Η Θεωρία των Πάντων

2

Μελοδραματικά μονοδιάστατη βιογραφία χολιγουντιανής κοπής, με σπουδαία ερμηνεία από τον βραβευμένο με Χρυσή Σφαίρα Έντι Ρεντμέιν. 

Η Θεωρία των Πάντων

Μελοδραματικά μονοδιάστατη βιογραφία χολιγουντιανής κοπής, με σπουδαία ερμηνεία από τον βραβευμένο με Χρυσή Σφαίρα Έντι Ρεντμέιν. Υποψήφια για πέντε Όσκαρ.

Η Θεωρία των Πάντων - εικόνα 1

Τι να πρωτοθαυμάσει κάποιος στον Στίβεν Χόκινγκ... Από την επιστημονική διορατικότητα μέχρι το ψυχικό σθένος και την κοινωνική ευαισθησία του (την οποία η ταινία του Τζέιμς Μαρς δεν θίγει στο ελάχιστο), ο Βρετανός αστροφυσικός-σταρ είναι ένας «έτοιμος» κινηματογραφικός ήρωας. Βασισμένη στο αυτοβιογραφικό χρονικό της πρώτης συζύγου του, η «Θεωρία των Πάντων» εξιστορεί τη γνωριμία, τη σχέση και τη γαμήλια ζωή του διά­σημου επιστήμονα και της Τζέιν Γουάιντ από το Κέιμπριτζ του 1963 μέχρι και τα ’90s. Είναι η περίοδος που ο 73χρονος σήμερα Χόκινγκ εξελίσσεται από πολλά υποσχόμενος φοιτητής σε πρωτοπόρο ερευνητή κι επιτυχημένο συγγραφέα («Το χρονικό του χρόνου»), ενώ αντιμετωπίζει πάντα με τη βοήθεια της γυναίκας του τη ραγδαία εξελισσόμενη αμυοτροφική πλευρική σκλήρυνση, η οποία θα τον αφήσει από νωρίς παράλυτο και κατόπιν ανίκανο να μιλήσει.

Είναι εύκολο να κατανοήσει κανείς γιατί η Γουάιντ-Χόκινγκ κοιτάζει τους ανθρώπους και τα πράγματα από την ηρωική τους πλευρά. Το ίδιο όμως επιλέγει να κάνει και η σεναριακή διασκευή του συγγραφέα, σκηνοθέτη και παραγωγού Άντονι ΜακΚάρτεν, η οποία αγιογραφεί τους δύο γεμάτους αυταπάρνηση πρωταγωνιστές, παρουσιάζοντάς τους σε μας ως καλούς και άγιους ανθρώπους, παγιδευμένους σε μια κακή συγκυρία. Ερωτευμένοι με την πρώτη ματιά, γεμάτοι κατανόηση και σθένος, παλεύουν θαρραλέα ενάντια σε κάτι που γνωρίζουν καλά ότι δεν πρόκειται να κατανικήσουν. Σημασία έχει όμως ο αγώνας, κινηματογραφημένος σαν ένα συγκρατημένα δακρύβρεχτο μελόδραμα, φωτογραφημένος με καρτποσταλική νοσταλγία και πλημμυρισμένος με ένα μεγαλόπρεπο, συναισθηματικό σκορ από τον βραβευμένο με Χρυσή Σφαίρα και υποψήφιο για Όσκαρ Γιόχαν Γιόχανσον («Prisoners»).

Όλο το πακέτο είναι έτσι κι αλλιώς συσκευασμένο ως βιογραφία παλιομοδίτικης χολιγουντιανής κοπής, κάτι που το βοήθησε να φτάσει στα αμερικανικά ακαδημαϊκά βραβεία (συνολικά 5 υποψηφιότητες), με αιχμή του δόρατος τη σπουδαία, οσκαρικής παραγγελιάς ερμηνεία του φετινού φαβορί Έντι Ρεντμέιν («Οι Άθλιοι», «Επτά Μέρες με τη Μέριλιν»).

Μ. Βρετανία. 2014. Διάρκεια: 123΄. Διανομή: UIP.

Περισσότερες πληροφορίες

Η Θεωρία των Πάντων

The Theory of Everything
2
  • Δραματική
  • 2014
  • Διάρκεια: 123 '
  • Τζέιμς Μαρς

Η γνωριμία, η σχέση και η κοινή γαμήλια ζωή του διάσημου αστροφυσικού Στίβεν Χόκινγκ και της πρώτης συζύγου του Τζέιν Γουάιντ, από το Κέιμπριτζ του 1963 ως και τη δεκαετία του ’90.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Στο φεστιβάλ Αγών το σινεμά συναντά την αρχαιολογία

Ανακαλύψτε το πρόγραμμα της διοργάνωσης όπου η ιστορία εμπνέει τον κινηματογράφο.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
17/05/2024

77ο Φεστιβάλ Καννών: Το Megalo (χαμένο) στοίχημα του Φράνσις Κόπολα

Διπλά βραβευμένος με Χρυσό Φοίνικα, ο σκηνοθέτης του "Νονού" παρουσιάσε στις Κάννες το κινηματογραφικό σχέδιο στο οποίο επένδυσε σαράντα χρόνια από τη ζωή του. Το "Megalopolis", όμως, αποδείχτηκε δυστυχώς μια εκκωφαντική αποτυχία.

Το "Λώξη" δεν είναι μόνο ένα ντοκιμαντέρ για την πρώτη ηθοποιό με σύνδρομο Down

Οι σκηνοθέτες της ταινίας για την Λωξάνδρα Λούκας που έγραψε ιστορία παίζοντας στο Εθνικό Θέατρο, μιλούν στο "α" για το πολύτιμο φιλμ τους.

Ο Ρένος Χαραλαμπίδης για τα "Φτηνά Τσιγάρα"

"Έκλαιγα μόνος μου έξω από τις αίθουσες, εγκατέλειψα τα σχέδια μου" σχολίασε ο σκηνοθέτης και ηθοποιός.

Η Βίκυ Καγιά και η Σοφία Κόκκαλη είναι μητέρα και κόρη στο "Πολύδροσο" του The Boy

Οι συμπρωταγωνίστριες της νέας ταινίας του Αλέξανδρου Βούλγαρη μιλούν στο "α" για τη συμμετοχή τους στο ατμοσφαιρικό δράμα που ψηλαφεί τις έννοιες της μητρότητας και της απώλειας.

Τα οσκαρικά κοστούμια του "Poor Things" στο Μουσείο Μπενάκη

Οι εντυπωσιακές δημιουργίες της Χόλι Γουάντινγκτον έρχονται το καλοκαίρι στην Αθήνα.

Πολύδροσο

Ένα υπόκωφης έντασης και ανεπιτήδευτης ποίησης φιλμ, το οποίο συγκινεί, εξαντλεί, ωστόσο, τις κινηματογραφικές εκπλήξεις του, καθώς εγκλωβίζεται στη φόρμα.