Καθηγητής με το Ζόρι

2

Συμπαθητική, πλην προβλέψιμη ρομαντική κομεντί του μόνιμου συνεργάτη του Χιου Γκραντ Μαρκ Λόρενς («Δυο Εβδομάδες Προθεσμία», «Τα Μάθατε για τους Μόργκαν;»).

Καθηγητής με το Ζόρι

Ένας βραβευμένος με Όσκαρ σεναριογράφος που έχει χάσει την έμπνευσή του και δεν βρίσκει δουλειά στο Χόλιγουντ αναλαμβάνει τη θέση καθηγητή σε ένα επαρχιακό κολέγιο. Αδιάφορος και μπλαζέ, θα αλλάξει συμπεριφορά όταν γνωρίσει μια μαθήτριά του που μεγαλώνει μόνη τις κόρες της και κάνει δύο δουλειές για να πάρει πτυχίο. Συμπαθητική, πλην προβλέψιμη ρομαντική κομεντί του μόνιμου συνεργάτη του Χιου Γκραντ Μαρκ Λόρενς («Δυο Εβδομάδες Προθεσμία», «Τα Μάθατε για τους Μόργκαν;»).

Καθηγητής με το Ζόρι - εικόνα 1

Αν δραματοποιούσε κάποιος τη ζωή του σεναριογράφου Κιθ Μάικλς, στην πρώτη πράξη θα περιέγραφε την καθιέρωσή του στο χολιγουντιανό στερέωμα, επικυρωμένη με ένα Όσκαρ. Η δεύτερη θα αφορούσε την απώλεια έμπνευσης και τη σταδιακή περιθωριοποίησή του, εκεί όπου τον συναντά η ταινία του Μαρκ Λόρενς, αφηγούμενη την τρίτη και σημαντικότερη πράξη του δράματος: πώς δηλαδή ο άνεργος εδώ και καιρό Μάικλς αναγκάζεται να δεχτεί μια δουλειά καθηγητή σεναριογραφίας σε ένα κολέγιο της πολιτείας της Νέας Υόρκης, αφήνοντας την ηλιόλουστη Καλιφόρνια για τη συννεφιασμένη επαρχία της ανατολικής ακτής.

Αδιάφορος και μπλαζέ, θα ξεκινήσει τη διδακτική καριέρα του με το αριστερό, ασχολούμενος ελάχιστα με την τάξη του, θα συνάψει ερωτική σχέση με μια νεαρή μαθήτρια και θα προκαλέσει τη δυσαρέσκεια μιας δυναμικής συναδέλφου του. Θα αλλάξει όμως συμπεριφορά όταν γνωρίσει μια μαθήτρια που μεγαλώνει μόνη τις κόρες της και κάνει δύο δουλειές για να πάρει πτυχίο.

Καθηγητής με το Ζόρι - εικόνα 2

Η τέταρτη συνεργασία του σεναριογράφου («Μις… με το Ζόρι») και σκηνοθέτη («Δυο Εβδομάδες Προθεσμία», «Music and Lyrics», «Τα Μάθατε για τους Μόργκαν;») Μαρκ Λόρενς με τον Χιου Γκραντ είναι κι αυτή μια ανάλαφρη κομεντί, η οποία αφορά την απόφαση ενός «πληγωμένου» χαρακτήρα να κυνηγήσει τη δεύτερη ευκαιρία που του παρουσιάζεται. Μια ευκαιρία ουσιαστικής ενηλικίωσης και τακτοποίησης τόσο των ψυχολογικών όσο και των κοινωνικών εκκρεμοτήτων του (υπάρχει κι ένας γιος με τον οποίο ο Μάικλς­ έχει μήνες να επικοινωνήσει), όλα βέβαια προσαρμοσμένα στη σταθερή χολιγουντιανή φόρμουλα.

