκαγια. Ο εμφύλιος μεταξύ των μπολσεβίκων και των τσαρικών βρίσκεται ακόμη μακριά, αλλά οι πρώτες ελλείψεις έχουν ήδη εμφανιστεί δυσκολεύοντας την παραγωγή.

Η Όλγα περιμένει ματαίως τον συμπρωταγωνιστή κι εραστή της Μαξάκοφ να έρθει από τη Μόσχα, ενώ ταυτόχρονα έχει αρχίσει να αναπτύσσει μια ιδιαίτερη σχέση με τον οπερατέρ Βίκτορ. Όντας ακόμη νέος και ακμαίος (σε αντίθεση με το τουλάχιστον αδιάφορο σύγχρονο έργο του), ο Μιχάλκοφ κάνει μια ρηξικέλευθη αποδόμηση του μελοδράματος, χρησιμοποιώντας παράλληλα ειρωνικά τους κώδικες του βωβού σινεμά. Το αποτέλεσμα, κομψό και φρέσκο για την εποχή του, με τις ημι-ονειρικές σεκάνς καυτηρίασε την πλάνη της σόου μπιζ και μίλησε περισσότερο συναισθηματικά και λιγότερο ορθολογικά για την Οκτωβριανή Επανάσταση.

Σοβιετική Ένωση. 1976. Διάρκεια: 94΄. Διανομή: CAROUSEL FILMS.

Περισσότερες πληροφορίες

Σκλάβα της Αγάπης

Raba Liubvi / A Slave of Love
3
  • Σινεφίλ
  • 1976
  • Διάρκεια: 94 '
  • Νικίτα Μιχάλκοφ

Στην Κριμαία του 1918 γυρίζεται μια βωβή ταινία με πρωταγωνίστρια τη Ρωσίδα σταρ της εποχής Όλγα Βεζένσκαγια. Ο εμφύλιος μεταξύ των μπολσεβίκων και των τσαρικών βρίσκεται ακόμη μακριά, αλλά οι πρώτες ελλείψεις έχουν ήδη εμφανιστεί. Η Όλγα περιμένει ματαίως τον συμπρωταγωνιστή και εραστή της Μαξάκοφ να έρθει από τη Μόσχα, ενώ ταυτόχρονα έχει αρχίσει να αναπτύσσει μια ιδιαίτερη σχέση με τον οπερατέρ Βίκτορ.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Οι ταινίες που έρχονται στις αίθουσες την Πέμπτη 23/3

Ο Κιάνου Ριβς επιστρέφει ως Τζον Γουίκ παρέα με δέκα ακόμα κυκλοφορίες που προσεχώς θα βρουν τη θέση τους στις μαρκίζες.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
19/03/2023

Η μόνη ιρλανδική ταινία που πρέπει να δεις τη St. Patrick’s Day

Στο λυρικό "Song of Granite" συνοψίζεται η ψυχή της ιρλανδικής μουσικής παράδοσης και της εξαγνιστικής γοητείας του ανταμώματος στις παμπ.

Κυκλοφόρησε o "Κινηματογράφος 2022" από την Π.Ε.Κ.Κ

Η Πανελλήνια Ένωση Κριτικών Κινηματογράφου κυκλοφορεί για 30ή συνεχόμενη χρονιά την έκδοση "Κινηματογράφος", τη μοναδική καταγραφή της κινηματογραφικής μας πραγματικότητας στην ελληνική βιβλιογραφία.

Όλα όσα δεν πρέπει να χάσετε στο 23ο Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου

Όλα τα must-see της αγαπημένες τρικολόρ διοργάνωσης που επιστρέφει δυναμικά.

Έρχονται προβολές έκπληξη σε έναν κινηματογράφο πολύ κοντά σου

Με τίτλο "Mystery Movie Nights" η Feelgood Entertainment σε προσκαλεί σε μια σειρά αιφνιδιαστικών προβολών, σκέτος γρίφος.

Τυχερό Αστέρι

Το αγαπημένο στον Κορε-έντα ("Κλέφτες Καταστημάτων") θέμα της αυτοσχέδιας οικογένειας επανέρχεται σ’ ένα διασκεδαστικά γλυκόπικρο road movie το οποίο απέσπασε το βραβείο αντρικής ερμηνείας στο φεστιβάλ Καννών.