Νυχτερινός Ανταποκριτής

2,5

Υποψήφιο για Όσκαρ (σεναρίου) και Χρυσή Σφαίρα (α΄ αντρικού ρόλου) ατμοσφαιρικό θρίλερ που καταγγέλλει με χολιγουντιανή χοντροκοπιά τον αδηφάγο κόσμο των mass media.

Νυχτερινός Ανταποκριτής

Απελπισμένος μικροαπατεώνας, ο Λου Μπλουμ γίνεται μάρτυς ενός αυτοκινητικού ατυχήματος και ανακαλύπτει το μαγικό κόσμο του τηλεοπτικού ρεπορτάζ. Με το θράσος, την ευρηματικότητά του και τη βοήθεια μιας αρχισυντάκτριας ειδήσεων θα αναδειχτεί πολύ σύντομα, με μια σειρά αιματοβαμμένων αποκλειστικοτήτων, σε περιζήτητο ανταποκριτή του νυχτερινού Λος Άντζελες. Ώσπου η σπουδαιότερη από όλες θα απαιτήσει το υψηλό τίμημά της. Υποψήφιο για Όσκαρ (σεναρίου) και Χρυσή Σφαίρα (α΄ αντρικού ρόλου) ατμοσφαιρικό θρίλερ που καταγγέλλει με χολιγουντιανή χοντροκοπιά τον αδηφάγο κόσμο των mass media.

Νυχτερινός Ανταποκριτής - εικόνα 1

«Το μότο μου είναι το εξής: αν θέλεις να κερδίσεις το λαχείο, θα πρέπει να βγάλεις λεφτά για να αγοράσεις το λαχνό». Ο Λου Μπλουμ είναι ένας μικροαπατεώνας που προσπαθεί να βρει δουλειά και να επιβιώσει σε ένα πλημμυρισμένο από αόρατη βία Λος Άντζελες. Καταφερτζής, φιλόσοφος του δρόμου κι έτοιμος για όλα, θα αρπάξει την ευκαιρία απ’ τα μαλλιά μόλις αυτή περάσει, γρήγορη σαν αστραπή, από μπροστά του. Μάρτυρας ενός αυτοκινητικού ατυχήματος, θα γνωρίσει από κοντά τους ρεπόρτερ οι οποίοι χιμούν διψασμένοι για αίμα στην αποκλειστικότητα και θα καταλάβει πως μπορεί πολύ εύκολα να γίνει άλλος ένας, αν όχι ο καλύτερος, από αυτούς.
Θα προσλάβει έναν φοιτητή ως βοηθό, θα προμηθευτεί τον κατάλληλο εξοπλισμό και θα στήσει καρτέρι για το μεγάλο ατύχημα στο οποίο θα προλάβει να καταφθάσει πρώτος. Με μια εσωτερική ένταση έτοιμη να ξεχυθεί και να πλημμυρίσει την οθόνη, με κοφτερό μάτι που γυαλίζει και μια στάση σώματος που παραπέμπει σε αρπακτικό, ο πάντα φερέγγυος Τζέικ Τζίλεγχαλ (εδώ στη δεύτερη υποψηφιότητά του για Χρυσή Σφαίρα) είναι ο ιδανικός κυνηγός του ματωμένου αμερικανικού ονείρου. Κάτοικος ενός «λαμπερού» νυχτερινού Λος Άντζελες (τα ημερήσια πλάνα του φιλμ «καίγονται» από ένα ενοχλητικά δυνατό φως), παίρνει ζωή από τη σκοτεινή συνείδηση της πόλης – συνώνυμης με κάθε εύκολο, θεαματικό success story.