Με τον Χιου Γκραντ να προσδίδει την αμήχανη τσαχπινιά-ερμηνευτικό σήμα κατατεθέν του στον ήρωα, ο οποίος θα χρειαζόταν πιθανώς έναν λιγότερο γλυκό κι ευαίσθητο πρωταγωνιστή για να αναδείξει την κυνική πλευρά του, ο Λόρενς στήνει μια συμπαθητική, όσο χρειάζεται συναισθηματική, αλλά υπερβολικά συγκρατημένη ιστορία επιστροφής στα βασικά διδάγματα της ζωής. Σεβαστή η επιλογή του να χρησιμοποιήσει μόνο τα βασικά κινηματογραφικά υλικά, τα οποία όμως είχαν ανάγκη μια λιγότερο συγκαταβατική, αλλά σαφώς τολμηρότερη αξιοποίηση.

ΗΠΑ. 2015. Διάρκεια: 106΄. Διανομή: ΣΠΕΝΤΖΟΣ FILM.

Περισσότερες πληροφορίες

Καθηγητής με το Ζόρι

The Rewrite
2
  • Κομεντί
  • 2014
  • Διάρκεια: 107 '
  • Μαρκ Λόρενς

Ένας βραβευμένος με Όσκαρ σεναριογράφος που έχει χάσει την έμπνευσή του και δεν βρίσκει δουλειά στο Χόλιγουντ, αναλαμβάνει τη θέση καθηγητή σε ένα επαρχιακό κολέγιο. Αδιάφορος και μπλαζέ, θα αλλάξει συμπεριφορά όταν γνωρίσει μια μαθήτριά του που μεγαλώνει μόνη τις κόρες της και κάνει δύο δουλειές για να πάρει πτυχίο.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Αγγελική Παπούλια πώς βρέθηκες στη Σλοβενία για τον "Τελευταίο Ήρωα";

Η καταξιωμένη Ελληνίδα ηθοποιός μιλά στο "α" για τη συμμετοχή της στη σπιρτόζικη δραμεντί όπου υποδύεται μια εκπρόσωπο πολυεθνικής που αναστατώνει μια μικρή φτωχή κοινωνία.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
25/04/2024

Επαγγελματίας Υπνοβάτης

Ενδιαφέρουσα ιδέα που μένει απλά υποσχόμενη, μιας και υλοποιείται με σεναριακή χοντροκοπιά, ερμηνευτική ανεπάρκεια και αφηγηματική προχειρότητα.

Μην Ανοίγεις την Πόρτα

Η πρώτη ταινία των Unboxholics είναι ένα ψυχολογικό θρίλερ με υποβλητική ατμόσφαιρα, αλλά ελάχιστο ψαχνό. Δραματικά ισχνό και σκηνοθετημένο μονότονα, κορυφώνεται χωρίς την παραμικρή έκπληξη.

Οι Αντίπαλοι

Σεναριακό υπόδειγμα αθλητικού (μελο)δράματος πάνω στις απρόβλεπτες διαδρομές των ανθρώπινων επιθυμιών. "Χορογραφημένο" με ερωτική ένταση και σκηνοθετημένο με φλασάτη, βιντεοκλιπίστικη αυταρέσκεια.

Ζωντανό Πνεύμα

Δύο κόσμοι και τρεις γενιές συγκρούονται σε ένα δράμα ενηλικίωσης με στοιχεία μαγικού ρεαλισμού, κωμωδίας και θρίλερ, το οποίο, όμως, ασθμαίνει για να βρει την ιδανική ισορροπία.

Ο Τελευταίος Ήρωας

Κουστουριτσική, ξέφρενη και βιτριολική σάτιρα, η οποία βγαίνει απ’ τα νερά της όταν προσπαθεί, αδίκως, να σοβαρευτεί και να περάσει "μηνύματα".

Σούπερ Μάγκι

Σίκουελ ενός διεκπεραιωτικά στημένου αυστραλέζικου animation, το οποίο καταγγέλλει απλοϊκά τους κινδύνους της υπνωτιστικά γοητευτικής νέας εικονικής πραγματικότητας.