Διαφθορά

1,5

Μαύρη σάτιρα με στοιχεία αστυνομικού θρίλερ που γρήγορα βγαίνει εκτός ελέγχου και εκτροχιάζεται στο γκροτέσκο. Βασισμένη σε μυθιστόρημα του Ίρβιν Γουέλς («Trainspotting»).

Διαφθορά

Ο Μπρους Ρόμπερτσον είναι ένας βουτηγμένος στα ναρκωτικά και τη διαφθορά αστυνομικός, ο οποίος αναλαμβάνει την υπόθεση διαλεύκανσης μιας δολοφονίας, έχοντας όμως στο νου του πώς θα εξασφαλίσει προαγωγή σε βάρος των συναδέλφων του. Μαύρη σάτιρα με στοιχεία αστυνομικού θρίλερ που γρήγορα βγαίνει εκτός ελέγχου και εκτροχιάζεται στο γκροτέσκο. Βασισμένη σε μυθιστόρημα του Ίρβιν Γουέλς («Trainspotting»).

Διαφθορά - εικόνα 1

Βγαλμένος από τις σπιντάτες σελίδες του Ίρβιν Γουέλς («Trainspotting»), ο Μπρους Ρόμπερτσον είναι ένας βουτηγμένος στα ναρκωτικά και στη διαφθορά αστυνομικός ο οποίος αναλαμβάνει την υπόθεση διαλεύκανσης μιας δολοφονίας, έχοντας όμως στο νου του πώς θα εξασφαλίσει προαγωγή εις βάρος των συναδέλφων του. Μαθαίνουμε τις προθέσεις του και παρακολουθούμε τα γεγονότα μέσα από τη δική του ματιά και αφήγηση, στις οποίες κυριαρχούν ένα οπτικό παραλήρημα και μια άνευ ορίων κυνικότητα. Αν επρόκειτο για δράμα, η ταινία θα ήταν πρωτοξάδερφο της συνονόματης «Διαφθοράς» («Bad Lieutenant») του Έιμπελ Φεράρα.
Αφενός όμως δεν διαθέτει ούτε στο ελάχιστο την ωμή κινηματογραφική δύναμη ή τη σοκαριστική ειλικρίνειά της, αφετέρου ο σκηνοθέτης επιλέγει την οδό της μαύρης κωμωδίας, σαρκάζοντας με κάθε δυνατό τρόπο χαρακτήρες και καταστάσεις. Ηθοποιοί απευθύνονται στην κάμερα, όνειρα και παραισθήσεις εισβάλλουν στην πραγματικότητα, εσωτερικές φωνές διακόπτουν διαλόγους κι ευρυγώνιοι φακοί παραμορφώνουν το κάδρο, σε μια απέλπιδα προσπάθεια «οπτικοποίησης» αλά «Trainspotting» της βαριά τραυματισμένης ψυχολογίας­ του αμοραλιστή ήρωα. Αν σε όλα αυτά προστεθούν και οι τραβηγμένες σεναριακές εκπλήξεις-αποκαλύψεις που μας περιμένουν στην εξέλιξη, όλα όσα διαδραματίζονται επί της οθόνης βουλιάζουν τελικά σε μια ασυμμάζευτης ορμής γκροτέσκο φάρσα, η οποία παρωδεί τους πάντες και τα πάντα, παίρνοντας τελικά τον εαυτό της («δεν βλέπετε πως πρόκειται για μια μεταμφιεσμένη τραγωδία;») υπερβολικά σοβαρά.

Μ. Βρετανία. 2013. Διάρκεια: 97΄. Διανομή: ΣΠΕΝΤΖΟΣ FILM, SEVEN FILMS.

Περισσότερες πληροφορίες

Διαφθορά

Filth
1,5
  • Αστυνομική
  • 2013
  • Διάρκεια: 97 '
  • Τζον Μπερντ

Ο Μπρους Ρόμπερτσον είναι ένας βουτηγμένος στα ναρκωτικά και τη διαφθορά αστυνομικός, ο οποίος αναλαμβάνει την υπόθεση διαλεύκανσης μιας δολοφονίας, έχοντας όμως στο νου του πώς θα εξασφαλίσει προαγωγή σε βάρος των συναδέλφων του.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Ο μικρομηκάς Νίκος Κολιούκος στο Φεστιβάλ των Καννών

Ο σκηνοθέτης με την ταινία "Το Χάος που Άφησε Πίσω της" συμμετέχει στο τμήμα La Cinef.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
24/04/2024

Το Ταινιόραμα στο Άστυ επιστρέφει "φορτωμένο" αριστουργήματα

Ο ετήσιος σινεφίλ μαραθώνιος στο υπόγειο της πλατείας Κοραή πλησιάζει.

Μια σπουδαία τιμή στην Αντουανέττα Αγγελίδη από τα Anthology Film Archives

Η κορυφαία δημιουργός τιμάται με ένα από τα σημαντικότερα βραβεία στο χώρο του πειραματικού σινεμά.

Την ίδρυση Κρατικής Σχολής Τεχνικών Κινηματογράφου και Οπτικοακουστικών Μέσων ανακοίνωσε το Υπουργείο Πολιτισμού

Το ΑΠΘ αναλαμβάνει την ανάπτυξη προγραμμάτων σπουδών για το σχεδιασμό του νέου πανεπιστημιακού ιδρύματος.

Οι ανησυχίες της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου για τον ενιαίο φορέα

Βρεθήκαμε στη συνέντευξη τύπου της ΕΑΚ όπου ακούστηκαν οι βάσιμες επιφυλάξεις των μελών για το νομοσχέδια που αλλάζει το εγχώριο κινηματογραφικό τοπίο.

Ελληνικό box office: Το "Panda" συνεχίζει να... δέρνει

Ενώ ούτε εμφύλιοι πόλεμοι ούτε τρομακτικά βαμπίρ μπορούν να τα βάλουν με τον ανίκητο Πο, τα animation είναι το μοναδικό είδος ταινιών που συνεχίζει να κινητοποιεί το αδρανές εδώ κι ένα μήνα κινηματογραφικό κοινό.

History Projected "Ιστορία και αρχείο": Κινηματογραφικοί διάλογοι ανάμεσα σε Ελλάδα και Γερμανία στο Ινστιτούτο Γκαίτε

Δείτε το 2ο επεισόδιο που περιλαμβάνει δυο ταινίες για το πολυφωνικό, αναγκαίο παρόν κάθε αρχειακής κατασκευής.