Καθηγητής με το Ζόρι

2

Συμπαθητική, πλην προβλέψιμη ρομαντική κομεντί του μόνιμου συνεργάτη του Χιου Γκραντ Μαρκ Λόρενς («Δυο Εβδομάδες Προθεσμία», «Τα Μάθατε για τους Μόργκαν;»).

Καθηγητής με το Ζόρι

Ένας βραβευμένος με Όσκαρ σεναριογράφος που έχει χάσει την έμπνευσή του και δεν βρίσκει δουλειά στο Χόλιγουντ αναλαμβάνει τη θέση καθηγητή σε ένα επαρχιακό κολέγιο. Αδιάφορος και μπλαζέ, θα αλλάξει συμπεριφορά όταν γνωρίσει μια μαθήτριά του που μεγαλώνει μόνη τις κόρες της και κάνει δύο δουλειές για να πάρει πτυχίο. Συμπαθητική, πλην προβλέψιμη ρομαντική κομεντί του μόνιμου συνεργάτη του Χιου Γκραντ Μαρκ Λόρενς («Δυο Εβδομάδες Προθεσμία», «Τα Μάθατε για τους Μόργκαν;»).

Καθηγητής με το Ζόρι - εικόνα 1

Αν δραματοποιούσε κάποιος τη ζωή του σεναριογράφου Κιθ Μάικλς, στην πρώτη πράξη θα περιέγραφε την καθιέρωσή του στο χολιγουντιανό στερέωμα, επικυρωμένη με ένα Όσκαρ. Η δεύτερη θα αφορούσε την απώλεια έμπνευσης και τη σταδιακή περιθωριοποίησή του, εκεί όπου τον συναντά η ταινία του Μαρκ Λόρενς, αφηγούμενη την τρίτη και σημαντικότερη πράξη του δράματος: πώς δηλαδή ο άνεργος εδώ και καιρό Μάικλς αναγκάζεται να δεχτεί μια δουλειά καθηγητή σεναριογραφίας σε ένα κολέγιο της πολιτείας της Νέας Υόρκης, αφήνοντας την ηλιόλουστη Καλιφόρνια για τη συννεφιασμένη επαρχία της ανατολικής ακτής.

Αδιάφορος και μπλαζέ, θα ξεκινήσει τη διδακτική καριέρα του με το αριστερό, ασχολούμενος ελάχιστα με την τάξη του, θα συνάψει ερωτική σχέση με μια νεαρή μαθήτρια και θα προκαλέσει τη δυσαρέσκεια μιας δυναμικής συναδέλφου του. Θα αλλάξει όμως συμπεριφορά όταν γνωρίσει μια μαθήτρια που μεγαλώνει μόνη τις κόρες της και κάνει δύο δουλειές για να πάρει πτυχίο.

Καθηγητής με το Ζόρι - εικόνα 2

Η τέταρτη συνεργασία του σεναριογράφου («Μις… με το Ζόρι») και σκηνοθέτη («Δυο Εβδομάδες Προθεσμία», «Music and Lyrics», «Τα Μάθατε για τους Μόργκαν;») Μαρκ Λόρενς με τον Χιου Γκραντ είναι κι αυτή μια ανάλαφρη κομεντί, η οποία αφορά την απόφαση ενός «πληγωμένου» χαρακτήρα να κυνηγήσει τη δεύτερη ευκαιρία που του παρουσιάζεται. Μια ευκαιρία ουσιαστικής ενηλικίωσης και τακτοποίησης τόσο των ψυχολογικών όσο και των κοινωνικών εκκρεμοτήτων του (υπάρχει κι ένας γιος με τον οποίο ο Μάικλς­ έχει μήνες να επικοινωνήσει), όλα βέβαια προσαρμοσμένα στη σταθερή χολιγουντιανή φόρμουλα.

Με τον Χιου Γκραντ να προσδίδει την αμήχανη τσαχπινιά-ερμηνευτικό σήμα κατατεθέν του στον ήρωα, ο οποίος θα χρειαζόταν πιθανώς έναν λιγότερο γλυκό κι ευαίσθητο πρωταγωνιστή για να αναδείξει την κυνική πλευρά του, ο Λόρενς στήνει μια συμπαθητική, όσο χρειάζεται συναισθηματική, αλλά υπερβολικά συγκρατημένη ιστορία επιστροφής στα βασικά διδάγματα της ζωής. Σεβαστή η επιλογή του να χρησιμοποιήσει μόνο τα βασικά κινηματογραφικά υλικά, τα οποία όμως είχαν ανάγκη μια λιγότερο συγκαταβατική, αλλά σαφώς τολμηρότερη αξιοποίηση.

ΗΠΑ. 2015. Διάρκεια: 106΄. Διανομή: ΣΠΕΝΤΖΟΣ FILM.

Περισσότερες πληροφορίες

Καθηγητής με το Ζόρι

The Rewrite
2
  • Κομεντί
  • 2014
  • Διάρκεια: 107 '
  • Μαρκ Λόρενς

Ένας βραβευμένος με Όσκαρ σεναριογράφος που έχει χάσει την έμπνευσή του και δεν βρίσκει δουλειά στο Χόλιγουντ, αναλαμβάνει τη θέση καθηγητή σε ένα επαρχιακό κολέγιο. Αδιάφορος και μπλαζέ, θα αλλάξει συμπεριφορά όταν γνωρίσει μια μαθήτριά του που μεγαλώνει μόνη τις κόρες της και κάνει δύο δουλειές για να πάρει πτυχίο.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Το "Tár" η καλύτερη ταινία του 2022 για την Ένωση Κριτικών Νέας Υόρκης

Το φιλμ του Τοντ Φιλντ κέρδισε τις εντυπώσεις των μελών μιας από τις σημαντικότερες ενώσεις κριτικών στον κόσμο.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
05/12/2022

Γιατί η Μίλι Μπόμπι Μπράουν είναι η τέλεια κινηματογραφική Μπρίτνεϊ Σπίαρς

Η σταρ του Stranger Things θέλει να μπει στα παπούτσια της Πριγκίπισσας της Pop που σήμερα γίνεται 40 χρόνων, λες και είναι γυάλινα γοβάκια.

Οι ταινίες που έρχονται στις αίθουσες την Πέμπτη 8/12

Ούτε μία, ούτε δύο, αλλά 11 ταινίες πρόκειται σύντομα να βρεθούν στις μαρκίζες των κινηματογράφων.

Το Διεθνές Φεστιβάλ Ολυμπίας έγινε 25 ετών

Το κινηματογραφικό φεστιβάλ το οποίο έχει μόνιμα στραμμένο το βλέμμα του προς το μέλλον (μας) ξεκινάει σήμερα Σάββατο 3/12 την 25η διοργάνωσή του και για μια εβδομάδα θα πλημμυρίσει τον Πύργο και την Αμαλιάδα με ταινίες για παιδιά και νέους.

Τα 5 must-see στο διαδικτυακό 13ο Ethnofest

Αυτά είναι τα φιλμ που δεν πρέπει να χάσετε στη ψηφιακή πλατφόρμα του Φεστιβάλ Εθνογραφικού Κινηματογράφου της Αθήνας.

Sight & Sound: Η ανατρεπτική λίστα των 100 καλύτερων ταινιών όλων των εποχών

Ιστορικές αλλαγές έβγαλε η καθιερωμένη ψηφοφορία του βρετανικού περιοδικού η οποία ανέδειξε ένα καινούριο νούμερο ένα αλλάζοντας τα δεδομένα.