Jurassic World

2

Ο Στίβεν Σπίλμπεργκ δεν είναι εκεί για να σώσει τα μπλοκμπάστερ προσχήματα και το μοτίβο «τέρας κυνηγάει άνθρωπο» επαναλαμβάνεται θεαματικά, αλλά μονοδιάστατα και αυστηρά συνταγογραφημένα.

Jurassic World

Η κινηματογραφική μυθολογία του «Jurassic Park» επανεκκινεί όταν ένας γενετικά κατασκευασμένος, γιγάντιος και σαρκοφάγος δεινόσαυρος δραπετεύει από το χώρο του και σπέρνει τον πανικό στο γεμάτο χιλιάδες επισκέπτες νησιωτικό πάρκο Jurassic World. Ο Στίβεν Σπίλμπεργκ όμως δεν είναι εκεί για να σώσει τα μπλοκμπάστερ προσχήματα και το μοτίβο «τέρας κυνηγάει άνθρωπο» επαναλαμβάνεται θεαματικά, αλλά μονοδιάστατα και αυστηρά συνταγογραφημένα.

Jurassic World - εικόνα 1

'Eχοντας ξεπεράσει το 1 δισ. δολάρια σε παγκόσμιες εισπράξεις, το «Jurassic Park» του 1993 αποτελεί τη μεγαλύτερη εμπορική επιτυχία εκείνης της δεκαετίας πίσω από τον «Τιτανικό». Έπειτα από 8 χρόνια το δεύτερο σίκουελ του franchise αποχαιρέτισε τον Στίβεν Σπίλμπεργκ ως σκηνοθέτη και μέτρησε μόλις το 1/3 των εισιτηρίων της πρώτης ταινίας, ολοκληρώνοντας έτσι μια τριλογία η οποία μετέτρεψε τους δεινοσαύρους σε pop icons και άλλαξε –τόσο ως προς το θεαματικότερο όσο και ως προς το τρομακτικότερο– τα δεδομένα της χολιγουντιανής περιπέτειας.

Το αναπόφευκτο reboot της όλης μυθολογίας μάς μεταφέρει ξανά στο νησί απ’ όπου ξεκίνησαν όλα, με το τεχνολογικά προηγμένο πάρκο Jurassic World να λειτουργεί επιτυχημένα επί μία δεκαετία, έτσι όπως το είχε οραματιστεί ο πρωτοπόρος Τζον Χάμοντ (ερμηνευμένος στις πρώτες δύο ταινίες από τον αξέχαστο Ρίτσαρντ Ατένμπορο). Χιλιάδες επισκέπτες περνούν τις πύλες του καθημερινά ζητώντας όλο και υψηλότερου επιπέδου ατραξιόν, οπότε αναγκάζουν τους υπευθύνους να κατασκευάζουν γενετικά όλο μεγαλύτερα και πιο θηριώδη ζωντανά εκθέματα.

Έχοντας, λοιπόν, χρησιμοποιήσει έναν απόρρητο συνδυασμό DNA, οι υπεύθυνοι του πάρκου ετοιμάζονται τώρα να λανσάρουν τον Indominus Rex, ένα 15μετρο σαρκοφάγο δεινόσαυρο με αναπτυγμένη ευφυΐα και άκρως επιθετικό ένστικτο. Όταν όμως αυτός δραπετεύει από το χώρο του και σπέρνει τον πανικό, ένας εκπαιδευτής δεινοσαύρων και η υπεύθυνη ασφαλείας του πάρκου, η οποία φιλοξενεί εκεί τα δύο μικρά αγόρια της αδερφής της, προσπαθούν να βρουν τρόπο για να τον σταματήσουν.

Jurassic World - εικόνα 2

Περισσότερο ριμέικ και λιγότερο καθαρό σίκουελ, το φιλμ του Κόλιν Τρέβοροου (της ανεξάρτητης κομεντί «Safety not Guaranteed») παραλλάσσει χαρακτήρες και λεπτομέρειες του πρωτότυπου «Jurassic Park» ακολουθώντας κατά βάση την ίδια κινηματογραφική συνταγή. Καλοί (ο ωραίος, cool Κρις Πρατ, η comme il faut, σέξι Μπράις Ντάλας Χάουαρντ και τα γλυκά, ατακτούλικα παιδάκια), κακοί (ο Βίνσεντ ντ’ Ονόφριο ως πρώην στρατιωτικός με κρυφό, μιλιταριστικό σχέδιο και ο αφηνιασμένος Indominus Rex), κάθε είδους προϊστορικά τέρατα (της γης, του νερού και του αέρα) και αμέτρητοι αναλώσιμοι κομπάρσοι κυνηγιούνται σε δάση, χωράφια αλλά και κλειστούς, αναπόδραστους χώρους, ενώ αφήνουν τα ψηφιακά εφέ και την τρισδιάστατη αίσθηση να εντυπωσιάσουν τον κάθε καλοπροαίρετο λάτρη της περιπέτειας.

