We Are the Best!

3,5

Μια εναλλακτική, φρέσκια και δυναμική ιστορία ενηλικίωσης που στέκεται στην αισιόδοξη, μα καθόλου αφελή πλευρά της ζωής.

We Are the Best!

Στη Σουηδία της δεκαετίας του ’80 τρία νεαρά κορίτσια αποφασίζουν να δημιουργήσουν μια πανκ μπάντα, αλλά κανείς δεν τις παίρνει στα σοβαρά. Μια εναλλακτική, φρέσκια και δυναμική ιστορία ενηλικίωσης που στέκεται στην αισιόδοξη, μα καθόλου αφελή πλευρά της ζωής.

We Are the Best! - εικόνα 1

Δημιουργός παντός κινηματογραφικού καιρού (από το ρεαλιστικό «Λίλια για Πάντα» μέχρι το hardcore «A Hole in my Heart» και το ρομαντικό «Δείξε μου Αγάπη»), άνισος, μα πάντα ενδιαφέρων, ο Σουηδός Λούκας Μούντισον υπογράφει μία από τις καλύτερες ταινίες του ξεκινώντας από μια οικογενειακή ιδέα κι επιστρέφοντας με κεφάτη διάθεση στις αρχές του ’80. Το έξυπνο κόμικς της συζύγου του Κόκο τού συστήνει τις Μπόμπο και Κλάρα, δύο 13χρονες συμμαθήτριες και φίλες, οι οποίες προσπαθούν να βρουν το προσωπικό τους στίγμα στη βαρετή χειμωνιάτικη Στοκχόλμη του 1982. Λίγες σκηνές από την μπανάλ καθημερινότητά τους στο σπίτι και το σχολείο αρκούν για να περιγράψουν γλαφυρά την απόσταση που νιώθουν να τις χωρίζει τόσο από τον κόσμο των ενηλίκων όσο και από εκείνον των συμμαθητών τους.

Θέλοντας να κάνουν τη διαφορά και αναζητώντας μια έμπνευση ζωής που θα τις κινητοποιήσει, αποφασίζουν να στήσουν ένα πανκ συγκρότημα, παρότι καμιά δεν ξέρει να παίζει κάποιο όργανο ή να διαβάζει μια νότα μουσικής! Έχοντας όμως όλο το νεανικό θράσος του κόσμου, όχι μόνο κερδίζουν μία ώρα εβδομαδιαίας πρόβας στο τοπικό κέντρο νεότητας, αλλά πλησιάζουν και τη μεγαλύτερή τους σε ηλικία, θεοσεβούμενη Χέντβικ, άλλη μία περιθωριακή σχολική φιγούρα, και της προτείνουν να γίνει η κιθαρίστρια του γκρουπ.

We Are the Best! - εικόνα 2

Αυθόρμητο, ολοζώντανο και απολαυστικό, το θηλυκό πρωταγωνιστικό τρίο είναι από μόνο του μια συναρπαστική, γεμάτη εκπλήξεις κινηματογραφική περιπέτεια. Ο Μούντισον το ρίχνει σε μια απλή, αλλά σεναριακά ολόφρεσκη ιστορία ενηλικίωσης και το αφήνει να κολυμπήσει ελεύθερο στα βαθιά, γεμίζοντας τις εικόνες του «We Are the Best!» με την αστείρευτη ενέργεια και τη ρομαντική τόλμη του. Αλλά και με μια απελευθερωτική μουσική, η οποία κουβαλά θορυβωδώς (και απολύτως χιουμοριστικά) όχι μόνο την επαναστατική διάθεση της ηλικίας μα και την πολιτικοκοινωνική πραγματικότητα της εποχής. Όλα τόσο λιτά και ταυτόχρονα τόσο περίτεχνα, διασκεδαστικά κι αισιόδοξα, μα καθόλου αφελή, σε αυτήν τη feelgood κινηματογραφική έκπληξη της χρονιάς.

Σουηδία, Δανία. 2013. Διάρκεια: 102΄. Διανομή: ONE FROM THE HEART.

Περισσότερες πληροφορίες

We Are the Best!

Vi Ar Bast! / We Are the Best!
3,5
  • Δραματική
  • 2013
  • Διάρκεια: 102 '
  • Λούκας Μούντισον

Στη Σουηδία της δεκαετίας του ’80 τρία νεαρά κορίτσια αποφασίζουν να δημιουργήσουν μια πανκ μπάντα, αλλά κανείς δεν τις παίρνει στα σοβαρά.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Οι X-Men πρωταγωνιστούν στο νέο trailer του 'Avengers: Doomsday'

Το επόμενο σημαντικό κεφάλαιο στο κινηματογραφικό σύμπαν της Marvel καταφθάνει στις 18 Δεκεμβρίου 2026.

ΓΡΑΦΕΙ: ΟΔΥΣΣΕΑς ΤΣΑΚΟς
07/01/2026

Πέθανε ο Μπέλα Ταρ σε ηλικία 71 ετών

Ένας από τους τελευταίους ποιητές της μεγάλης οθόνης μάς αποχαιρέτησε οριστικά, αφήνοντας πίσω του μια εκλεκτική, αριστουργηματική φιλμογραφία.

Οι ταινίες που δε χάνονται φέτος στους κινηματογράφους

Η Οδύσσεια του Κρίστοφερ Νόλαν, τα νέα κόνσεπτ του Τίμοθι Σαλαμέ, οι Avengers στην επόμενη φάση, μια ταινία για το Peaky Blinders και όλα όσα θα απασχολήσουν τους επόμενους μήνες στα σινεμά.

Ελληνικό box office: Σπάει ταμεία ο "Καποδίστριας"

Καποδιστριακή φρενίτιδα στις αίθουσες, με το ιστορικό δράμα του Γιάννη Σμαραγδή να εξαφανίζει κάθε ανταγωνισμό και να κόβει το δεύτερο Σαββατοκύριακό του περισσότερα εισιτήρια από το άνοιγμά του.

Οι νέες ταινίες που θα δούμε από αυτή την Πέμπτη στα σινεμά

Οικογενειακές σχέσεις, αλληλεγγύη από την κοινότητα και δράση έρχονται αυτή την εβδομάδα στις αίθουσες.

Μια συγκλονιστική ιστορία επιβίωσης έρχεται με το 'Greenland 2: Migration'

Η νέα ταινία του Ρικ Ρόμαν Γουό έρχεται πολύ σύντομα στους κινηματογράφους.

"Ένα Πράγμα με Φτερά": ο Μπένεντικτ Κάμπερμπατς σε μία τρυφερή εξερεύνηση της θλίψης

Το υπαινικτικό δράμα του Ντίλαν Σάουθερν κάνει πρεμιέρα στους κινηματογράφους την Πέμπτη (8/1) από την Weird Wave.