Μητριαρχία

2,5

«Ντοκιμαντερίστικο» δράμα που διαθέτει δύναμη κι ερμηνευτικό πάθος, δεν μπορεί όμως να αποφύγει πλήρως τη γραφικότητα και το διδακτισμό.

Μητριαρχία

Ένα καταφύγιο γυναικών απειλείται με κατεδάφιση. Εξήντα γυναίκες διαφορετικών εθνικοτήτων, ηλικιών και κοινωνικών προελεύσεων συγκεντρώνονται για να το υπερασπιστούν. Η σύγχρονη πραγματικότητα μέσα από τη θηλυκή οπτική κι ένα «ντοκιμαντερίστικο» δράμα που διαθέτει δύναμη κι ερμηνευτικό πάθος, δεν μπορεί όμως να αποφύγει πλήρως τη γραφικότητα και το διδακτισμό.

Μητριαρχία - εικόνα 1

Σκηνοθέτης της ανθρώπινης έκφρασης και δεξιοτέχνης στην καθοδήγηση ηθοποιών, ο Νίκος Κορνήλιος («Η Μουσική των Προσώπων», «11 Συναντήσεις με τον Πατέρα μου») δεν αντιμετωπίζει την παραμικρή δυσκολία στο να χειριστεί δεκάδες ηθοποιούς σε έναν ενιαίο, κλειστό χώρο. Έτσι, σχολιάζοντας τόσο μια προαιώνια όσο και τη σύγχρονη πραγματικότητα μέσα από τη θηλυκή οπτική, συγκεντρώνει 60 γυναίκες διαφορετικών εθνικοτήτων, ηλικιών και κοινωνικών προελεύσεων σε ένα αυτοδιαχειριζόμενο καταφύγιο που απειλείται με κατεδάφιση και παρακολουθεί τις προσωπικές στιγμές και τις δημόσιες εξομολογήσεις τους.
Από κινηματογραφικής άποψης η «Μητριαρχία» κερδίζει εν πολλοίς το δύσκολο αφηγηματικό στοίχημα, καθώς κατορθώνει να βγάλει ρεαλισμό­, συναίσθημα και ρυθμό (παρά τα 160 λεπτά της) από ένα θεατρικής δομής­ δραματικό στήσιμο. Ο λόγος των πρωταγωνιστριών είναι ρέων και η ερμηνεία των περισσοτέρων (από ηθοποιούς έως ακτιβίστριες και ποιήτριες) άμεση, σχεδόν βιωματική. Σε πολιτικό επίπεδο ο σκηνοθέτης παρακάμπτει τις ταξικές καταβολές της βίας κι εστιάζει (όχι χωρίς επιχειρήματα) στην έμφυλη καταγωγή της, παρουσιάζοντας τις απόψεις του εν είδει αναλυτικού μανιφέστου. Κάτι τολμηρό μεν, αρκετά «κατασκευασμένο» κι εγκεφαλικό δε, που κάνει πολλές από τις «αυθόρμητες» εξομολογήσεις να μοιάζουν με έκθεση ιδεών.

Ελλάδα. 2014. Διάρκεια: 160΄.

Περισσότερες πληροφορίες

Μητριαρχία

2,5
  • Δραματική
  • 2014
  • Διάρκεια: 160 '
  • Νίκος Κορνήλιος

Ένα καταφύγιο γυναικών απειλείται με κατεδάφιση. Εξήντα γυναίκες διαφορετικών εθνικοτήτων, ηλικιών και κοινωνικών προελεύσεων συγκεντρώνονται για να το υπερασπιστούν.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Χρήστο Πασσαλή, τι συμβαίνει στο "Ησυχία 6-9";

Ο πρωταγωνιστής και πρωτοεμφανιζόμενος σκηνοθέτης μάς μιλά για τη weird ιστορία αγάπης που αναπτύσσεται στο ιδιοσυγκρασιακό ντεμπούτο του.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
08/12/2022

Ησυχία 6-9

Καφκική δυστοπία και αγωνιώδες ρομαντικό δράμα το οποίο, παρά το εγκεφαλικό ύφος, διατηρεί ακλόνητο σε όλη τη διάρκειά του ένα μελαγχολικό σφίξιμο στην καρδιά.

Λευκός Θόρυβος

Άνιση και αναποτελεσματικά πιστή μεταφορά ενός επιθετικά σατιρικού μυθιστορήματος του Ντον ΝτεΛίλο, από το οποίο επιβιώνουν μόνο θραύσματα των φιλοσοφικών ιδεών και σπίθες της βιτριολικής ευφυίας του.

R.M.N.

Υποδειγματικό σινεμά ρεαλισμού ιδωμένο με όρους θρίλερ, όχι όμως με την αιχμηρότητα που μας έχει συνηθίσει ο Κριστιάν Μουντζίου.

Καραγκιόζης the Movie

Μια καλοπροαίρετη μεταφορά του θεάτρου σκιών, η οποία εγκλωβίζεται στην προσπάθειά της να αποδειχθεί ταυτόχρονα μοντέρνα και πιστή στο πρωτότυπο έργο.

Πιο Πολύ Από Ποτέ

Προσωπικές επιλογές και ευθύνες συγκρούονται υπόκωφα στο εσωτερικό μιας βραδύκαυστης, χαμηλόφωνης ταινίας που, μέσα από το θάνατο και τα μάτια της υπέροχης Βίκι Κριπς, κοιτάει τη ζωή κατάματα.

Η Ιστορία της Γυναίκας μου

Μυθιστορηματικών διαστάσεων ερωτικό δράμα, η αυστηρή, καλλιγραφική αισθητική του οποίου αγωνίζεται να του προσδώσει φρεσκάδα, χυμούς και συναίσθημα.