Μητριαρχία

2,5

«Ντοκιμαντερίστικο» δράμα που διαθέτει δύναμη κι ερμηνευτικό πάθος, δεν μπορεί όμως να αποφύγει πλήρως τη γραφικότητα και το διδακτισμό.

Μητριαρχία

Ένα καταφύγιο γυναικών απειλείται με κατεδάφιση. Εξήντα γυναίκες διαφορετικών εθνικοτήτων, ηλικιών και κοινωνικών προελεύσεων συγκεντρώνονται για να το υπερασπιστούν. Η σύγχρονη πραγματικότητα μέσα από τη θηλυκή οπτική κι ένα «ντοκιμαντερίστικο» δράμα που διαθέτει δύναμη κι ερμηνευτικό πάθος, δεν μπορεί όμως να αποφύγει πλήρως τη γραφικότητα και το διδακτισμό.

Μητριαρχία - εικόνα 1

Σκηνοθέτης της ανθρώπινης έκφρασης και δεξιοτέχνης στην καθοδήγηση ηθοποιών, ο Νίκος Κορνήλιος («Η Μουσική των Προσώπων», «11 Συναντήσεις με τον Πατέρα μου») δεν αντιμετωπίζει την παραμικρή δυσκολία στο να χειριστεί δεκάδες ηθοποιούς σε έναν ενιαίο, κλειστό χώρο. Έτσι, σχολιάζοντας τόσο μια προαιώνια όσο και τη σύγχρονη πραγματικότητα μέσα από τη θηλυκή οπτική, συγκεντρώνει 60 γυναίκες διαφορετικών εθνικοτήτων, ηλικιών και κοινωνικών προελεύσεων σε ένα αυτοδιαχειριζόμενο καταφύγιο που απειλείται με κατεδάφιση και παρακολουθεί τις προσωπικές στιγμές και τις δημόσιες εξομολογήσεις τους.
Από κινηματογραφικής άποψης η «Μητριαρχία» κερδίζει εν πολλοίς το δύσκολο αφηγηματικό στοίχημα, καθώς κατορθώνει να βγάλει ρεαλισμό­, συναίσθημα και ρυθμό (παρά τα 160 λεπτά της) από ένα θεατρικής δομής­ δραματικό στήσιμο. Ο λόγος των πρωταγωνιστριών είναι ρέων και η ερμηνεία των περισσοτέρων (από ηθοποιούς έως ακτιβίστριες και ποιήτριες) άμεση, σχεδόν βιωματική. Σε πολιτικό επίπεδο ο σκηνοθέτης παρακάμπτει τις ταξικές καταβολές της βίας κι εστιάζει (όχι χωρίς επιχειρήματα) στην έμφυλη καταγωγή της, παρουσιάζοντας τις απόψεις του εν είδει αναλυτικού μανιφέστου. Κάτι τολμηρό μεν, αρκετά «κατασκευασμένο» κι εγκεφαλικό δε, που κάνει πολλές από τις «αυθόρμητες» εξομολογήσεις να μοιάζουν με έκθεση ιδεών.

Ελλάδα. 2014. Διάρκεια: 160΄.

Περισσότερες πληροφορίες

Μητριαρχία

2,5
  • Δραματική
  • 2014
  • Διάρκεια: 160 '
  • Νίκος Κορνήλιος

Ένα καταφύγιο γυναικών απειλείται με κατεδάφιση. Εξήντα γυναίκες διαφορετικών εθνικοτήτων, ηλικιών και κοινωνικών προελεύσεων συγκεντρώνονται για να το υπερασπιστούν.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Ένα must αφιέρωμα στον αιρετικό σκηνοθέτη Καβν ντε λα Κρουζ

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα παρουσιάζονται όλες οι ταινίες του δημιουργού από τις Φιλιππίνες ο οποίος θα βρίσκεται στην Αθήνα.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
27/01/2023

4 σπουδαίες ταινίες για το Ολοκαύτωμα που δεν έχετε δει

Τιμούμε την Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος βλέποντας ξανά φιλμ που απεικόνισαν με ανατριχιαστική ευστοχία το οδυνηρό γεγονός.

Ο σκηνοθέτης Χλίνουρ Πάλμασον στην επική "Χώρα του Θεού"

Συζητάμε με τον βραβευμένο Σκανδιναβό σκηνοθέτη ενός εκ των πιο εντυπωσιακών arthouse φιλμ των τελευταίων ετών, το οποίο αναπαριστά τη μαγευτική και απάτητη Ισλανδία του 19ου αιώνα.

Το ελληνικό σινεμά από την αρχή στο Untold Φιλμ Φέστιβαλ

Η νέα κινηματογραφική διοργάνωση φιλοδοξεί να γίνει θεσμός, συστήνοντας στους σινεφίλ εγχώρια φιλμ που… διέφυγαν από τα γραφεία διανομής.

Η Χώρα του Θεού

Αιώνιο και εφήμερο συγκρούονται σε ένα μυστικιστικής ατμόσφαιρας, σιωπηλό και εικαστικά εντυπωσιακό χερτζογκικό έπος πάνω στην αυτοκαταστροφική ανθρώπινη ματαιοδοξία και το ακατάλυτο φυσικό μεγαλείο.

Joyland

Ξεπερνώντας τα μελοδραματικά προσκόμματα, η ιστορία ενός απαγορευμένου έρωτα ακτινογραφεί διεισδυτικά την πατριαρχική ασιατική/ μουσουλμανική πραγματικότητα και τα ανίκητα κοινωνικά ταμπού της.

Νοσταλγία

Γκανγκστερικό δράμα με στιβαρή ματιά και παλιομοδίτικη κοψιά, το οποίο διαχειρίζεται με αφηγηματική σιγουριά μια προβλέψιμη ιστορία αναπόδραστου παρελθόντος και επώδυνης νοσταλγίας.