Master of the Universe

2

Συγκροτημένο, αναλυτικό, μα συγκρατημένα αποκαλυπτικό και βασισμένο αποκλειστικά στο λόγο ανθρώπινο πορτρέτο-πολιτικοοικονομικό χρονικό, βραβευμένο στο Φεστιβάλ του Λοκάρνο.

Master of the Universe

Ο Γερμανός Ράινερ Φος, κορυφαίο τραπεζικό στέλεχος, εξηγεί τον τρόπο με τον οποίο δουλεύουν τα ανθρώπινα γρανάζια της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής μηχανής, το πώς αισθάνονται οι ίδιοι και ποιο σύστημα τελικά (εξ)υπηρετούν. Συγκροτημένο, αναλυτικό, μα συγκρατημένα αποκαλυπτικό και βασισμένο αποκλειστικά στο λόγο ανθρώπινο πορτρέτο-πολιτικοοικονομικό χρονικό, βραβευμένο στο Φεστιβάλ του Λοκάρνο.

Master of the Universe - εικόνα 1

Ένας καλοντυμένος 55άρης περιφέρεται στα άδεια γραφεία ενός τεράστιου κτιρίου στο κέντρο της Φρανκφούρτης. Είναι ο Ράινερ Φος, υψηλό στέλεχος πολλών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, που εξηγεί στην κάμερα τον τρόπο με τον οποίο δουλεύουν οι traders (επενδυτές - πωλητές τραπεζικών προϊόντων) αλλά και ολόκληρο το σύγχρονο οικονομικό «παρασκήνιο». Το ντεκόρ, επιβλητικό και ταυτόχρονα μελαγχολικό, είναι το ιδανικό γι’ αυτό το εξομολογητικό χρονικό-ανθρώπινο πορτρέτο, που αντανακλά πολλά κομμάτια της σύγχρονης πολιτικοκοινωνικής πραγματικότητας. Χαρισματικός ομιλητής, ο Φος δεν αναλύει θεωρίες τις οποίες­ ακούμε για πρώτη φορά.
Επεξηγεί με σαφήνεια στοιχεία που λίγο πολύ­ γνωρίζουμε, με το πλεονέκτημα να στέκεται σε μια θέση όχι ιδιαίτερα καταγγελτική (όπως αυτή που διαλέγουν σχεδόν όλες οι ανάλογες ταινίες τεκμηρίωσης), ούτε ακριβώς απολογητική. Με γερμανική μέθοδο και ψυχραιμία περιγράφει τη μεθοδολογία και την ψυχολογία του υπαλλήλου με «μισθό» 1 εκατ. την ημέρα, κυρίαρχου του σύμπαντος και ταυτόχρονα τελευταίου γραναζιού της αδηφάγου καπιταλιστικής μηχανής. Έτσι το σχεδόν αποκλειστικά βασισμένο στο λόγο ντοκιμαντέρ του Μαρκ Μπάουντερ καταλήγει να αφορά περισσότερο τη σχέση ανθρώπου κι εξουσίας και λιγότερο τα μυστικά ή τα άδυτα της διεθνούς τραπεζικής πραγματικότητας.

Γερμανία, Αυστρία. 2013. Διάρκεια: 88΄. Διανομή: CINEDOC.

Περισσότερες πληροφορίες

Master of the Universe

2
  • Ντοκιμαντέρ
  • 2013
  • Διάρκεια: 88 '
  • Μαρκ Μπάουντερ

Ο Γερμανός Ράινερ Φος, κορυφαίο τραπεζικό στέλεχος, εξηγεί τον τρόπο με τον οποίο δουλεύουν τα ανθρώπινα γρανάζια της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής μηχανής, το πώς αισθάνονται οι ίδιοι και ποιο σύστημα τελικά (εξ)υπηρετούν.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Οι ταινίες που έρχονται στις αίθουσες τη Μεγάλη Πέμπτη 2/5

Μια "Barbenheimer" περιπέτεια, ένας πορτοκαλί γάτος και τρόμος από τη Γαλλία προσεχώς στις μαρκίζες των κινηματογράφων.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
28/04/2024

Ουρές στις αίθουσες για το "Μην Ανοίγεις την Πόρτα"

Εντυπωσιακότατη πρεμιέρα για το θρίλερ των Unboxholics, το οποίο έκοψε 27.000 εισιτήρια την πρώτη μέρα προβολής του, ενώ έχει σημειώσει ρεκόρ προπωλήσεων.

Τι έμεινε από την τελετή απονομής του βραβείου κοινού LUX, πέρα από την υποχρέωση ψήφου στις επικείμενες Ευρωεκλογές;

Μια χούφτα αξιόλογες ταινίες με κοινωνικό πρόσημο, μια ψαλμωδία στα Εσθονικά και μια σημαία με τα αστεράκια της ΕΕ.

Οι καλύτερες ταινίες που παίζουν τώρα στα σινεμά (25/4-1/5)

Μια λίστα με τις ιδανικότερες προτάσεις για κινηματογραφική έξοδο αυτήν την εβδομάδα.

Ο Λοράν Καντέ ήταν ένας λαϊκός σκηνοθέτης

Ένας από τους πιο ενδιαφέροντες Γάλλους δημιουργούς έχασε τη ζωή του σε ηλικία 63 ετών.

Η αβεβαιότητα για την Ίριδα παραμένει

Τα μέλη του ΠΟΦΠΑ καταγγέλλουν την παντελή αδιαφορία της διοίκησης του ΕΚΠΑ τόσο για το μέλλον της ιστορικής αίθουσας όσο και για τις δράσεις του Ομίλου.

Ο Ράιαν Γκόσλινγκ μάς συστήνεται ως ο "Κασκαντέρ"

Δείτε αποκλειστικά στο "α" ένα απόσπασμα από τα παρασκήνια της νέας ταινίας του διάσημου ηθοποιού.