Ακόμη και οι χιουμοριστικές πινελιές ακολουθούν τη σπιλμπεργκική τεχνοτροπία (από τον γενετιστή δόκτορα Χένρι Γου μέχρι τον T-Rex, υπάρχει μια σειρά αναφορών στην πρώτη ταινία), όλα πιστά σε μια δοκιμασμένη συνταγή που δεν έχει πια καμιά έκπληξη να προσφέρει πέρα από το «μεγαλύτερο από την προηγούμενη φορά» θέαμα. Ένα θέαμα που, όσο κι αν προσπαθεί να πλασαριστεί σαν απόλυτα απενοχοποιημένο, έχει πλέον καταντήσει σχεδόν αυτιστικό, ποντάροντας αποκλειστικά στην εθιστική ανοχή και φυσικά όχι στη συμμετοχική απόλαυση του θεατή.

ΗΠΑ. 2015. Διάρκεια: 124΄. Διανομή: UIP.

Περισσότερες πληροφορίες

Jurassic World

2
  • Περιπέτεια
  • 2015
  • Διάρκεια: 124 '
  • Κόλιν Τρέβοροου

Έπειτα από δέκα χρόνια λειτουργίας το θεματικό πάρκο Jurassic World είναι έτοιμο να λανσάρει την καινούργια του ατραξιόν: ένα γενετικά κατασκευασμένο, γιγάντιο και σαρκοφάγο δεινόσαυρο, ο οποίος δραπετεύει από το χώρο του και σπέρνει τον πανικό στο γεμάτο χιλιάδες επισκέπτες νησιωτικό πάρκο.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Εμφύλιος Πόλεμος

Πολιτική περιπέτεια γυρισμένη με ρεαλισμό, προβλέψιμα απλοϊκή στην εξέλιξή της και μονοδιάστατη στην παραβολή της για τη σύγχρονη αμερικανική πραγματικότητα.

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΗΣΤΟς ΜΗΤΣΗς
18/04/2024

Η Αρπαγή

Δομημένη σαν ψυχολογικό θρίλερ, μια ιστορία εμμονής αποκαλύπτει τη συντριπτική δύναμη των κοινωνικών ρόλων σ’ έναν κόσμο ψυχολογικής ανασφάλειας κι έλλειψης επικοινωνίας.

Το Περασμένο Καλοκαίρι

Αρκετά πιστό ριμέικ της δανέζικης "Βασίλισσας της Καρδιάς". Ενός τολμηρότερου ερωτικού δράματος, το οποίο διέθετε ένα διαφορετικό, αιχμηρό φινάλε.

Αμπιγκέιλ

Το μυστήριο συναντά το horror και το απενοχοποιημένο φαν, σε ένα διασκεδαστικό μιξ αναφορών και χαβαλέ, μέχρις ότου χαθεί ο έλεγχος και κυριαρχήσει η σαχλαμάρα.

Σπίθα στη Θάλασσα

Συγκινητικό δράμα επώδυνης ενηλικίωσης, το οποίο δεν ανοίγεται στα βαθιά σεναριακά, αντλώντας συναισθηματική δύναμη από τους τρισδιάστατους χαρακτήρες του.

Μη μου Λες Ψέματα

Συναισθηματική, στέρεα, όσο και εύπεπτη δραμεντί πάνω στα αληθινά ψέματα, τα οποία ξεκινούν από τη ζωή και γίνονται συναρπαστικές λογοτεχνικές και κινηματογραφικές ιστορίες.

Ένα Φλιτζάνι Καφέ και Καινούργια Παπούτσια

Υπαρξιακά αδιέξοδα πασχίζουν να αναδειχθούν μέσα από μια μελοδραματική συνθήκη, ο μινιμαλιστικός χειρισμός της οποίας καταντά φτωχός και μονοδιάστατος.