Νυχτερινός Ανταποκριτής - εικόνα 2

Στο σκηνοθετικό ντεμπούτο του ο σεναριογράφος Νταν Γκιλρόι («Real Steel», «Η Κληρονομιά του Μπορν») μας παρασύρει σε αυτόν τον επικίνδυνα γοητευτικό κόσμο με στακάτο τέμπο, περιγράφοντας μια πραγματικότητα ολοένα βυθιζόμενη στον αμοραλισμό. Γραφικά σύμβολά της ο κορυφαίος, αδίστακτος νυχτερινός ανταποκριτής Τζο Λόντερ και μια έμπειρη αρχισυντάκτρια τηλεοπτικών ειδήσεων (η Ρενέ Ρούσο σε ένα ευχάριστο comeback), με τους οποίους ο Λου πρέπει να διαπραγματευτεί σκληρά στη φρενήρη πορεία του προς την κορυφή. Η οποία, πολύ χολιγουντια­νά και πολύ αναμενόμενα, περιλαμβάνει και την «απόλυτη» αποκλειστικότητα που θα ξετρυπώσει η κάμερα του φιλόδοξου ρεπόρτερ, συνοδεία ενός υψηλότατου, οριακά επικίνδυνου τιμήματος.
Αφηγηματικός δεξιοτέχνης και μάστορας της πλοκής, ο υποψήφιος­ για Όσκαρ πρωτότυπου σεναρίου­ Νταν Γκιλρόι δυστυχώς δεν αρκείται σε ένα ατμοσφαιρικό θρίλερ με καταγγελτικές σφήνες και διακριτικές κοινωνικές αναφορές. Γύρω από τον πανούργο, μακιαβελικών επινοήσεων κεντρικό ήρωά του, οι υπόλοιποι πρωταγωνιστές λειτουργούν περισσότερο ως κοινωνιολογικά δείγματα και λιγότερο ως ζωντανοί χαρακτήρες. Επιπλέον, οι αγωνιώδεις συμπτώσεις από ένα σημείο και μετά παραγίνονται δραματικά βολικές, ενώ η επίθεση κατά των mass media (και των καταναλωτών τους) καταντά στην υπερβολή της άκομψη και χοντροκομμένη. Μιλώντας για τους εν λόγω καταναλωτές (κι επίδοξους θεατές των multiplexes) όμως, μπορεί ο Γκιλρόι να ξέρει καλύτερα και όλα αυτά να φανούν μέχρι και τολμηρές πολιτικές διαπιστώσεις.

ΗΠΑ. 2014. Διάρκεια: 117΄. Διανομή: TANWEER.

Περισσότερες πληροφορίες

Νυχτερινός Ανταποκριτής

Nightcrawler
2,5
  • Θρίλερ
  • 2014
  • Διάρκεια: 117 '
  • Νταν Γκίλροϊ

Απελπισμένος μικροαπατεώνας, ο Λου Μπλουμ γίνεται μάρτυς ενός αυτοκινητικού ατυχήματος και ανακαλύπτει το μαγικό κόσμο του τηλεοπτικού ρεπορτάζ. Με το θράσος, την ευρηματικότητά του και τη βοήθεια μιας αρχισυντάκτριας ειδήσεων θα αναδειχτεί πολύ σύντομα, με μια σειρά αιματοβαμμένων αποκλειστικοτήτων, σε περιζήτητο ανταποκριτή του νυχτερινού Λος Άντζελες. Ώσπου η σπουδαιότερη από όλες θα απαιτήσει το υψηλό τίμημά της.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Εμφύλιος Πόλεμος

Πολιτική περιπέτεια γυρισμένη με ρεαλισμό, προβλέψιμα απλοϊκή στην εξέλιξή της και μονοδιάστατη στην παραβολή της για τη σύγχρονη αμερικανική πραγματικότητα.

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΗΣΤΟς ΜΗΤΣΗς
18/04/2024

Η Αρπαγή

Δομημένη σαν ψυχολογικό θρίλερ, μια ιστορία εμμονής αποκαλύπτει τη συντριπτική δύναμη των κοινωνικών ρόλων σ’ έναν κόσμο ψυχολογικής ανασφάλειας κι έλλειψης επικοινωνίας.

Το Περασμένο Καλοκαίρι

Αρκετά πιστό ριμέικ της δανέζικης "Βασίλισσας της Καρδιάς". Ενός τολμηρότερου ερωτικού δράματος, το οποίο διέθετε ένα διαφορετικό, αιχμηρό φινάλε.

Αμπιγκέιλ

Το μυστήριο συναντά το horror και το απενοχοποιημένο φαν, σε ένα διασκεδαστικό μιξ αναφορών και χαβαλέ, μέχρις ότου χαθεί ο έλεγχος και κυριαρχήσει η σαχλαμάρα.

Σπίθα στη Θάλασσα

Συγκινητικό δράμα επώδυνης ενηλικίωσης, το οποίο δεν ανοίγεται στα βαθιά σεναριακά, αντλώντας συναισθηματική δύναμη από τους τρισδιάστατους χαρακτήρες του.

Μη μου Λες Ψέματα

Συναισθηματική, στέρεα, όσο και εύπεπτη δραμεντί πάνω στα αληθινά ψέματα, τα οποία ξεκινούν από τη ζωή και γίνονται συναρπαστικές λογοτεχνικές και κινηματογραφικές ιστορίες.

Ένα Φλιτζάνι Καφέ και Καινούργια Παπούτσια

Υπαρξιακά αδιέξοδα πασχίζουν να αναδειχθούν μέσα από μια μελοδραματική συνθήκη, ο μινιμαλιστικός χειρισμός της οποίας καταντά φτωχός και μονοδιάστατος.